ale mniej więcej ktoś wie co tam mogę zrobić. ? wymiana filtra by pomogła?
ale mniej więcej ktoś wie co tam mogę zrobić. ? wymiana filtra by pomogła?
Jezuuuuu, ktoś jeszcze wierzy w takie teksty???? Prędzej: "typ od którego go kupiłem stwierdził, że wtryskiwacze są walnięte, bo kopci na czarno, więc lepiej ją szybko pchnąć niż inwestować pieniądze...".
A poza tym, jak kupujesz używany samochód, zwłaszcza z takim przebiegiem, to pierwsze co robisz, to wymieniasz wszystkie filtry, oleje i rozrząd, choćby Ci sprzedawca pokazywał faktury podpisane przez Papieża, że właśnie wymienił wszystko w ASO.
---------- Post added at 14:04 ---------- Previous post was at 14:02 ----------
Czarny dym oznacza zły skład mieszanki, czyli do silnika dostaje się zbyt wiele paliwa i nie jest w stanie go do końca spalić, a powodów może być bez liku - od zasyfionego filtra powietrza (tanio) po rozwalone wtryskiwacze (drogo).
Popros kogoś żeby Ci podpiął samochód do kompa, może wyjdzie co mu jest. Jak nie, to poproś kogoś o namiary na dobrego mechanika i niech on grzebie....
Bunga, bunga per tutti!
a jak tego nie będę naprawiał ? to coś sie poważnego może stać? rozrząd mówił że nie wie kiedy był robiony...
Johnson, Ty żartujesz, prawda? Chociaż przegladając Twoje posty, chyba nie... Wymieniłeś grilla, pomalowałes zaciski, szukałeś gałki i progu... Super inwestycje...
Krótko i na temat, jak nie wymienisz rozrządu, to pasek sobie pęknie i tłoki elegancko pierdzielną w otwarte zawory... No cóż w sumie nic powaznego, jakieś 1500-2000 zł za remont głowicy, a może i tłoki szlag trafi. Jak nie wyminisz oleju, to może sie silnik zatrzeć, ale nie przejmuj się, porządny używany silnik jtd kupisz za jakieś 2000-2500 zł.
Bunga, bunga per tutti!
matko, jak nie stać kogoś na podstawowe sprawy jak wymiana filtrów, oleju czy rozrządu to po co kupować auto drogie w utrzymaniu? Cza było sobie Cinquecento kupić...
Prawda jest taka że dużo osób kupuje fajne auta nie patrząc wcześniej na koszt ich utrzymania. Potem szczęśliwy posiadać swej "bryczki" idzie do sklepu i mówi rzeczy typu poproszę rozrząd do auta XXX. A sprzedawca mamy 400 zamiennik ori 600zł. A szczęśliwy właściciel - robi duże oczy i co tak drogo?? i kupuje sam pasek heh
chodziło mi o sprawę tego kopcenia na wyższych obrotach, a nie o rozrząd bo to, to wiem że muszę zrobić jakoś jak najszybciej.
podjedz pod kompa i sprawdź albo zmień wszystko po kolei co ma wspólnego ze składem mieszanki począwszy od najtańszych czyli filtr powietrza potem nie wiem egr czy przepływka a jeszcze wcześniej sprawdź szczelność dolotu.
P.S.
Rozrząd to powinieneś pierwszy w kolejce zmienić