Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Ar 156 1.9 jtd kopci na czarno pomocy!

Johnson
    Gość

Domyślnie

ale mniej więcej ktoś wie co tam mogę zrobić. ? wymiana filtra by pomogła?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _Mumin_
    Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Johnson Zobacz post
    typ od którego kupiłem chciał zrobić prezent swojej córce ale dla niej było to za duże auto i postanowił sprzedać
    Jezuuuuu, ktoś jeszcze wierzy w takie teksty???? Prędzej: "typ od którego go kupiłem stwierdził, że wtryskiwacze są walnięte, bo kopci na czarno, więc lepiej ją szybko pchnąć niż inwestować pieniądze...".

A poza tym, jak kupujesz używany samochód, zwłaszcza z takim przebiegiem, to pierwsze co robisz, to wymieniasz wszystkie filtry, oleje i rozrząd, choćby Ci sprzedawca pokazywał faktury podpisane przez Papieża, że właśnie wymienił wszystko w ASO.

---------- Post added at 14:04 ---------- Previous post was at 14:02 ----------

ale mniej więcej ktoś wie co tam mogę zrobić.
    Czarny dym oznacza zły skład mieszanki, czyli do silnika dostaje się zbyt wiele paliwa i nie jest w stanie go do końca spalić, a powodów może być bez liku - od zasyfionego filtra powietrza (tanio) po rozwalone wtryskiwacze (drogo).

Popros kogoś żeby Ci podpiął samochód do kompa, może wyjdzie co mu jest. Jak nie, to poproś kogoś o namiary na dobrego mechanika i niech on grzebie....
    Bunga, bunga per tutti!

Johnson
    Gość

Domyślnie

a jak tego nie będę naprawiał ? to coś sie poważnego może stać? rozrząd mówił że nie wie kiedy był robiony...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _Mumin_
    Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Johnson, Ty żartujesz, prawda? Chociaż przegladając Twoje posty, chyba nie... Wymieniłeś grilla, pomalowałes zaciski, szukałeś gałki i progu... Super inwestycje...

Krótko i na temat, jak nie wymienisz rozrządu, to pasek sobie pęknie i tłoki elegancko pierdzielną w otwarte zawory... No cóż w sumie nic powaznego, jakieś 1500-2000 zł za remont głowicy, a może i tłoki szlag trafi. Jak nie wyminisz oleju, to może sie silnik zatrzeć, ale nie przejmuj się, porządny używany silnik jtd kupisz za jakieś 2000-2500 zł.
    Bunga, bunga per tutti!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

a jak tego nie będę naprawiał ? to coś się poważnego może stać? rozrząd mówił że nie wie kiedy był robiony...
    matko, jak nie stać kogoś na podstawowe sprawy jak wymiana filtrów, oleju czy rozrządu to po co kupować auto drogie w utrzymaniu? Cza było sobie Cinquecento kupić...
    Prawda jest taka że dużo osób kupuje fajne auta nie patrząc wcześniej na koszt ich utrzymania. Potem szczęśliwy posiadać swej "bryczki" idzie do sklepu i mówi rzeczy typu poproszę rozrząd do auta XXX. A sprzedawca mamy 400 zamiennik ori 600zł. A szczęśliwy właściciel - robi duże oczy i co tak drogo?? i kupuje sam pasek heh

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

a jak tego nie będę naprawiał ? to coś sie poważnego może stać? rozrząd mówił że nie wie kiedy był robiony...
    Dobry jesteś

Johnson
    Gość

Domyślnie

chodziło mi o sprawę tego kopcenia na wyższych obrotach, a nie o rozrząd bo to, to wiem że muszę zrobić jakoś jak najszybciej.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

podjedz pod kompa i sprawdź albo zmień wszystko po kolei co ma wspólnego ze składem mieszanki począwszy od najtańszych czyli filtr powietrza potem nie wiem egr czy przepływka a jeszcze wcześniej sprawdź szczelność dolotu.
    P.S.
    Rozrząd to powinieneś pierwszy w kolejce zmienić