Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z obrotami. Szukam kogoś kto zna się na rzeczy. POMÓŻCIE

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pawel9116
    Mieszka w
    WOT
    Auto
    Lancia Lybra 1.9 jtd 110 hp 2001 r.

Post Problem z obrotami. Szukam kogoś kto zna się na rzeczy. POMÓŻCIE

Tak jak w temacie mam problemy z obrotami. Silnik na wolnych obrotach faluje 600-1100, potem na chwile przestaje i znowu zaczyna... Przyspiesza bardzo dobrze, ale kiedy trzymam prędkość, przykładowo 80 km/h to zaczyna szarpac(przód-tył) tak że aż rzuca ludźmi w aucie Na biegu jałowym wkręcając go na przykładowo 3000 obrotów i trzymając pedał gazu tak żeby utrzymać te 3000 obr. obroty spadają pomimo że pedał gazu jest w tej samej płaszczyźnie.

Powiedzcie mi co to może być...
    Wymieniany był rozrząd. Przed rozrządem tez to było odczuwalne, ale nie aż tak i nie za każdym razem jak teraz. Rozrząd był ustawiany na znaki, były też blokady na wałki bo robiłem wariator. (regeneracja)

Pomóżcie :]

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar misieq_91
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV 24v

Domyślnie

zmień mechanika

---------- Post added at 14:22 ---------- Previous post was at 13:56 ----------

A to nie jest ten czujnik temperatury powietrza?????????
    żeby odpalić silnik (zimny) , to musisz go odłączyć. Bez niego odpala normalnie ;p

Użytkownik Romeo Avatar NERO2287
    Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto
    jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v

Domyślnie

hm...skoro to było przed rozrzadem tez to watpie zeby cos naknocili, sprawdz wtryski, zresetuj ecu, la pewnosci przeczysc przepustnice i krokowy, to napewno nie zaszkodzi, a wogóle zacznij od podpiecia pod kompa, moze przepływka wariuje, nie integruje sie dobrze z kompem, na moje mógł tez zaczynac wariowac czujnik połozenia wałka przy zmianie mogli go dobic i takie cuda moga sie dziac...

Mieszka w
    WOT
    Auto

Domyślnie

trzeba będzie w ten sposób działac. Nie ma tu co rozmyslac czy to, czy tamto. Podjadę póki co na komputer i napisze co i jak. Dziś nie dam rady

Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

dzsi nie sam czekam do jutra ...ah te wekendy, komputer prawde ci powie, dla pewnosci kup srodek do czyzczenia przepustnic gazników i przeczysc ja z krokowym, tez moze pomóc a koszt znikomy

Mieszka w
    WOT
    Auto

Domyślnie

NERO2287 Słuchaj, czy u Ciebie w Twojej 155 gdy włączysz zapłon to dochodzi z silnika krokowego jakiś taki stały sygnał który słychać? Podejrzewam właśnie ze cos nie tak moze byc z krokowym.

Szkoda że nie mieszkasz bliżej. byśmy sprawdzili jak mówi samochód chodzi na Twoich częściach. (przepływka i krokowy)

---------- Post added at 10:22 ---------- Previous post was at 10:20 ----------

przepustnica i krokowy była czyszczona-okolo miesiaca temu...

Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

moge smiało powiedziec ze po właczeniu zapłonu słychac pod maska taki jakby pisk, i mozliwe ze to własnie z krokowego...

---------- Post added at 12:41 ---------- Previous post was at 12:31 ----------

a te objawy nie dzieja ci sie czasem zaraz po czyszczeniu przepustnicy?

Mieszka w
    WOT
    Auto

Domyślnie

Problem zdiagnozowany. Wszystko tkwiło w napięciu... widocznie jak zdejmowałem cewki, ta cala listwe to musiałem naderwać jeden z tych kabli dochodzących do cewek. no i tak o-kapryśne auto Wszystko jest OK póki co, a NERO2287, jeśli chodzi o ten pisk spod maski to u mnie również to samo występuje. Widocznie te "typy" tak mają

Mimo wszystko dzieki za posty

---------- Post added at 14:30 ---------- Previous post was at 14:29 ----------

na dodatek udalo mi sie samemu zdiagnozowac problem <dumny>

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Różne dźwięki spod maski po włączeniu zapłonu to najczęściej nastawianie się silnika krokowego.

nieztejbajki
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pawel9116 Zobacz post
    Problem zdiagnozowany. Wszystko tkwiło w napięciu... widocznie jak zdejmowałem cewki, ta cala listwe to musiałem naderwać jeden z tych kabli dochodzących do cewek. no i tak o-kapryśne auto Wszystko jest OK póki co, a NERO2287, jeśli chodzi o ten pisk spod maski to u mnie również to samo występuje. Widocznie te "typy" tak mają

Mimo wszystko dzieki za posty

---------- Post added at 14:30 ---------- Previous post was at 14:29 ----------

na dodatek udalo mi sie samemu zdiagnozowac problem <dumny>

Kolego, a możesz podpowiedzieć jak to zdiagnozowałeś, bo mam podobne problemy z tym że u mnie auto potrafi chodzic ze stałymi obrotami czasem i o dziwo zawsze jak załącza się wentylator to podczas jego pracy są równe obroty. Jak zatrzymam auto to zazwyczaj przez chwile jest dobrze i zaczyna wariować. Czyszczenie dolotu i szukanie lewego powietrza już przerobiłem i nie przyniosło zadnych efektów.