Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: 5 x sonda lambda

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie 5 x sonda lambda

Witam i dodam że ręce mi opadają.
    Już się "chwaliłem" notorycznymi awariami sond lambda w mojej belli ale wcześniej zwalałem to na chińskie wytwory a jak padła oryginalna boscha to przyjąłem to jako zbieg okoliczności. Ale problem pojawił się ponownie po 5 miesiącach. Jeszcze nie byłem na diagnozie u mechanika ale takie coś już nauczyłem się rozpoznawać. Od ostatniej sondy lambda zostały wymienione świece zapłonowe, termostat bo myślałem że silnik niedogrzany, później wymieniłem rurę dolotu powietrza bo miałem już łataną. Jak się okazuje na nic się to zdało. Z układu zasilania chyba przepływomierz mi pozostał ale jak to sprawdzić? Dodam że gaz mam bardzo czuły. Jeden z forumowiczów tutaj miał również taką charakterystykę gazu a po wymianie przepływomierza całkowicie zmieniła się reakcja na gaz. Ktoś może ma jakieś złote myśli? Awarie zdarzają się przy jeździe ze stałą prędkością. Teraz i przy trzeciej sondzie awaria doszła na autostradzie A4, pozostałe na drogach krajowych przy jeździe 90-120. Mój silnik to 1.8 8V. Podobno podmianka idzie z oplowskich starych 2.0 8V
    http://allegro.pl/przeplywomierz-ope...768711362.html
    Nie wiem czy to by pasowało bo zależy mi żeby było z Wrocławia lub okolic żeby na miejscu podmienić i sprawdzić.
    Na boschowskich przepływomierzach widnieją dwa numery i na który zwracać uwagę? Czy ten numer 0280202208 jest poprawny?
    Pomóżcie

P.S.
    Dodam że objawy zepsutej lambdy to szarpanie no i zapach spalin jak ze starego malucha.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Przepływki pasują P&P z Oplowskich 8V (ale nie ze wszystkich!!!). Numer z przepływki niezależnie na który patrzysz bo na naszych i na Oplowskich są obydwa naraz. Sam mam z Opla.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie

Właśnie wróciłem z analizy spalin i wychodzi na to że lambda jest cała.
    CO = 0,14%
    HC = 77
    wsp lambda 1,003.
    Koleś ze stacji diagnostycznej powiedział że są bardzo dobre te spliny i raczej to nie lambda. Jutro jade do mechanika na kompleksową diagnozę auta.
    Może ktoś z Was wie co to może być? W piątek autem jechał mój brat po A4 przy ok 120km/h zaczął szarpać. Zadzwonił do mnie więc stwierdziłem że to lambda więc powiedziałem mu żeby oscylował prędkością to wtedy tego nie czuć. Przy stabilizacji prędkości szarpie. Przez weekend auto jeździło po okolicach Bielska Białej i nie szarpało. W niedziele w drodze powrotnej w deszczu po A4 zaczął szarpać przy 90km/h a przy 120 już nie. Nie wiem już czy przyczyny szukać w układzie paliwowym czy elektrycznym.
    Pozdrawiam