Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Temat: Alfa 156 - koszt miesięczny

Lester
    Gość

Domyślnie Alfa 156 - koszt miesięczny

Witam!
    Zadałem kiedyś takie pytanie na forum pewnej góralskiej marki ( nie ważne jakiej )
    Ile trzeba przeznaczyć na utrzymanie Alfy 156 miesięcznie?
    Koszty średnie: wymiany płynów i filtrów ,napraw, opłat w roku podzielone na 12.
    Spalanie mniej ważne( indywidualne przecież)

Ile poprostu wydajecie na swoje cacko w miesiącu?

Dla mnie to może być życiowa decyzja - albo Alfa, albo germański najeźdźca
    Dodam że będzie mnie interesował silnik którego spalanie w mieście nie przekroczy 13,5 litra.

Dziękuję z góry!!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

wiesz , nie zawracam sobie głowy duperelami . wydaję tyle ile trzeba , by bella była na drodze , a ja żebym był szczęśliwy. reszta jest bez znaczenia.

Lester
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kubacik
    wiesz , nie zawracam sobie głowy duperelami . wydaję tyle ile trzeba , by bella była na drodze , a ja żebym był szczęśliwy. reszta jest bez znaczenia.
    No wiesz.. chciałbym mieć takie podejście.. ale nie dam 1100zł miesięcznie (z paliwem)na utrzymanie samochodu.
    Alfa ma swoje stereotypy (czytam se o nich na tym forum) i swoje stereotypy ma BMW.
    Wolę Alfę zdecydowanie.. ale poprostu trzeba zmierzyć siły na zamiary.

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Jak się dba tak się ma, w każdym samochodzie trzeba wymieniać co jakiś czas płyny,filtry itp. Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakup wybranego modelu.

gardlo
    Gość

Domyślnie

hmmm, tak sobie wyliczyłem i wyszło mi ok 1300 zyla, w tym 500 paliwo i 800 obsługa mechaniczna. Uwzględniłem ubezpieczenie i zakup opon (1/3 ceny opon, gdyż przyjąłem trzyletni okres użytkowania). Trochę dużo wyszło, ale należy wziąść pod uwagę że wykonałem kilka poważnych napraw i prawdopodobnie w przyszłym roku będzie znacznie mniej. Alfa nie jest tanim autem i jak masz ograniczony budżet to wybierz coś mniej wymagającego. Oszczędności na alfie prędzej czy później się zemszczą i jak od razu czegoś nie naprawisz, koszty będą wzrastać lawinowo. Z resztą z każdym autem jest tak samo, z tą różnicą że alfa nie da się zajeździć tak jak pancerwagony i jak ją zaniedbasz to zastrajkuje i koniec. Musisz więc utrzymywać ją w znacznie lepszym stanie niż szmelcowozy.

Lester
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_alex
    Jak się dba tak się ma, w każdym samochodzie trzeba wymieniać co jakiś czas płyny,filtry itp. Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakup wybranego modelu.
    No pewnie, że trzeba wymieniać. Ale cena za jaką kupię samochód nie będzie najcelniejszym wyznacznikiem jego jakości.
    Jeżeli mówimy o autach używanych - to jak się zna tak się ma (znaczy kupi ,no nie?)
    Zakładam modele z przed 2000 roku w stanie poszanowanego użytkowania.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Ja tam bym wolał za takie pieniadze na Alfe 156 kupić starszy model i to co zostanie przeznaczyć na doprowadzenie do odpowiedniego stanu. Na roczniki nie patrze tylko na stan faktyczny samochodu. Chociaż ze względu na dostępność częsci lepiej nie patrzec na auta sprzed roku 1990. Chyba że uwielbiasz jakiś model z tamtej epoki.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Lester
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gardlo
    hmmm, tak sobie wyliczyłem i wyszło mi ok 1300 zyla, w tym 500 paliwo i 800 obsługa mechaniczna. Uwzględniłem ubezpieczenie i zakup opon (1/3 ceny opon, gdyż przyjąłem trzyletni okres użytkowania). Trochę dużo wyszło, ale należy wziąść pod uwagę że wykonałem kilka poważnych napraw i prawdopodobnie w przyszłym roku będzie znacznie mniej. Alfa nie jest tanim autem i jak masz ograniczony budżet to wybierz coś mniej wymagającego. Oszczędności na alfie prędzej czy później się zemszczą i jak od razu czegoś nie naprawisz, koszty będą wzrastać lawinowo. Z resztą z każdym autem jest tak samo, z tą różnicą że alfa nie da się zajeździć tak jak pancerwagony i jak ją zaniedbasz to zastrajkuje i koniec. Musisz więc utrzymywać ją w znacznie lepszym stanie niż szmelcowozy.
    Nom.. spory wydatek.. ja nigdy nie traktuję auta jak szmelcowóz.. ale jak by mi na to zabrakło tej cholernej mamony to już wole nie kaleczyć biedaczki odkładanymi naprawami

Remek
    Gość

Domyślnie

Lester piszesz tak jak by inne auta sie nie psuly,jak Ci sie pancerwagon z kaszani to wydasz na naprawe wiecej niz wydasz przez caly rok na alfe.
    Ja w tym miesiacu wydalem juz ponad 3000zl na alfe 164,a to jeszcze nie koniec :mrgreen: Za to miesieczny koszt utrzymania 145-ki przez ostatno rok wyniosl niecale 50zl (+palio) Wszystko zalezy od tego na co trafisz

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Remek, z tego co wiem to tam było zawieszenie do remontu. Co jeszcze doszło?
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi