Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nie działa Lampa Przeciwmgielna

boombox
    Gość

Domyślnie Nie działa Lampa Przeciwmgielna

Witam :-)

Tym razem zgłaszam się z trochę nietypowym i dziwnym problemem. Nie działającą lampą przeciwmgielną. Oczywiście żarówka jest cała, wszystkie bezpieczniki na miejscu i całe. Odkryłem że w momencie gdy załączam halogeny słyszę charakterystyczny dźwięk (stuknięcie czy cyknięcie jak kto woli :-) ), jednak gdy próbuję załączyć lampę przeciwmgielną... następuje kompletna cisza... nic się nie dzieje. Czy ktokolwiek ma pomysł na taki problem? ( z pominięciem sprzedawania, złomowania tudzież podpalania). Lub ewentualnie czy ktoś mógłby wskazać jakiś link do schematów okablowania...
    Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
    Tomek

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

terapia szokowa, próbowałeś? u mnie było coś podobnego, żarówki całe a lewy nie świecił no to z pięści i co? jak to mawiał Pawlak :" tylko dotknął i poładował" działa do dziś
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał boombox Zobacz post
    Odkryłem że w momencie gdy załączam halogeny słyszę charakterystyczny dźwięk
    To oznacza, że przekaźnik działa zgodnie z oczekiwaniami...

jednak gdy próbuję załączyć lampę przeciwmgielną...
    A to nie to samo co halogen ? Musisz uściślić nomenklaturę bo za dużo tutaj niejasności. Co masz na myśli pisząc halogen a co pisząc lampa przeciwmgielna ? W języku motoryzacyjnym to jedno i to samo, więc nie wiem czy masz na myśli światła mijania i lampy przeciwmgielne czy co. Musisz to skonkretyzować.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
    Zacznij od przekaźnika, którego nie słychać, albo którego po prostu nie ma, a który odpowiada za zasilanie halogenów/lamp przeciwmgielnych. W WM jest to dokładnie opisane a że układ prosty jak budowa cepa to odnalezienie przyczyny nie powinno zająć dłużej niż 15 min. Powodzenia
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

boombox
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    A to nie to samo co halogen ?
    Słownik języka polskiego : "reflektor samochodowy dający silną wiązkę światła, wypełniony specjalnym gazem" a lampa przeciwmgielna... jest z tyłu :-) - to już bez słownika ;-)

---------- Post added at 19:11 ---------- Previous post was at 19:05 ----------

konkretyzując... można sprawdzić choćby na allegro jakie są terminy i pod jakim działem znajdą się lampy przeciwmgielne ale nie mam zamiaru się wykłócać bez sensu. Temat jest taki. Napięcie na lampę przeciwmgielną - Wyrażając się jaśniej żarówkę w klapie bagażnika znajdującą się po prawej stronie klapy - Jest ale słabe 0,7v zamiast około 1,5. Oczywiście dopiero PO załączeniu świateł mijania (żeby nie było niejasności) i załączeniu światła przeciwmgielnego. Najprawdopodobniejsza przyczyna - kable. To niestety już mnie w tej chwili przerasta. Nie mam ani czasu ani miejsca żeby się z tym wszystkim rozłożyć :-(

---------- Post added at 19:12 ---------- Previous post was at 19:11 ----------

Cytat Napisał Jester Zobacz post
    terapia szokowa, próbowałeś? u mnie było coś podobnego, żarówki całe a lewy nie świecił no to z pięści i co? jak to mawiał Pawlak :" tylko dotknął i poładował" działa do dziś
    U mnie skończyło się klejeniem ;-)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Przede wszystkim pochwal się z którego roku masz auto, bo były różne instalacje w zależności od roku prod. czy wyposażenia. Rodzaj instalacji można ustalić po wyglądzie skrzynki bezpiecznikowej i sprawdzeniu w instrukcji obsługi która to wersja A, B czy C.
    Nie wiem skąd pomysł, że na żarówce w lampie ma być 1,5V, skoro w aucie jest instalacja 12V
    Lampą steruje przekaźnik, który podaje napięcie na żarówkę. Z kolei przekaźnik nie zadziała, jeżeli włącznik przy kierownicy nie poda masy na cewkę przekaźnika.
    Twierdzisz, że w momencie załączenia lampy przekaźnik nie cyka, znaczy do cewki przekaźnika nie dociera masa. Najpierw bym sprawdził przekaźnik czy dobrze "siedzi" w gnieździe poruszając nim, a potem przycisk w manetce. Można wyjąc przekaźnik i sprawdzic miernikiem, czy włącznik podaje masę na styki. Oczywiście sprawdzamy wszystko przy wyłączonej stacyjce.
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Słownik języka polskiego : "reflektor samochodowy dający silną wiązkę światła, wypełniony specjalnym gazem" a lampa przeciwmgielna... jest z tyłu :-) - to już bez słownika ;-)
    Bardzo fajne bzdury piszą w Słowniki Jezyka Polskiego i ja osobiście nie brał bym tej definicji na poważnie choćby przez to proste zdanie "reflektor samochodowy dający silną wiązkę światła, wypełniony specjalnym gazem" - od kiedy to reflektor jest wypełniony gazem ? A nie przypadkiem żarówka ? Stek bzdur. Dla porządku dodam jedynie, że oświetlenie przeciwmgielne występuje zarówno z przodu jak i z tyłu pojazdu i jest ono zdefiniowane w Kodeksie Ruchu Drogowego o czym kolega powinien wiedzieć - technicznie zrealizowane inaczej jednak fachowo nazywa się tak samo. Allegro jest jeszcze lepszym źródłem informacji - dokładnie tak samo kompetentnym jak cała masa ludzi wystawiających aukcje w kategoriach, które im się wydają poprawne. Zdecydowanie zmienił bym źródła informacji

W temacie usterki koledzy napisali co i jak, więc nie widzę sensu powtarzania tego po raz kolejny. Dodam jedynie magiczne słowo "masa". Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 19-08-2011 o 11:39
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997