Witam
Od jekiś 2 tygodni lewarek zmiany biegów zaczał się "dziwnie zachowywać"
To znaczy zapewne nie chodzi o sam lewarek tylko chyba o cięgła (o to co go łączy ze skrzynią), ale tutaj proszę was o opinię, a mianowicie:
Wiadomo, że mają luz, chąc wrzucić jedynkę lewarek musimy pchnąć w lewo a następnie do przodu, chcąc wrzucić np 6 to w prawo i do dołu. Mój problem polega na tym, że jak pchniemy go w lewo to już zostaje w takiej pozycji- nie odbija do środka, jak pchąć w prawo to również zastaje w takiej pozycji, nie odsprężynowuje do pozycji neutralnej.
Oczywiście będąc w takiej "lewej", bądź "prawej" pozycji auto jest na luzie gdyż nie zapieliśmy biegu (do przodu, lub do tyłu). Stan ten wyraźnie się pogłębia w cieplejsze dni oraz po przejechaniu kilku kilomentów. Caraz bardziej mnie to denerwuje.
Nie sądzę, żęby to było coś ze skrzynią, tylko z cięgnami albo jak to tam się nazywa, albo z czymś innym, ale to nie ja jestem ekspertem.
Moje pytanie brzmi czy jest to poważna usterka (wymagająca dużego nakładu pracu = kosztów) i jak sądzicie ile powinna kosztować naprawa
dzieki za odpowiedzi