Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Dziwne zachowanie lewarka zmieny biegów

pasti
    Gość

Domyślnie Dziwne zachowanie lewarka zmieny biegów

Witam
    Od jekiś 2 tygodni lewarek zmiany biegów zaczał się "dziwnie zachowywać"
    To znaczy zapewne nie chodzi o sam lewarek tylko chyba o cięgła (o to co go łączy ze skrzynią), ale tutaj proszę was o opinię, a mianowicie:
    Wiadomo, że mają luz, chąc wrzucić jedynkę lewarek musimy pchnąć w lewo a następnie do przodu, chcąc wrzucić np 6 to w prawo i do dołu. Mój problem polega na tym, że jak pchniemy go w lewo to już zostaje w takiej pozycji- nie odbija do środka, jak pchąć w prawo to również zastaje w takiej pozycji, nie odsprężynowuje do pozycji neutralnej.
    Oczywiście będąc w takiej "lewej", bądź "prawej" pozycji auto jest na luzie gdyż nie zapieliśmy biegu (do przodu, lub do tyłu). Stan ten wyraźnie się pogłębia w cieplejsze dni oraz po przejechaniu kilku kilomentów. Caraz bardziej mnie to denerwuje.
    Nie sądzę, żęby to było coś ze skrzynią, tylko z cięgnami albo jak to tam się nazywa, albo z czymś innym, ale to nie ja jestem ekspertem.
    Moje pytanie brzmi czy jest to poważna usterka (wymagająca dużego nakładu pracu = kosztów) i jak sądzicie ile powinna kosztować naprawa

dzieki za odpowiedzi

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Wsadź rękę na wybierak i spróbuj ręcznie nim poruszać góra-dół. Powinieneś wyczuć, czy to wina linek (99%) czy zatarcia wybieraka (0,01%). Jak linka - odpinasz "kulkę" z wybieraka i aplikujesz płyn hamulcowy dla rozruszania, po jakimś czasie, jak sytuacja wróci do normy - dość gęsty smar (wazelina, ŁT).

Będzie dobrze

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Amadi
    Mieszka w
    Skaryszew
    Auto
    AR 147 FL 2005R 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Miałem identyczny problem. Pod aku jest walek wchodzący w skrzynie sterowany przez 2 linki które dalej idą do lewarka zmiany biegów. Jak wyjmiesz aku to widać że jest on osadzony na 2 tulejkach które z czasem się wycierają. Ja wymieniłem tulejki (koszt koło 10-15zl za 2 szt, nie pamiętam dokładnie). Ale dodatkowo musiaałem wyjać ten pręt który chodzi w tych tulejkach i wyczyścić go papierem ściernym 2000. Później wszystko nasmarowałem smarem i złożyłem. Problem ustąpił. Dodam że starałem się wyczyścić bolec bez wymiany tulejek jednak problem nadal występował. Dopiero wymiana tulejek + wyczyszczenie bolca w nich pracującego dało pozytywny skutek. Te tulejki mają taką jakby śliską powłokę od środka i wtedy wszystko gładko pracuje.

Nie wiem jak u Ciebie ale dla mnie zmienianie biegów z tzw "martwym lewarkiem" było koszmarne, zero frajdy z jazdy jak występował ten problem.

Czas wymiany to 1-2 godzinki i poradzi sobie z tym każdy.

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Jest gdzieś do tego manual w "zrób to sam" - zaraz poszukam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

Witam. Podepnę się pod temat. Mam podobny problem z tym że u mnie jest silnik 2.0TS. Czy rozwiązanie tego problemu będzie takie samo jak w przypadku diesla?