Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Xenon po prostu sobie zgasł. Czyżby wymiana żarnika?

Paweł24
    Gość

Domyślnie Xenon po prostu sobie zgasł. Czyżby wymiana żarnika?

Jestem trochę zaskoczony, bo co prawda to moje pierwsze auto z xenonami, ale słyszałem, że jak się kończą to najpierw występuje jakiś efekt przejściowy, czyli chociażby powolna zmiana barwy światła przechodząca w kolor różowy. U mnie prawy xenon po prostu zgasł, komputer nie wyświetlił żadnego powiadomienia, co dzieję się chociażby w przypadku wypalenia się postojówki i to też mnie trochę dziwi. Czyżby czekała mnie wymiana? Jakie najlepiej kupić? 6000k? Podobają mi się najbardziej takie wchodzące w kolor niebieski. Miałem takie, ale nie wiem jak sprawdzić ile miały K ?

Edit: Właśnie czytam, że w xenonach jest jeszcze jakiś starter i przetwornica czy jakoś tak. Może w tym jest problem? Miał ktoś podobny przypadek?
    Ostatnio edytowane przez Paweł24 ; 01-09-2011 o 19:44

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Komputer nie wykazuje przepalenia żarówek świateł mijania (nieważne czy xenon czy zwykły halogen, tak po prostu jest w AR, więc to nic dziwnego). Prawdopodobnie zwyczajnie skończył Ci się żarnik. Kup taki sam jak miałeś albo nowe w komplecie o barwie jakiej chcesz. Jest też oczywiście przetwornica, ale to sprawdzisz po prostu jak włożysz sprawny żarnik do reflektora. Jak będzie świecił to masz odpowiedź
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Paweł24
    Gość

Domyślnie

A teraz głupie pytanie Co mam wpisać w allegro żeby znaleźć taki żarnik Wpisuje różne dziwne rzeczy i nic. Chcę sie po prostu dowiedzieć czegoś o kosztach, które mnie niestety czekają.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł24 Zobacz post
    Co mam wpisać w allegro żeby znaleźć taki żarnik
    http://allegro.pl/listing.php/search...%BCarnik+xenon o to Ci chodziło, czy nie bardzo?
    Przepalenie się żarówki można wykluczyć, bo efekt wypalania się xenonu można porównać do gasnącej świeczki. Czyli światło blednie, blednia, aż całkowicie się wypala. Pewnie to wina żarnika.

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Pamiętaj tylko, że do Twojej GT żarniki odpowiednie to D2S. Chyba nie muszę dodawać, że jakaś chińszczyznę sobie daruj, żeby sobie nieco nerwów oszczędzić w niedalekiej przyszłości
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

prosty sposób na sprawdzenie czy przetwornica działa:wyjmij ksenon z sąsiedniej lampy i sprawdz wykluczysz juz przetwornice.

Grzegorz147
    Gość

Domyślnie

tutaj tez jest kopalnia informacji o xenonach , oczywiscie podczas wymiany zarówki staraj się unikać dotykania "bańki" inaczej zostawiasz na niej tłuste odciski palców i to może spowodować szybsze przepalenie sie tej zarówki... ale chyba to oczywiste

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar CARENZO
    Mieszka w
    SBE
    Auto
    88147

Domyślnie

Witam,
    odswieżę temat. Jeden xenon nie świeci- zamieniałem przetwornicę i żarówkę z drugiej świecącej lampy i wszystko gra[tzn obie przetworncie i zarowki są dobre]. Bezpieczniki sprawdziłem i też ok, a lampa jedna nie pali. W czym może być problem? Lampa po prostu nagle zgasła i tyle. Xenony mam oryginalne jednak były zamontowane zamiast zwykłych soczewek. Wie ktoś czego to może być jeszcze problem prócz przetwornicy i żarówki?

viciu_gt
    Gość

Domyślnie

Jeśli wykluczasz przepalenie żarnika i zepsucie się przetwornicy to problem może leżeć po stronie wiązki, być może coś gdzieś się przerwało i nie podaje prądu. Najlepiej podjedz do elektryka i Ci to sprawdzi

kirchu
    Gość

Domyślnie

Mozecie wierzyć lub nie ale u mnie w ubr. padły dwa bezpieczniki na raz. A bałem się ze bedzie coś poważniejszego skończyło się tylko na 4-paku Tyskiego elektrykowi