Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Zakup pierwszej Alfy 156. Na co zwrócić uwagę

Beep
    Gość

Domyślnie Zakup pierwszej Alfy 156. Na co zwrócić uwagę

Witam. Przyszedł czas aby zakupić mój pierwszy samochód a sam wybór padł na Alfe 156 z silnikiem Diesla o pojemności 1.9. Suma jaką dysponuję to 10.000 tyś zł. Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie alfy? Czy są jakieś roczniki których należy unikać? Czego się wystrzegać? Czy skóra wymaga jakiejś szczególnej pielęgnacji? Jeśli ktoś ma dla mnie jakieś rady proszę pisać. Ciągle jestem w trakcie poszukiwania jakiejś ciekawej oferty

Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Tomek.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

Witam kolego 156 super auto no wiec 1.9 JTD to fajne silniczki sam mam ten model bo mi sie najbardziej podoba ale ja mam 2.0 T.S w benzynie. Najbardziej mozesz i musisz zwrócic uwage na zawieszenie tego auta bo jest bardzo delikatne jesli chodzi o nasze polskie drogi. Sprzwdzic trzeba czy nic nie puka nie stuka ( wahacze dolne i górne ( zawieszenie wielowahaczowe), czy nie jest po wypadku, czy klima działa, ogólnie na wszystko heh ponieważ alfa jest to super autko ale dośc drogie w utrzymaniu. Musisz dowiedziec sie kiedy byl rozrzad wymieniany olej filtry itp itd, no i jak zachowują sie wszystkie kontrolki czy trzyma ciśnienie oleju. Jeśli znajdziesz konkretna alfę i pojedziesz na jazdę próbna to sprawdź czy auto się nie grzeje ( temp silnika). Wiadomo że jak się kupuje jakieś auto to zawsze będą koszty związane z eksploatacja ale trzeba tak kupować aby nie kupic żadnego popsutego auta. I jedna dobra rada hmm Nie spiesz się z kupnem auta. Jest teraz taki wybór aut ze wszędzie znajdziesz coś dla siebie. Pozdrawiam

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Zacznij się rozglądać za 2,4JTD- na pewno nie będziesz żałował
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Beep
    Gość

Domyślnie

Mówisz 2.4 JTD Hmm... A jak to jest z osiągani i eksploatacją? Duża różnica w stosunku do 1.9?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Rozglądnij się za 2,4 tak jak pisze b.piotrus . Ja mam 1.9 i powiem ze żałuje ze nie kupiłem 2,4. Alfa z 1,9 nie jest zła ale szybko stanie sie za słaba. A jak czytam forum to wynika ze eksploatacja bardzo porównywalna , a osiągi lepsze

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Osiągi na pewno lepsze, ale to jest relatywne z pojemnością. Co do eksploatacji, to zależy co pod tym pojęciem rozumieć Czy rozumieć, to jako koszty ewentualnych wymian lub napraw i tankowania, czy doliczać też np. OC Jest jeszcze jedna zależność-miejsce zakupu, jeśli chcesz kupic auto w kraju, to OK ale z zagranicy musisz się liczyć z dużo wyzszą akcyzą.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Na co zwrócić uwagę?! Pisałem to, ale napiszę raz jeszcze.
    Na WŁAŚCICIELA!!!

Najpierw zajrzyj do forumowego bazaru. Masz tam wysyp ofert sprzedaży.
    Skóra Momo w 156 i 166 jest nie do zdarcia, generalnie 300 tys. nie robi na niej wrażenia, jeżeli nie jeździł autem totalny bum.
    Wystrzegaj się przypadkowych właścicieli, szczególnie takich, co też przypadkowo kupili, a teraz chcą się pozbyć problemu, bo ich przerósł.
    A jak będziesz jechał po furę to weź jakiegoś ziomala z forum (nie wiem skąd klikasz, ale jest spora szansa, że masz w okolicy. Doświadczenie wskazuje, że to może zaoszczędzić tysiące złotych.
    Dobrze by było, gdyby miała książkę i była bez większych przygód. Od pierwszego właściciela w tym roczniku to już raczej nie dostaniesz.
    Za tą sumę, to powinno się udać ustrzelić 99 w przyzwoitym stanie.
    I taki paradoks - im lepiej w opisie telefonicznym, tym gorzej na miejscu.
    Powodzenia!
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Rowerzysta Avatar silver001
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.5 V6 Berlina, BluCosmo, Distinctive

Domyślnie

A jak jest z autami 156 1.6/1.8/2.0 TS z rocznika 2000/01? W jakich przedziałach kwotowych można ustrzelić egzemplarz godny uwagi?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Jeżeli chodzi o Ts'y to godne uwagi modele moim zdaniem zaczynają się w granicach 12tys. Chociaz nie kiedy za te pieniądze można spotkać ogromnego dziada.
    Z modeli TS polecałbym pojemność 1.8 ponieważ jest naj mniej awaryjna.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rodeush
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    AR 156SW 1.9 JTD SPORT

Domyślnie

jako że jestem jakiś miesiąc po zakupie to powiem o ile jestem mądrzejszy teraz.
    Diagnostyka wyszła mi bardzo dobrze - po 800km wywaliło MCSF - czyszczenie EGR i okolic, póki co jeździ.
    Jakbym jechał jeszcze raz po to auto, sprawdziłbym dokładniej wszystkie blachy, nie punktowo tylko w kilku może nawet nastu miejscach.
    Naprawy blacharskie są dość drogie.
    W skrócie jak to już ktoś pisał powyżej - znajdź kogoś kto wie jak auta oglądać.
    Prościej i skuteczniej.
    O wersjach silnikowych nie wypowiadam się bo się nie znam nic a nic.
    Ja brałem pod uwagę tylko JTD bo gazu nie zniese