Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Znikające kierunkowskazy i brak rezerwy

marcin220v
    Gość

Unhappy Znikające kierunkowskazy i brak rezerwy

Witam
    Mam dwa problemy, które niestety sprawiają mi dużo kłopotów:
    1 Kierunkowskazy - problem polega na tym że gdy włączam kierunkowskaz on mignie raz, dwa a czasami nawet trzy razy i .............. tyle, zdarza się również tak że wogóle się nie włączy.
    Znających temat proszę o wskazanie mi miejsca "przebywania" przekaźnika/ przerywacza kierunkowskazów. Myślą że to będzie wina właśnie przerywacz/przekaźnika. Chyba że się mylę i ktoś ma inny pomysł na tą "przypadłość". Dodam że taka sama sytuacja ma miejsce gdy włączam awaryjne.
    Druga sprawa...
    2 Rezerwa - tu problem polega na tym że nie zapala mi się dioda rezerwy paliwa (już kilka razy miałem "przyjemność" zjazdu na pobocze i uzupełnienia paliwa z karnistra)
    Nie jest to wina przepalonej diody, ponieważ po przekręceniu kluczyka w stacyjce zapalają się i gasną "kontrolnie" wszystkie kontroli w tym także i z rezerwy. Wskazówka pokazuje poziom paliwa (raczej zawyżony - bo nawet podczas braku paliwa nie wchodzi na "czerwone" pole)
    Dodam jeszcze że nie działa mi podświetlenie (przepalona żaróweczka) wskaźnika poziomu paliwa, ale to raczej nie ma z tym nic wspólnego.
    No chyba że się mylę.
    Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać oba problemy, lub miał podobne to bardzo proszę o pomoc.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Aha Moja Bella to AR 156 1.8 TS z 1999roku
    Ostatnio edytowane przez marcin220v ; 04-09-2011 o 10:51

alfadrian
    Gość

Domyślnie

hehe na 2 sprawe mam sprawdzona metode stosuj tą co ja
    jak mam na przedostatniej kresce paliwo czyli jakies 15 litrow tankuje do pełna i nigdy rezerwa sie nie swieci i jezdzisz bezstresowo

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Przerywacz znajdziesz po odkręceniu obudowy kolumny kierowniczej,dokładnie pod kierownicą.Brak kierunków to raczej jego sprawka.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

marcin220v
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfadrian Zobacz post
    hehe na 2 sprawe mam sprawdzona metode stosuj tą co ja
    jak mam na przedostatniej kresce paliwo czyli jakies 15 litrow tankuje do pełna i nigdy rezerwa sie nie swieci i jezdzisz bezstresowo
    Wszystko ładnie i pięknie, ale nie wiem jak mocno przekłamuje mnie mój wskaźnik.
    Czy jest jakaś możliwość żeby to ustawić???

---------- Post added at 13:49 ---------- Previous post was at 13:48 ----------
    Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Przerywacz znajdziesz po odkręceniu obudowy kolumny kierowniczej,dokładnie pod kierownicą.Brak kierunków to raczej jego sprawka.

Dzięki wielkie - sprawdzę to
    Ile może takie cudo kosztować???

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Przerywacz nie jest drogi,nie musi też być orginał AR byle miał taką samą wielkość.Na pewno dopasujesz od jakiegoś fiata.Ale znim kupisz nowy wymontuj stary,zdejmij z niego obudowę i przyjrzyj się czy nie jest oberwana jedna ze ścieżek.Często tak się dzieje,a wtedy wystarcza lutownica i po problemie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Jak zdejmiesz osłonę kierownicy, włącz kierunek lub awaryjne i ruszaj nim, jeśli załapie, to wystarczy wyczyścić i troszeczkę odgiąć jego nóżki. Praktykowane u siebie
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

marcin220v
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki za porady
    Wyczyściłem przekaźnik i jak narazie śmiga aż miło.

A co do rezerwy - ma ktoś jakiś pomysł na to???
    Może da się to jakoś regulować??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Z opisu wynika, że ktoś majstrował przy pompce w baku, ponieważ napisałeś, że nawet przy braku paliwa wskazówka nie wchodzi na czerwone pole. Musiałbyś wyjąć pompkę z baku i sprawdzić montaż pływaka, ponieważ może on być źle założony.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...