Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Temat: Duża kałuża i niestety Alfa zgasła... :(

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Jak poskładacie i zamontujecie rozrusznik koniecznie zróbcie pomiar sprężania.

Olej - kupujesz półsyntetyk najtańszy, wlewasz, zapalasz i nie tykasz gazu. Podłączyłbym jeszcze czujnik ciśnienia oleju zegarowy dla bezpieczeństwa. Zalewasz olej i kiblujesz ze 2h przy aucie tak, żeby się tam ładnie wymyło wszystko. Zlewasz gorący olej i wlewasz nowy, lekko podgrzany. Potem w drogę

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Ja to zrobiłem normalnie. Stary spuściłem, wlałem nowy. Zalej paliwko, załącz i niech chodzi, godzinkę, może trochę więcej.
    Autko się zagrzeje, wyciągasz bagnet i patrzysz, jak bucha parą wodną jak parowóz
    Po trzech-trzydniowych takich operacjach, olej był suchutki, w sensie bez kropelek wody
    Z rury wydechowej jeszcze przez parę dni będzie szedł biały dym - para wodna.
    Nie zapomnijcie o turbosprężarce, przeszło przez nią 2 litry wody
    Mówiłem, że nic się nie stało. Te samochody (jtd) są do tego przystosowane
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 13-08-2011 o 10:15
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to trzymam kciuki za powodzenie akcji.
    Ale ta kałuża to chyba była jednak głębsza niż na wysokość balona opony.

pafcio
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie. Obiecałem że napiszę jak poszła akcja ratunkowa. Wymienione na nowe: rozrusznik, olej, filtr oleju (dwie nowe sztuki), filtr powietrza, koszt całkowity - 790 zł. Funia śmiga jak ta lala Z wymianą oleju zrobiłem jak poradziliście, czyli wlanie jakiegoś badziewia ze sklepu za 35 zł i rozgrzanie go, trochę pary było ale. DO tego musiałem kupić dwa filtry oleju bo ten który był zalany wodą (miał 3 miesiące) to nie nadawał się nawet do płukania silnika tanim olejem, takie gluty wodno olejowe z niego wypływały że wolałem nie ryzykować. Szczęście w nieszczęściu że nic silnikowi się nie stało, jechałem na jedynce i się zdusił a przy próbie uruchomienia rozwaliło rozrusznik bo "na szczęście" nie dał rady zakręcić. Woda była dosłownie wszędzie, nadmiar wody w oleju spowodował to że olej był z wodą nawet w turbinie... Przy czyszczeniu Funia trochę pokopciła ale szybko jej przeszło i dalej śmigam. Sprężanie w normie, nie ma wycieków, wahań obrotów, i dziwnych dźwięków. Olej oczywiście znowu Selenia Dzięki za porady.
    Ostatnio edytowane przez pafcio ; 03-09-2011 o 15:13

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To się nazywa mieć szczęście!
    Cieszę się, że to tylko tak się skończyło.

bananek1726
    Gość

Domyślnie

Witam. Wczoraj też wjechałem w kałużę i zgasł. Przy próbie odpalenia rozrusznik nic nie kręcił. Mam nadzieję, że stało się to samo co u kolegi pafcio. Nalało mi się wody do kabiny i mam pytanie czy opłaca się suszyć mate wygłuszającą która jest pod wykładziną? Czy ona przez całkowite zalanie nie straciła swoich właściwości? Jeśli się nie opłaca to jaką kupić nową? I ile sztuk w jakich rozmiarach? Z góry dzięki za pomoc. Samochód do AR 156 1.9 JTD 115KM 2002r. po liftingu wnętrza.