Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Linki ręcznego - oryginał czy zamiennik ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie Linki ręcznego - oryginał czy zamiennik ?

Witam!

Zapytam tutaj bo temat dotyczy raczej wszystkich Alf a nie tylko 156.

Czy ma ktoś porównanie, oryginalnych linek hamulcowych takich jakie szły na pierwszy montaż a zamienników? Czy opłaca się wydać 2x więcej w tej kwestii?

Kupiłem w grudniu zamiennik - 2 linki w cenie coś koło 90 zł chyba, od jakiegoś czasu ręcznego nie było - ledwo co łapał... nie zaglądałem do problemu bo w sumie nie jest to rzecz nagła aż do dzisiaj. Winowajcą nie był spartaczony montaż w ASO (nie miałem w zimie innego wyjścia i zależało mi mega na czasie) tylko o dziwo znowu linki.. po ponad pół roku! Po zdjęciu tyle o ile co mogłem to je wyczyściłem, puściłem penetrator do środka, nasmarowałem niemniej lipa był w kwestii takiej że końcówki metalowe (na których się opiera pancerz) puściły plastikową osłonkę - lekko pękła, podwinęła się i pancerz na wierzchu.. a co dalej to wiadomo. Teraz po mojej akcji z przeczyszczaniem, smarowaniem i na końcu silver tape porządnie + dokładny montaż mam ręczny brzytwa niemniej tak czy siak chcę kupić nowe linki przed zimą - pytanie JAKIE? Jeśli z oryginalnymi nie ma takiego problemu o jakim pisałem (chociaż i tak bym je przed montażem silver tapem potraktował) to kupie oryginał..
    Ostatnio edytowane przez Qki ; 03-09-2011 o 23:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja kupowałem do 156 z Polcar'u i już w drugiej śmigają bez żadnych problemów a najlepsza jest mina kierowców stereotypowców ( "przyszła zima, ręcznego nima" ) kiedy przy -20 spuszczam ręczny i odjeżdżam. Ciężko określić ich pochodzenie ale myślę, że to były te same co w ASO bo miały identyczne numery i logo FIAT/ALFA/LANCIA. W 146 miałem z Linex'u ale niewiele się w zimie na nich najeździłem.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 03-09-2011 o 23:12

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

No właśnie u mnie śmigały 2 zimy po kupnie auta linki i ręczny elegancko... 3cia zima już nie była taka fajna bo mi zamarzł i byłem zmuszony do szybkiej wymiany (stąd to ASO i zamienniki bo oryginały u nich były coś koło 300 zł komplet - jak za taką głupotę to srogo dużo). Po założeniu był słaby więc myślałem że błąd montażu, ale coś tam trzymał i miałem w planach jego regulację już na wiosnę ale tak zeszło... a teraz zaglądając stwierdzam że linki wyglądają jak by 3 lata przejeździły co najmniej.

Jeśli ktoś miał w łapach i zamiennik i oryginał i może porównać to proszę o info!

Belfer dzięki za wiadomość, napisz jeszcze może jaki koszt w tym Polcar'ze żeby było wiadomo dokładnie o jakie chodzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Napisz do kolegi Amigas lub puotek na forum bo oni mieli dobre ceny części. Ja miałem za 130 zł komplet u kolegi w sklepie a z linex'u można chyba nawet za 80-90 zł kupić.

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Puotek sprzedał mi te obecne - niemniej nie chcę tutaj robić antyreklamy bo z zakupów u niego jestem zawsze zadowolony a to traktuję jako pierdołę i rzecz którą kupowałem na własną odpowiedzialność .

Nie wiem tylko (może właśnie Puotek pamiętasz?) jakie to były linki? Zamienniki na pewno tylko jakiej firmy..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Cannabis
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 156 1.6 TS 99' AR 156 2.5v6 02'

Domyślnie

W Auto Euro boczna ul Nałkowskich kupowałem linkę prawa za 35zł lewa w tym oplocie termicznym kosztuje 45zl a środkowa 30zł po zniżkach. Linka wyglądała solidnie po całości była w oplocie plastikowym czego nie zauważyłem w lince która była wcześniej założona.

Użytkownik Świeżak Avatar Homer155
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDm QV-Line TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Puotek sprzedał mi te obecne - niemniej nie chcę tutaj robić antyreklamy bo z zakupów u niego jestem zawsze zadowolony a to traktuję jako pierdołę i rzecz którą kupowałem na własną odpowiedzialność .

Nie wiem tylko (może właśnie Puotek pamiętasz?) jakie to były linki? Zamienniki na pewno tylko jakiej firmy..
    Niedawno kupowałem na allegro komplet za 76 zł + wysyłka ,co ciekawe jak doszły to miłe zaskoczenie bo faktycznie to oryginał fiata http://allegro.pl/linka-linki-hamulc...789057358.html

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Homer155 Zobacz post
    Niedawno kupowałem na allegro komplet za 76 zł + wysyłka ,co ciekawe jak doszły to miłe zaskoczenie bo faktycznie to oryginał fiata http://allegro.pl/linka-linki-hamulc...789057358.html
    I pewnie też z tego skorzystam. Dzięki!

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja w poprzedniej 156 wymieniałem na zamienniki (sie połasiłem o pare groszy) miały byc lepsze, teflonowe i inne takie bajery, ale cóź z tego jak jedna gumka była źle zamontowana ( przez to zawsze syf leciał w linke) i niestety ale po pierwszym mrozie zostałem bez tej linki... szkoda kasy i nerwów i dwa razy musiałem to robic. Później kupiłem nowe oryginały, które wyglądały już "normalnie" i całą zime przejezdziłem + troche wiosny po czym auto sprzedałem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ja narazie smigam na tych polskich od marca i zadnych problemow nie ma, ciekawe jak zimą