Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Temat: Alfa 156 - koszt miesięczny

Remek
    Gość

Domyślnie

Najwiekszym plusem BMW jest naped na tylnia os.... tego mi brakuje w mojej 164... ;//

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Ceny opon? Ale o czym piszecie, opony które mi wystarczą kosztują 1000zł. Wydatek raz na kilka lat. Poza tym opony na koła 16" kosztują tyle samo do 166'ski jak do Golfa

Inny przykład: przednie zawieszenie, komplet wahaczy przednich, prawe i lewe górne i dolne.
    Zamienniki na allegro: 650zł (za wszystkie 4ry wahacze)
    Robocizna w ASO w Opolu: 650zł

Jeżeli ktoś mówi że to dużo, za komplet przednich wahaczy do sportowego auta, limuzyny, to ja się poddaję.

to nie jest duzo ale biorac pod uwage czestotliwosc wymieniania to robi sie to potezna sumka, moja alfa ma 120tys przebiegu zawias caly do remontu (bede robil na dniach), wydaje mi sie ze w alfach wszystko pada wczesniej np. podgrzewane siedzenia u mnie nie grzeja w mercedesach 123 1980r siedzonka dzialaja jak mazenie i nic nie bylo zmieniane, zawieszenie po 120tys km jest wytluczone na maxa, nie spotkalem sie z takim zuzytym zaiwiasem po takim przebiegu w innych samochodach, jest wiele takich zeczy, alfa ma tez ogromne zalety i dlatego ja kupilem i wloze w nia kase i serce ale tylko dlatego ze mi sie spodobala a moja ocena jest obiektywna gdyz tak samo jak alfe kochalem wszystkie swoje samochody, w alfach wszystko jest bardziej zawodne i trzeba w nia wkladac wiecej pieniedzy, natomiast jezeli jest juz wszystko tak ja trzeba i te pieniadze wklada sie regolarnie to samochodzik sie odwdziecza.

Co do stwierdzen "alfe kupuje sie z sercem a nie rozumem" to podobne zwroty slyszalem na kazdym jednym forum na jakim bylem zarejestrowany (czy to Mercedesa VW Opla czy Audi).

Mam nadzieje ze nikogo nie urazilem jesli tak to przepraszam.

Pozdrawiam

punisher
    Gość

Domyślnie

no dobra czytałem pobieżnie ktoś podawał kwotę 1000zł (15000km/rocznie) miesięcznie z benzyną ubezpieczeniem itp. ktoś inny 1300zł jeszcze ktoś inny podawał że za opony trzeba dać tyle albo tyle. O czym my tu w ogóle mówimy koszt utrzymania samochodu to dla mnie koszty napraw a naprawiać można każde nie koniecznie alfe chcecie mało za OC płacić kupcie sobie seicento 700 chcecie mało płacić za paliwo kupcie auto o poj. 700 a nie 2.0/2.4/3.0 . Pytam czy inne samochody nie kosztują nie psują się ? nie trzeba w nie lać paliwa po co te porównania każda sztuka jest inna . Ktoś pisał za ma 120tyś i zawieszenie do wymiany no cóż tak bywa i nie koniecznie w alfie ostatnio znajoma w audicy wymieniała zawieszenie z przodu i szarpło ja 1500 zeta moja 156 ma na liczniku 165tys kupowałem ja siedem miesięcy temu to miała 155tys i nie wiadomo czy tylko tyle (zakładając ze nikt nie grzebał przy liczniku) byłem nią w tamtym tygodniu na przeglądzie i o dziwo mimo negatywnych zdań na temat zawieszenia przegląd wyszedł całkiem pozytywnie wahacze gałki stabilizatory ok. jedynie amorki 3 po 75% a jeden 65% przy czym wiemy że przeglądy przechodzą nawet przy 51% wiec wymiana ich to tylko kwestia podniesienia sobie komfortu jazdy. Tak musze wymienić szybę przednią bo jechałem za tirem i dostałem kamienieniem i jest pęknięta ale czy przypadek losowy to tez koszt utrzymania? Czy gdybym jechał audi to ten kamień poleciał by w inną stronę. Ktoś pisał że trzeba wymieniać pasek rozrządu co ileś km. a co w innych samochodach nie trzeba? A może są takie co nie trzeba również wymieniać oleju i filtrów ?
    Podsumowanie raczej proste z zasady samochody z dużym silnikiem spala więcej chcesz płacić mniej za paliwo kup mniejszy. Za duże masz składki OC/AC kup mniejszy jak nie masz zniżek (zniżki to podstawa bez względu na samochód ) nie chcesz robić zawieszenia to nie pokazuj wszystkim i przy każdej okazji tego ile masz koni pod maską za wszelką cenę byle pierwszy wystartować po zielonym świetle i nieważne ze droga po której jedziesz to jedna wielka dziura. Nie chcesz wymieniać filtrów oleju itp. kup rower ( tam chyba nie ma takich rzeczy o ile dobrze pamiętam)
    A chcesz porównać koszt utrzymania to porównaj ceny rzeczy które się eksploatują w każdym samochodzie i trzeba je od czasu do czasu wymieniać i nie rozkładaj tego na miesiące bo wymieniłeś klocki w grudniu tamtego roku i może w tym nie będziesz wymieniał.

Tak czy siak będę uważał że każda sztuka jest inna a moja 156 jest jak na razie the best

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    no dobra czytałem pobieżnie ktoś podawał kwotę 1000zł (15000km/rocznie) miesięcznie z benzyną ubezpieczeniem itp. ktoś inny 1300zł jeszcze ktoś inny podawał że za opony trzeba dać tyle albo tyle. O czym my tu w ogóle mówimy koszt utrzymania samochodu to dla mnie koszty napraw a naprawiać można każde nie koniecznie alfe chcecie mało za OC płacić kupcie sobie seicento 700 chcecie mało płacić za paliwo kupcie auto o poj. 700 a nie 2.0/2.4/3.0 . Pytam czy inne samochody nie kosztują nie psują się ? nie trzeba w nie lać paliwa po co te porównania każda sztuka jest inna . Ktoś pisał za ma 120tyś i zawieszenie do wymiany no cóż tak bywa i nie koniecznie w alfie ostatnio znajoma w audicy wymieniała zawieszenie z przodu i szarpło ja 1500 zeta moja 156 ma na liczniku 165tys kupowałem ja siedem miesięcy temu to miała 155tys i nie wiadomo czy tylko tyle (zakładając ze nikt nie grzebał przy liczniku) byłem nią w tamtym tygodniu na przeglądzie i o dziwo mimo negatywnych zdań na temat zawieszenia przegląd wyszedł całkiem pozytywnie wahacze gałki stabilizatory ok. jedynie amorki 3 po 75% a jeden 65% przy czym wiemy że przeglądy przechodzą nawet przy 51% wiec wymiana ich to tylko kwestia podniesienia sobie komfortu jazdy. Tak musze wymienić szybę przednią bo jechałem za tirem i dostałem kamienieniem i jest pęknięta ale czy przypadek losowy to tez koszt utrzymania? Czy gdybym jechał audi to ten kamień poleciał by w inną stronę. Ktoś pisał że trzeba wymieniać pasek rozrządu co ileś km. a co w innych samochodach nie trzeba? A może są takie co nie trzeba również wymieniać oleju i filtrów ?
    Podsumowanie raczej proste z zasady samochody z dużym silnikiem spala więcej chcesz płacić mniej za paliwo kup mniejszy. Za duże masz składki OC/AC kup mniejszy jak nie masz zniżek (zniżki to podstawa bez względu na samochód ) nie chcesz robić zawieszenia to nie pokazuj wszystkim i przy każdej okazji tego ile masz koni pod maską za wszelką cenę byle pierwszy wystartować po zielonym świetle i nieważne ze droga po której jedziesz to jedna wielka dziura. Nie chcesz wymieniać filtrów oleju itp. kup rower ( tam chyba nie ma takich rzeczy o ile dobrze pamiętam)
    A chcesz porównać koszt utrzymania to porównaj ceny rzeczy które się eksploatują w każdym samochodzie i trzeba je od czasu do czasu wymieniać i nie rozkładaj tego na miesiące bo wymieniłeś klocki w grudniu tamtego roku i może w tym nie będziesz wymieniał.

Tak czy siak będę uważał że każda sztuka jest inna a moja 156 jest jak na razie the best
    dokładnie :!:
    [*]

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał punisher

Ja rowniez sie z tym zgadzam i nie bede dalej drazyl tematu bo nie ma sensu choc cieko jest mi uwierzyc w kolegi przebieg i stan zawieszenia ale moze naprwawde trafila sie sztuka nie do wytrzepania na naszych drogach...

Goraco pozdrawiam.

punisher
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MaxiBB
    Ja rowniez sie z tym zgadzam i nie bede dalej drazyl tematu bo nie ma sensu choc cieko jest mi uwierzyc w kolegi przebieg i stan zawieszenia ale moze naprwawde trafila sie sztuka nie do wytrzepania na naszych drogach...

Goraco pozdrawiam.
    podaje stan jaki widzę czyli km. takie jakie widnieją na liczniku mam ją od sierpnia 2007 na początku 2007 była sprowadzana z niemiec kupiłem ja w komisie myśle ze tu w polsce nic z nią nikt nie robił a w landach kto to wie . Jak kupowałem to zwracałem uwagę czy nic nie stuka lub puka do przeglądu pojechałem specjalnie tam gdzie wiem że sprwdzają pożadnie i nie puszczą bele czego ( jadę nią na wczasy za 2mieś ) faktem jest to że nie wiem kiedy miała coś robione czy wymieniane ale myśle że dawno bo kto by wymieniał zawieszenie i sprzedawal samochód do polski

Kosiar
    Gość

Domyślnie

ubezpieczenia i bieżące wymiany płynów to nic bo to raz w roku sie robi ale po kieszeni bije paliwo mam 2.0 i lubię ostrą i dynamiczną jazde 14l w mieście pije jak nic...a na gaz nie przerobie bo to grzech po za tym nawet do poloneza bym gazu nie wsadził uważam że gaz to zło dla każdego silnika. Co nie zmienia faktu że i tak kocham swoje auto a samochód oddaje tylko do ASO Alfy Romeo

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    a na gaz nie przerobie bo to grzech po za tym nawet do poloneza bym gazu nie wsadził uważam że gaz to zło dla każdego silnika.
    Poprzednią Alfe miałe z gazem i musze....przyznać Ci rację. Ekonomia jest w spalaniu, ale w utrzymaniu już nie, a na dłuższą metę silnik nadaje się do wyrzucenia. Teraz jak szukałem Alfy to wychodziłem z prostej zasady- nie będe w tym aucie przecież gotować.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    kilka przykladowych cen
    zawiech tył - wszystko poza amorami 510 PLN
    przod bez amorow 600 PLN
    łożysko przod 260 PLN + piasta 100 PLN
    czujnik ABS przod ( urwany przy wymianie łożyska ) 100 PLN
    rozrząd 800 PLN
    termostat 100 PLN
    tarcze brembo max 560 PLN ( za 2 szt ) tył brembo 220 PLN ( za 2 szt )
    klocki textar 4 szt coś koło 300 PLN
    przepływka 1000 PLN ASO , ta sama 370 poza ASO ( padła po partactwie przy wymianie filtra powietrza - szło powietrze poza filtrem - co nie możliwe ? :|?: dobry "fachowiec" wszystko potrafi np nie przykręcić śrub wieka od puszki filtra i położyć go byle jak .
    linki hamulca ręcznego 50 PLN szt.
    świece 240 PLN
    amory bilstein 175 PLN /szt. przod , 220 PLN tył
    ubezpieczenie OC/AC 1400 PLN / rok
    paliwo LPG 28 -32 PLN / 100 km , benzol 47- 56 PLN/100 km.
    3 x filtr oleju 25 PLN , powietrza 40 PLN , Olej 6l/ wymianę ( 160 PLN ) , filtr kabinowy 15 PLN
    opony zimowe 4 X 220 = 900 PLN
    ok 11 tys. / 36 m-cy ok. 300 PLN/ m-c + paliwo ( znajdą się może jeszcze jakieś pierdoły powiedzmy niech się uzbiera 50/m-c )
    dodam , że to są wydatki na 10-cio letnie auto w 3 lata i część z nich jest wynikiem działalności fachowej siły . 350 PLN / m-c + paliwo to moim zdaniem nie ma dramatu jak za takie autko
    pozdro

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

kubacik, utrzymanie 166'stki kosztuje dokładnie tyle samo może lepiej 166'ke nabyć :wink:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.