Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 150

Temat: Gulietta 1.4 tb - do bani?

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Porównując z innymi kompaktami o podobnej mocy TB 120 KM to jeden z najbardziej dynamicznych silników w klasie - cytuję za testem w auto motor Sport - elastyczność 80-120 km na 6 biegu - 11.5 sekundy ! (najlepszy wynik w teście a testowali 12 kompaktów). Wątpię z
    żeby w TS udało się złapać tyle nawet na 5tce..... Oczywiście Julka to dość kulturalny,stabilny i dobrze wyciszony samochód dlatego prędkość czuje się tam inaczej niż w starym wozie, gdzie kabina jest słabo wyciszona a silnik głośno pracuje

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał Marysn Zobacz post
    Tak faktycznie ten silnik nie kręci jak TS a spalanie powyżej 10l/100km na komputerku pokazywało, mając na 3 biegu ok 50-60 km/godz wcisnąłem gaz do dechy i nic co prawda była to lekka górka i 3 osoby na pokładzie ale silnik nawet nie zaryczał jak na Alfę przystało
    Pytanie brzmi czy właczyłes tryb Sport ? W tym samochodzie od niego zaczyna się zabawa. Normal i all weather nie nadają się do ścigania, chociaż zapewniają zupełnie przyzwoite osiągi.
    Jeżeli jednak przesiadłeś sie z turbo diesla może wydawać Ci się, ze benzyna kręci się gorzej. Wrażenie to wynika z innego rozkładu momentu obrotowego, w dieslu masz dziurę, potem banana na twarzy, a potem znów niemrawo. Wrażenie banana potęgowało wrażenie wciskania w fotel, jak już się wkręciłeś na obroty gdzie zaczynała pracowac turbina. W benzynie masz moment rozłożony bardziej liniowo. Dla mnie 1.4TB 120KM w Giulii daje porównywalną frajdę do 1.9TDI 105KM w Altei jaką miałem wcześniej. Różnica drastyczna jest jednak w poziomie głosności, Alfa przyspiesza prawie niesłyszalnie w porównaniu z Alteą. Osoba, która zamierzała ją ode mnie kupic nie mogła się nadziwić jak Altea jest cicha w porównaniu z tym samym silnikiem w Octavii, którą miała wcześniej Chyba nie chcę wiedzieć jak ta Octavia musiała klekotać
    Zaryczeć Alfa potrafi, zaręczam, trzeba tylko wiedzieć jak ją "połechtać"

Co do spalania to średnia z dotychczasowych 9 tankowań od nowości wychodzi mi 8,38, min. 7,89 max 8,85. (mniej więcej pól na pól miasto i krótkie trasy).
    Nie wiem jak musiałbym katować moją aby doszła do 10-ciu. Wg moich doświadczeń wychodzi, że dla tego silnika nie ma większego znaczenia tryb jazdy ani częstotliwość ustawiania trybu Sport.
    Ważne tylko w niej jest aby jeżeli tylko możesz trzymać ją na jak najwyższym biegu. Ja na początku musiałem się do tego trochę przyzwyczaić, a wskazania komputera sugerującego zmienianie ciągle biegu w górę wydawały mi się nieco idiotyczne. Niemniej teraz automatycznie juz przerzucam biegi w sposób identyczny z sugerowym przez komputer i uważam, że taki głupi to on jednak nie jest Może też stąd nie chce mi wyjśc jakieś ponadnormatywne spalanie.

Podsumiwując: chcesz się ścigać albo wyrywać spod świateł weż 170KM, ja wolałem te pieniądze włożyć w pełną skórę, bixenony, szklany dach, pakiet sport i premium. Starzeje się chyba

[uaktualnienie] dosyć często zdarza mi się wrzucac od razy z trójki na piątkę, bez jakiegokolwiek forsowania samochodu. Chyba to daje jakieś pojęcie o elastyczności
    Ostatnio edytowane przez barnio ; 13-09-2011 o 19:05

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

"w dieslu masz dziurę, potem banana na twarzy, a potem znów niemrawo"

tak, jesli masz seryjny soft

mnie te smieszne jeden-cztery "Te" jednak nie porywaja, badziej sa to zarty niz "turbogasolina". Oczywiscie bez obrazy dla nikogo
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Ogier Avatar Marysn
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    166 2.4JTD, 146ti 2.0 16V, Monterey 3.1TD

Domyślnie

Takie są moje odczucia - do bani często papierowe dane nie idą w parze z wrażeniami i doznaniami jakie daje Balla i tak jest w tym przypadku miałem fiata siene 1.6 103 km, alfe 145 1.6 16v, 155 1.8 16v wszystkie ok 10 s do 100 kręciły ostro dawały radość teraz mam 146 ti 2.0 16v jazda jest niesamowita chociaż to tylko 8.4 do setki i 155 koników ale coś się dzieje, czuć moc od 3 tyś a po przekroczeniu 6 tyś dostaje dodatkowego kopa i ryczy jak samolot i wciska w fotel wciska może przesadzam ale takie są odczucia jest dusza, serce cuore sportivo

155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
    166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu

TheRealDeal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marysn Zobacz post
    Takie są moje odczucia - do bani często papierowe dane nie idą w parze z wrażeniami i doznaniami jakie daje Balla i tak jest w tym przypadku miałem fiata siene 1.6 103 km, alfe 145 1.6 16v, 155 1.8 16v wszystkie ok 10 s do 100 kręciły ostro dawały radość teraz mam 146 ti 2.0 16v jazda jest niesamowita chociaż to tylko 8.4 do setki i 155 koników ale coś się dzieje, czuć moc od 3 tyś a po przekroczeniu 6 tyś dostaje dodatkowego kopa i ryczy jak samolot i wciska w fotel wciska może przesadzam ale takie są odczucia jest dusza, serce cuore sportivo
    Moje odczucia są takie:
    - im wyższe obroty tym gorszy dźwięk śilnika, taki fiatowski
    - auto jest wyżej zawieszone, więc doznania podczas jazdy są ograniczone, bo jak wiadomo im niżej tym bardziej odczuwalna prędkość
    - nie ma sensu kręcić wysoko, a zmiana biegów ogranicza wrażenia z przyspieszania

Wystarczy przejechać się jakimś starym rupieciem, zapierdziałą bunią sprowadzoną z RFNu czy coś w tym stylu, nisko zawieszone, silnik wyje tak, że czujesz się jak astronauta podczas startu rakiety, odpuszczasz gaz, bo nie wiadomo jaka to już może być prędkość, a spojrzeniu na liczniki widzisz 50km/h. W tym samym czasie kierewca Julki nie poczuje przejścia do 100

Użytkownik Rowerzysta Avatar chrzanek
    Auto
    Giulietta 1.4 MAir

Domyślnie

jezeli porownujesz 120kM Julke do swojej 155KM 146'tki to mysle, ze nie ma co sie dziwic, ze zachwycony nie byles. sensowniejsze byloby porownanie z 170kM (i to w trybie D tylko...), ale rzeczywiscie nie kazdy dealer ma na stanie. a ze te silniki juz sie tak wysoko nie kreca jak starsze konstrukcje to mysle, ze kazdemu zal

---------- Post added at 20:10 ---------- Previous post was at 20:08 ----------

Cytat Napisał TheRealDeal Zobacz post
    Moje odczucia są takie:
    - im wyższe obroty tym gorszy dźwięk śilnika, taki fiatowski
    - auto jest wyżej zawieszone, więc doznania podczas jazdy są ograniczone, bo jak wiadomo im niżej tym bardziej odczuwalna prędkość
    - nie ma sensu kręcić wysoko, a zmiana biegów ogranicza wrażenia z przyspieszania

Wystarczy przejechać się jakimś starym rupieciem, zapierdziałą bunią sprowadzoną z RFNu czy coś w tym stylu, nisko zawieszone, silnik wyje tak, że czujesz się jak astronauta podczas startu rakiety, odpuszczasz gaz, bo nie wiadomo jaka to już może być prędkość, a spojrzeniu na liczniki widzisz 50km/h. W tym samym czasie kierewca Julki nie poczuje przejścia do 100
    cos w tym jest, na jezdzie probnej zagadalem sie przez chwile przejezdzajac przez miasto i po spojrzeniu na licznik okazalo sie, ze jest 130 na nim. moglbym przysiac, ze jade nie wiecej niz 70 :S

Użytkownik Ogier Avatar Marysn
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    166 2.4JTD, 146ti 2.0 16V, Monterey 3.1TD

Domyślnie

Miałem też fiata 125p ten to zapieprzał Julka wysiada 120 km to za mało na to piękne auto - Belle

155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
    166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 3.0 v6 1998/01

Domyślnie

Pół żartem pół serio:
    Byłem ostatnio na zlocie Forza Italia. Były tam jazdy testowe samochodów fiata. Tak się złożyło, że na testy wybrali 130KM MiTo i 170KM Julkę. Niby wszystko OK. Ale na parkingu roiło się od V6 i wersji GTA. Efekt był taki, że nawet w trybie sport ludzie (w tym moja małżonka) zarzekali, że Julka nie ma kopyta
    ruszczu Alfa 156 3.0 ...

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

widze ze sie dobrze zgadzamy
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

nie wiem nie znam sie ale zdaje sie ze zeby po jądrach miziało to trzeba min 150k wybecalować, jakiegoś jappończyka czy coś ?
    moim zdaniem 120hp to dobra i sprawdzona jednostka i na taki samochodzik wystarczy, a i gazik sie załozy i jazda jest fajna,
    w dzisiejszym świecie drogiej ropy takie fanaberie są zarezerwowane dla klasy przynajmniej wyzszej średniej
    w alfie to wiedzą i od 30lat nie robią cuore sportivo bo to zarezerwowane jest dla maserati i ferrari a od czasu do czasu wypuszczą takie cacko jak 8c i niech tak zostanie to firma ma szanse przetrwać