Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Temat: [156] silnik 2.4 jtd gasnie podczas jazdy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Jeżeli chodzi o aso to kompa mają do D! Mi wykazywał tylko egr 3% otwarcia a bella jak gasła tak gaśnie,pojechałem do elektryka podpioł do boscha i okazało sie brak synchronizacji walka rozrządu z wałem korbowym i bład czujnika szybkosci obrotowej, niewiem który to. alfa jak zgasnie pali sie marchewa..

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał TIO_2007 Zobacz post
    pojechałem do elektryka podpioł do boscha i okazało sie brak synchronizacji walka rozrządu z wałem korbowym i bład czujnika szybkosci obrotowej, niewiem który to. alfa jak zgasnie pali sie marchewa..
    pełna nazwa : CKP sensor - czujnik położenia wału korbowego i prędkości obrotowej , czujnik ten jest zamocowany w obudowie skrzyni biegów przy rozruszniku
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał misiek718 Zobacz post
    No dobra rada bylem u 2 mechanikow i w 2 serwisach mechanicy mowia ze na 60 % regulator cisnienia a w serwisie mowia ze samochud nie wykazuje usterek i nie wiem co dalej
    Czy mógłbyś napisać jaka była przyczyna gaśnięcia silnika? W AR 147 JTD mam podobnie po uruchomieniu przy zimnym silniku jedzie ok. 3km i gaśnie, po zatrzymaniu natychmiast odpala, na wolnych obrotach chodzi bez zastrzeżeń, ale po przejechaniu ok. 1 km. znowu gaśnie ( tak zapalając auto 15 x wróciłem do domu). Komp w zakładzie gdzie specjalizują się naprawą aut włoskich (Wrocław ul. Partynicka) wykrył tylko usterkę czujnika ciś. paliwa,ale ten czujnik na oryginalnego boscha właśnie z tego powodu 5tys. km. temu wymieniłem na nowy i znowu dzieje się to samo. Zanim kupię kolejny czujnik co mogę jeszcze sprawdzić? Mechanicy sugerują wymianę paliwa, bo zaczęło się to dziać po przejechaniu ok. 100km. od ostatniego tankowania.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar misiek718
    Mieszka w
    strzelno
    Auto
    alfa romeo 156 1.9JTD 1998r

Domyślnie

Witam kolego jezdze z tym problemem caly czas mecze sie tylko jak silnik zimny rano a puzniej jest ok wywala mi blad P0190,P0191 mechanicy twierdza ze niby pompa CR ale na 70% wiedz nie wiem co robic.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    ....Komp w zakładzie gdzie specjalizują się naprawą aut włoskich (Wrocław ul. Partynicka) wykrył tylko usterkę czujnika ciś. paliwa,ale ten czujnik na oryginalnego boscha właśnie z tego powodu 5tys. km. temu wymieniłem na nowy i znowu dzieje się to samo. Zanim kupię kolejny czujnik co mogę jeszcze sprawdzić?.....
    Czujnik jest dobry, bo on po prostu wykrywa nieprawidłowe ciśnienie na listwie wtryskowej, a za to odpowiada:
    -zanieczyszczony filtr paliwa
    -zanieczyszczony regulator ciśnienia paliwa
    -niesprawna pompa wysokiego ciśnienia
    -lejacy wtryskiwacz
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Wczoraj zatankowałem do pełna na BP, (2.4 jtd, 51 litrów) i po 40 km Alfa zaczęła gasnąć sama przy zmianie biegów na rondzie i skrzyżowaniu.. Odpala zaraz po tym z większym bólem, muszę chwilę kręcić. Kupiłem akurat złącze diagnostyczne OBD na BT ale chyba i tak pojade prosto przed pracą do ASO. Wygląda to tak, jakby nie potrafiła utrzymać obrotów na biegu jałowym, choć nie zawsze i albo zgaśnie albo nie
    Wczoraj ppd domem po powrocie zapaliłem ją,otworzyłem maskę i podczas oglądania silnika zgasła po 2 min chodzenia ma jałowym. Jakieś podobne objawy ktoś miał u siebie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Do ASO to strata kasy. Masz kabel to zrób logi ciśnienia paliwa.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Niestety, mój elm 327 nie pokazuje błędów. Na zimnym silniku Alfa pracuje normalnie, na ciepłym zdarzają się zejścia z obrotów do około 400, i potem gaśnięcie. Nie ma reguły, czasem się zgasi, czasem nie. Pewnie przydałoby się złącze na kablu i podłączenie do kompa, ten androidowy patent wg mnie średnio się spisuje.

Na chwilę obecną poza pocącą się pompą vacum i jej okolicami (uszczelka pokrywy do wymiany) nic nie widać 'na oko', więc pozostaje serwis. ASO mam zaprzyjaźnione akurat obok swojego salonu, więc może coś poradzą chłopaki. Obym tylko dojechał te 20km bez problemu
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 2.4 jtd 98r

Domyślnie tylko plak...

Witam. Ja mam również problem z alfa. Pewnego razu auto zgasło mi po ostrej jezdzie i zapaliła mi się marchewka. I teraz alfa pali tylko na plaka...ewentualnie zimna z rana to jeszcze z kluczyka. Ale jak się zagrzeje to zostaje plak. Jak auto odpale to normalnie jezdze do tej pory az ja zgasze. Jakies sugestie? Pozdrawiam.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Black Jack
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 2000r

Domyślnie

ODGRZEWAM TEMAT
    Moja 156 2.4 jtd 136 co jakis czas zgasnie podczas jazdy... Zdarza sie to może 1 na miesiac ale zaczynam sie martwic Myslałem że to ze wzgledu na to że czesto smigam na mało zalanym baku (1/5) ze wzgledu na krótkie odcinki ale dzis zgasała mi 200km od miejsca zamieszkania po zatankowaniu ujechałem jakis 1km i podczas jazdy na niskich obrotach poprosru zdechła... odpaliłem po naprawde długim kreceniu wyglądało to tak jakby serio zabrakło paliwa i pomyslałem ze może zassało jakis syf z baku lub ukł sie zapowietrzył bo jakos tak mocno syknęło jak odkrecałem korek wlewu... Potem zdechał raz jeszcze 3min pózniej wiec gdy tylko odpaliłem odrazu wkręciłem ją na jałowym na wysokie obroty zeby zalac układ,,,

OBjawy:
    -Przy mocnym przyspieszaniu zdarzy sie ze zapali się marchwa i na moment auto traci moc (regulator ciśnienia paliwa? czujnik cisnienia paliwa?)
    -Przy odkręcaniu korka wlewu spore podcisnienie i syczenie
    -Gdy zgasnie potem to powtarza sie 1-2 razy w ciagu 15min od pierwszego zgasniecia i ustaje

Czytałem że to mogą być nieszczelne wtryski lub te regulatory i czujniki. Co gorsza dodatkowo od jakiegos czasu poci mi sie oleje auto na łaczeniu skrzyni z silnikiem moze jakis czujnik sie zalał? Niektórzy piszą żeby zalać jakims stp czy liqui molly do czysczenia wtrysków warto? Dłuzsza trasa w majówke sie szykuje i wolałbym nie stanąć w polu w polsce.... Sprawdze dzis pompe paliwa czy nie zasyfiona , filtr ma pół roku...

Jakies pomysły co moge sprawdzić samemu?