Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: [156] Dziwne Stukanie/Strzelanie

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie [156] Dziwne Stukanie/Strzelanie

Witam!
    Od jakiegoś czasu maja Alfa dziwnie stuka.
    Sprawdzałem BAARDZO dokładnie całe zawieszenie, jest na 110% bez luzów, jak nowe.
    Problem w tym że te stukanie zdarza sie co jakiś czas przy np. hamowaniu, cofaniu na maksymalnie skręconych kołach, czasem jak jakieś koło wpadnie w dziurę, czasem na zakręcie ostrym...
    Naprawde nie wiem co to może być, sprawdzałem wszystko, amortyzatory, poduszki silnika itp.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Możliwe żeby przegub wydawał takie dźwięki? Bo fachowcy mówią że nie ale nie jestem przekonany...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Przegub raczej nie, bo stukałoby cały czas i zwykle na zakrętach.
    Z opisu wynika, że coś stuka w momencie dużych obciążeń zawieszenia. Kiedyś miałem podobny objaw, szczególnie przy silniejszym hamowaniu. Powodem były zbyt słabo dokręcone śruby mocujące dolne wahacze do belki - 4 szt.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Jeśli ten efekt jest przy ostrym ruszaniu oraz hamowaniu to raczej klocki hamulcowe do wymiany.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Klocki hamulcowe, nawet z prawie całkowicie zużytymi okładzinami nie powinny stukać. Natomiast w przypadku całkowitego braku okładziny, podczas hamowania słychać charakterystyczny dżwięk tarcia metalu o metal. Wtedy wystarczy obejrzeć tarcze hamulcowe i widać dokładnie miejsca tarcia.

provokator
    Gość

Domyślnie

ja bym radził sprawdzić ten przegub przecież jak się zepsuje to wcale nie musi stukać cały czas, może to być sporadyczne, wiem na swoim przykładzie
    pzdr

skorson
    Gość

Domyślnie

stabilizator

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Dziękuje wam za wypowiedzi Chciałbym tylko sprostować, hamulce mam nowe, tarcze i klocki na obu osiach, a stabilizator jest sztywny, ma nowe gumy..w prawdzie z allegro ale na razie się trzyma(czasem piszczy)..
    SG0240, myślę że warto sprawdzić to co mówisz bo wahacze to jedyne co robiłem poza zaprzyjaźnionym ASO No i ten przegub, jak można go sprawdzić?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ze sprawdzeniem przegubu to raczej trudna sprawa, albo doświadczenie mechanika, albo trzeba go wyjąć i rozebrać - a gumy osłonowe od przegubów masz w porządku?
    Co do przykręcenia śrub mocujących whacze to rzeczywiście możesz mieć ten problem.
    Pamiętam, że kiedyś samodzielnie wymieniałem wahacze dolne. Przykręcając śruby nie wiedziałem, jakim momentem dokręcić, ale ponieważ śruby są, jeśli dobrze pamiętam, 8 mm z łbem sześciokątnym 15 mm, to bałem sie kręcić więcej niż ok. 70 Nm.
    Po tak wykonanej naprawie jeździłem ok. 1 rok i nic się nie działo, ale potem pojawiły się dziwne stuki podczas hamowania i ruszania - szczególnie z kompletem pasażerów.
    Przejrzałem całe zawieszenie i nic kompletnie nie znalazłem, dopiero po dokręceniu śrub było Ok, i co najdziwniejsze przy momencie ok 70 Nm dało się jeszcze dociągnąć chyba ze 3 śruby o ok. 1 obrót.

provokator
    Gość

Domyślnie

jeśli chodzi o przegub to jedź na kanał, wyrzuć samochód na luz a następnie sprawdź czy przegub nie "lata" tzn weź ręką i zobacz czy nie ma za dużych luzów - powinien być na sztywno... jeśli lata to znaczy że do wymiany

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Kurcze właśnie osłony przegubów też są w porządku.. W poniedziałek zostawiam auto bo będę wymieniał sprzęgło to poproszę tych mechaników żeby sprawdzili te śruby od wahaczy.
    Dzięki za rady