Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [156] rzęszenie przy pasku wielorowkowym

naako
    Gość

Domyślnie [156] rzęszenie przy pasku wielorowkowym

Od tygodnia mam problem z moją pieknością.Zaczęła strasznie hałasować po prawej stronie,tam gdzie jest pasek od klimy itd.Coś tak jak łożysko...Jak dodaje gazu to sie nasila hałas wraz z obrotami.Dodam,że jeśli chodzi o pracę silika to nic zasadniczo się nie zmieniło,ale jest to strasznie głośne!!HELP ME!!!!Wie ktoś co to może być?Czy może to być koło dwumasowe?Ale ono chyba przy zmianie obrotów nie zmienia głośności?

mojax
    Gość

Domyślnie

Ja miałem coś podobnego, u mnie akurat hałasowały rolki napinacza paska wielorowkowego, po wymianie wraz z całym rozrządem i pompą wody - cisza.
    Myślę że to może być to bo mechanicy rzadko wymieniają ten element wraz z rozrządem. Zazwyczaj skupiają się na pasku, pompie i napinaczach rozrządu.
    U mnie rolki napinacza paska wielorowkowego wytrzymały 116 tyś km, chyba nieźle.
    Pozdrawiam!

naako
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mojax
    Ja miałem coś podobnego, u mnie akurat hałasowały rolki napinacza paska wielorowkowego, po wymianie wraz z całym rozrządem i pompą wody - cisza.
    Myślę że to może być to bo mechanicy rzadko wymieniają ten element wraz z rozrządem. Zazwyczaj skupiają się na pasku, pompie i napinaczach rozrządu.
    U mnie rolki napinacza paska wielorowkowego wytrzymały 116 tyś km, chyba nieźle.
    Pozdrawiam!
    Dzięki!Szkoda trochę,jeśli to to bo 7 tys temu wymienialem rozrząd z pompa itd.,ale pewnie tak jak mówisz bez napinaczy tego paska

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał naako
    Cytat Napisał mojax
    Pozdrawiam!
    Dzięki!Szkoda trochę,jeśli to to bo 7 tys temu wymienialem rozrząd z pompa itd.,ale pewnie tak jak mówisz bez napinaczy tego paska
    Mialem dokladnie tak samo, pojechalem do mechanika on wzial magiczny przyzad (takie sluchawki jak maja lekarze) i osluchiwal silnik, stwierdzil ze uszkodzeniu ulegla rolka prowadzaca pasek od urzadzen pomocniczych czy jakos tak, koszt rolki 80zl plus wymiana (ja wymienilem jeszcze pasek i jeszcze jedna rolke), cisza i spokoj pod maska, rozrzad nie ruszany byl a obawialem sie ze to wlasnie on robi zamet, mam nadzieje ze i u kolegi skonczy sie tytlko na tej rolce

Pozdrawiam

tomkap
    Gość

Domyślnie

Zdejmij pasek wielorowkowy i posłuchaj czy przestało.Jak przestalo to jakieś łożysko. U mnie było to łożysko w alternatorze.Lecz zanim się dosłuchałem skąd ten dzwięk to wcześniej wymieniłem rolki i pompę wspomaganie niepotrzebnie.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Ja stawiał bym na którąś z rolek, ewentualnie napinacz się zacina.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

ViP Świeżak Avatar akuki
    Mieszka w
    Orzesze SMI
    Auto
    AR 159 TI JTDM

Domyślnie

Ja miałem to samo i trzeszczało po wymianie całego rozrządu i rolki i napinacze paska micro! Napinacz wymieniłem na drugi nowy i dalej to samo!!! W końcu rozleciało mi sie koło na alternatorze i to był powód tego trzeszczenia - po wymianie koła piękna cisza...............

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Koło dwumasowe raczej nie, bo miałbyś nierównomierność pracy silnika i samochód drżałby.
    Zrób tak, jak radzi kolega tomkap - zdejmij pasek wielorowkowy i odpal samochód - jeżeli będzie cicho, to już wiesz, że któreś łożysko na osprzęcie. A jak nie, to głębiej - w rozrządzie.

emill
    Gość

Domyślnie

W swojej AR przerabiałem podobną sytuację, jeden mechanik chciał wymieniać alternator , drugi rolki okazało się jednak, że to pasek - po wymianie paska - b/u

naako
    Gość

Domyślnie

no i to była rolka prowadząca!!hurra!!koszt łącznie z robocizną 100pln