Mam problem z klekotaniem/stukaniem w silniku, ale zacznę od samego początku. Wydawało mi się, że jest to odgłos padniętego wariatora, więc przy wymianie rozrządu wymieniłem również wariator. Panowie w Italauto początkowo stwierdzili, że to mogą być wytarte krzywki na wałku, ale po wstępnych oględzinach okazało się, że wałek jest ok. Przy wymianie rozrządu sprawdzili popychacze i ponoć też są w dobrym stanie. Zauważyli również, że łapa silnika była spawana, a głowica jest w bardzo dobrym stanie i na pewno była odkręcana. Padło na kolizję silnika i diagnoza brzmiała, że klekot wydobywa się ze środka silnika. Przypuszczanie po kolizji została wymieniona głowica, a cały dół został i teraz się odzywa. Teraz już wiem, że poprzedni właściciel wymienił cały silnik a ten, który mam pod maską to taka niewiadoma. Jednak mam pewne wątpliwości odnośnie postawionej diagnozy i skierowałem się w stronę tych popychacz, bo przy nawale pracy mechanicy (chociaż opinie mają bardzo dobre) mogli wszystkich popychaczy dokładnie nie sprawdzić (o ile w ogóle sprawdzili). Dźwięk przypomina padnięte popychacze i kilka takich opinii już słyszałem. Miałem okazję spotkać się z kolegą bubu321, który przy użyciu odpowiednich narzędzi wraz z oscyloskopem i całym swoim doświadczeniem odrzucił opcję pierwszą związaną z tłokami. Jego diagnoza wskazuje właśnie na popychacze. Doradził jeszcze, żebym posłuchał silnika stetoskopem i tak uczyniłem. Ewidentnie wyróżnia się 3 cylinder potem 1 i 2 a 4 brzmi jakoś tak najprzyjemniej. Znalazłem również filmik na YT z dźwiękami przypominającymi te moje i skontaktowałem się z autorem tego nagrania. Stwierdził, że mechanicy też proponowali mu wymianę całego silnika, ale po wymianie popychaczy klekotanie ustało. Dodam jeszcze, że po wymianie oleju ten dźwięk był jeszcze głośniejszy, ale po jakimś czasie wyciszył się. Możecie mi pomóc "ostatecznie" ustalić przyczynę klekotania?
Mój silnik: KLIK
Filmik znaleziony na YT: KLIK