http://www.zeperfs.com/en/duel3338-2417.htm
Wyniki testów z gazet motoryzacyjnych wypadają dla Julki gorzej o 0.2s od danych deklarowanych przez producenta. Może to faktycznie wina skrzyni?
http://www.zeperfs.com/en/duel3338-2417.htm
Wyniki testów z gazet motoryzacyjnych wypadają dla Julki gorzej o 0.2s od danych deklarowanych przez producenta. Może to faktycznie wina skrzyni?
Ja raczej stawiam na winę kierownika, bo użytkowania tego silnika w optymalny sposób trzeba się nauczyć - błąedem jest wysokie kręcenie (powyżej 5500obr/min). Rzetelność tego "testu" też nie jest najwyższa bo dane dla silnika wMA w katalogach są podawane dla trybu "D", a test raczej był robiony w trybie "N". Skrzynia nie ma nic do rzeczy bo 100km/h to raptem 2 i 3 bieg (czyli dwa przełączenia), a ich włączenie nikomu tutaj nie sprawiało kłopotów...
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 22-09-2011 o 18:52
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
To każdych testów trzeba podejść z odrobiną dystansu i uwzględnić że Niemcy nigdy nie lubili włoskich samochodów. Ja bym mimo wszystko ufał fabrycznym testom, bo wyniki z gazet mogą być nieobiektywne. Często się zdarza, że jakieś auto było testowane w okresie zimowym (gorsze osiągi), a inne większość testów miała latem. Często z tego biorą się różnice, o oponach drogach testowych nie wspominając.
ruszczu Alfa 156 3.0 ...
Kolego Macku myślę za to daleko posunięty optymizm
Uważasz doprawdy ktoś chcąc sprawdzić przyspieszenie pozbawia się 20Nm i jest takim ignorantem by nie wiedzieć o tym że dane techniczne są dla trybu D ?.
Po drugie w 8 sek przyspieszysz julką 1,4 w trybie N do Setki ?Ciekawe - mamy chyba inne silniki
Jak na moje odczucia ten test jest to jak najbardziej prawdopodobny. Powtórzę się .... możemy to sprawdzić. Raz jeszcze te 10 KM mniej w Sroce i 0,2 sek moim zdaniem na 100% zrehabilituje skrzynia DSG ....
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 22-09-2011 o 20:51
Mnie by to wcale nie zdziwiło. Po pierwsze gdzieś widziałem test miciaka i pisało wyraźnie że testowano go w N (dla sprawiedliwości że to niby neutralny program). Po drugie nawet na TV w jakimś programie (nie pamietam bo tych bredni pełno) była julka w dieslu i marudzili że mułowata, po czym po dłuższym narzekaniu padło że w "trybie sport" auto jest dużo zwawsze ale końcowe podsumowanie znów odnosiło się do pierwszego stwierdzenia.
Zresztą mówimy tu o róznicach istotnych może na torze a nie w normalnym ruchu, gdzie auta strojone są niekoniecznie pod kątem czasu 0-100 a na to każda firma ma swój pomysł. Taki VAG np swoje wolnossące 1,4 16 V ustawia na 85 KM, fiat 90-95 (90 przy autach cięższych), a kia ceedmiała 109 Tyle że w tej ostatniej pewnie trzeba wajchą co chwilę machać (pewnie dlatego zmienili na 90 km i dopasowali do testu emisji co2 w EU). a przysłowiową fabią z takim silnikiem jedzie się na jednym biegu. A skrzynie to w ogóle kolejny aspekt ideą dwusprzęgłówek zdaje się jest właśnie brak przerwy w przenoszeniu napędu.
Ostatnio edytowane przez metan ; 22-09-2011 o 21:37
Burzysz mój światopogląd metanCo nie zmienia faktu że obiektywnie myśląc ta nieszczęsna sroka da rade naszym Julkom
A przynajmniej nie będzie odstawać nudziarz z bebechami od Golfa V
![]()
Za około trzy tygodnie w Krakowskim Viamocie będzie nowa demówka 170KM MA ze skrzynią TCT,wybieram się na jazdy próbne.
W całej tej dyskusji koleżenstwa o przyspieszeniach i odczuciach z za kierownicy czuc jakby nutkę zawodu i niedowierzania co do prawdziwości danych fabrycznych.
Julke testowałem tylko w werji 235KM QV i uważam ,że szału nie było w normalnym ruchu podmiejskim(miałem wrażenie że siła tego silnika wychodzi dopiero przy predkościach powyżej 140km/h,więc na codzień mało przydatne).
Ale dane mi było pojeżdzić Mito 155KM TB i mito QV 170KM ,wysiadałem z wersi QV lekko zaskoczony i zawiedziony brakiem tzw"kopa w plecy" na co liczyłem i co bardzo podobało mi sie w słabszsej wersji 155 TB.
Piszę tu o subiektywnych odczuciach z za kierownicy ,a nie mierzalnych wartościach,przyczyną jest chyba bardziej liniowa charakterystyka silników MA,ale może ma ktoś inne obserwacje?
Ostatnio edytowane przez otto ; 23-09-2011 o 04:40
Oczywiście ze takDyskusja akademicka ... ja przynajmniej zawsze podchodzę z rezerwą do danych katalogowych ..... tak przyspieszenia jak i - a może w szczególności spalania. Prawda jest taka że nikt z nas przy "normalnym" użytkowaniu samochodu nigdy nie odczuje 0,2 sekundy różnicy w przyspieszeniu. A żadne z tych aut nie jest autem typowo na tor.
Ktoś z kolegów przytoczył czas zmiany biegu w DSG, są gdzieś jakieś podobne dane dotyczące TCT ?? .... pytam tak z ciekawości bo jestem na etapie nowego auta (po dobrych doświadczeniach z DSG skłaniam się ku skrzyni automatycznej) i było by to jakieś dodatkowe porównanie![]()
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 23-09-2011 o 07:23
http://www.youtube.com/watch?v=QoswG9eDuW0Niestety danych nigdzie nie widziałem.