Odessij 50-80ml oleju. Jak problem wróci - odgrzeb temat
Mogą Ci wtryskiwacze lać i ropa idzie do oleju
Cześć. Odświeżam temat.
Mam ten sam problem, proszę napisz jak udało Ci się rozwiązać tę sprawę.
Nie wiem czy to może kogoś naprowadzi na trop ale zauważyłem, że olej nawet świeżo po wymianie, jest bardzo intensywnie czarny. Jest to mój pierwszy diesel i nie wiem czy jest to normalne. W benzyniakach raczej olej jest zdecydowanie jaśniejszy. Może palnołem głupstwo ale jest to moja obserwacja. Czy jest możliwe, że tak jak w poprzednim poście ktoś napisał, że być może ropa dostaje się do oleju?
Dzięki za pomoc
u mnie problem rozwiazal sie sam i juz nie widuje maximum oil level![]()
Silnik niedogrzany - to ropa ścieka po ściankach do oleju, ewentualnie duże przedmuchy i sadza rozpuszcza się w oleju
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dzięki za podpowiedzi.
Maćku, mógłbyś trochę rozwinąć ostatniego posta, wybieram się do mechanika i chciałbym mu podrzucić Twój trop. Proszę opisz w paru słowach o co chodzi z tym całym niedogrzaniem lub tymi przedmuchami.
Z góry dzięki za wskazówki.
Ps Czy to normalne, że przy ruszaniu np ze świateł lub przy mocniejszym wciśnięciu gazu na 2 puści trochę czarnego dymku?
Niedogrzany silnik to prawie zawsze wina termostatu. W silnikach JTD 16v zastosowano termostat który utrzymuje dość niską temperaturę silnika (78C) co nie koniecznie sprawdza się dobrze w naszym klimacie szczególnie zimą. W 2006 roku wprowadzono termostaty zmodyfikowane które zapewniają wyższą temp. pracy silnika. Jeśli masz stary termostat (ma więcej niż 5 lat) warto go wymienić. Na sadze nic ni poradzisz, bo to diesel, a czarny baczek sugeruje abyś zainteresował się zaworek EGR - jest podwieszony temat. A jest jeszcze coś takiego jak DPF - nie wiem z którego masz roku silnik, ale jeśli ma to ustrojstwo to ono odpowiada za podwyższony poziom oleju, jesli proces wypalania jest zakłócany.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)