Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: elektryka - brak ogrzewania świec

Użytkownik Embrion Avatar zemsta
    Auto
    159 JTDm 2008

Domyślnie elektryka - brak ogrzewania świec

witam,
    miał ktoś podobny problem - wyskakuje mi komunikat po odpaleniu na zimnym, że nie ma ogrzewania świec (glow plug)
    to bardzo niebezpieczne, czy mogę tydzień pojeździć?
    możliwe, że to od wilgoci się stało - ostatnio zalewa mi regularnie parking i auto często stoi w 5cm wodzie

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Masz problem z którąś (albo którymiś) świecą żarową - tzn. nie grzeje
    Póki jest lato silnik nie potrzebuje wielkiej rozgrzewki przed startem, więc da się z tym jeździć. Ale zawsze to lepiej wymienić (żeby nie dać się zaskoczyć niskim temperaturom). I tu są dwie szkoły - jedna mówi, że można wymienić tylko wadliwą, druga mówi że trzeba wymienić cały komplet od razu. Jak to zwykle bywa każda ze szkół ma swoich przeciwników i zwolenników

Aha, wymiana świec jest niby prostą czynnością, ale czasami się zdarzają takie problemy jak ukręcony gwint i wtedy pojawia się niemały kłopot. Dlatego ze świecami warto wybrać się do sprawdzonego mechanika albo nawet ASO (wiem, zaraz niektórzy będą krzyczeć że nie ma takiej potrzeby, że można samemu, że niejeden raz już wymieniali itd. - pewnie że można, ale powodzenia im życzę w przypadku ukręconej świecy... ubezpieczenie ASO, w którym urwali koledze świecę w E60, zaoszczędziło mu sporo nerwów, czasu i pieniędzy).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Odnośnie tych szkół, o których pisze Franek. Sprowadziłem swoją Alfę z Belgii jakieś 2 miesiące temu. Na starcie okazało się, że jest jedna świeca żarowa do wymiany. Przy okazji wymiany wszystkich filtrów, rozrządu itp. kazałem wymienić także tę jedną uszkodzoną świecę. Po 3 tygodniach komunikat znowu zaczął się pojawiać przed startem - diagnoza: kolejna świeca żarowa skończyła swój żywot. W tym momencie zleciłem wymianę wszystkich pozostałych świec na nowe nie bawiąc się już w wymianę po jednej. Świece do 1.9 jtdm wprawdzie do najtańszych nie należą (ja za jedną świecę z wymianą płaciłem 60 zł) ale warto to zrobić moim zdaniem kompleksowo tzn. wszystkie na raz.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    kazałem wymienić także tę jedną uszkodzoną świecę. Po 3 tygodniach komunikat znowu zaczął się pojawiać przed startem - diagnoza: kolejna świeca żarowa skończyła swój żywot.
    No to jest właśnie główny argument do tego, aby wymieniać wszystkie razem... Skoro jedna padła "z przyczyn naturalnych" to jest wysokie prawdopodobieństwo, że żywotność pozostałych będzie bardzo zbliżona (o ile wcześniej także były wymieniane razem).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

taka sama szkoła jest do sprężyn, amortyzatorów i opon...Jak dany element występuje w aucie zbiorowo i elementy w jednym zbiorze są od siebie zależne to moim zdaniem trzeba wymieniać zbiór patrz wszystkie świece, przynajmniej parę amortyzatorów i opon itd.

wymień komplet świec i masz problem z głowy na kilka lat.
    Born to be wild.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    Jak dany element występuje w aucie zbiorowo i elementy w jednym zbiorze są od siebie zależne to moim zdaniem trzeba wymieniać zbiór
    Sory za OT, ale to brzmi jak cytat z ALGEBRY DLA MECHANIKÓW Te zbiory, elementy zbioru itd.
    Co nie zmienia faktu, że to prawda.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

surfer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    (ja za jedną świecę z wymianą płaciłem 60 zł) ale warto to zrobić moim zdaniem kompleksowo tzn. wszystkie na raz.
    Możesz podać źródło nabycia tak tanich świec i jakie to są - szukałem, ale poniżej 60 zeta /szt + wysyłka nie znalazłem a jeszcze piszesz, że to było z wymianą więc sama świeca musiała kosztować grosze
    Sam jestem przed wymianą i chcę to zrobić za jednym zamachem ze wszystkimi.

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Ja to wymieniałem u zaufanego mechanika, który mi wszystko robi przy Alfie jak potrzeba. On powiedział, że świeca kosztuje normalnie około 60 zł ale oni mają zniżkę u dystrybutora i dali taniej. Z wymianą zaśpiewał mi od jednej świecy 60 zł. Za drugim razem jak wymieniałem pozostałe 3 to płaciłem 180 zł. Nie jestem w stanie powiedzieć jakiej marki jest świeca ani ile on dokładnie za to zapłacił. Podejrzewam, że były kupowane w Mytnik Tarnów (największa hurtownia części samochodowych i akcesoriów w Tarnowie), ponieważ wiem, że tam się zaopatruje Nic więcej nie wiem. Ale generalnie te świece do JTDm to dość drogi interes w stosunku do cen świec w innych dieslach.

---------- Post added at 21:45 ---------- Previous post was at 21:39 ----------

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    taka sama szkoła jest do sprężyn, amortyzatorów i opon...Jak dany element występuje w aucie zbiorowo i elementy w jednym zbiorze są od siebie zależne to moim zdaniem trzeba wymieniać zbiór patrz wszystkie świece, przynajmniej parę amortyzatorów i opon itd.
    grzdylu pewnie jest po jakichś studiach technicznych Nie to, co my humaniści
    Ostatnio edytowane przez mariuszoles ; 28-07-2011 o 20:44

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

tak jakoś mi się napisało z tymi zbiorami a co do studiów to faktycznie techniczne...
    Born to be wild.

Daniel159
    Gość

Domyślnie

nie dawno miałem tak samo...padła jedna świeca wyświetlał się komunikat jeździłem ponad tydzień i wymieniłem komplet 320 zł.
    problem znikł...