Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Wymiana zawieszenia. KAPITULACJA!!!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Pati&Grzesiek
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    ŻONUSI AR 147 1,9 JTD 116 Km. 2001r.................. MOJE AR 156 SW 1,9 JTDM 187KM 2005r

Domyślnie Wymiana zawieszenia. KAPITULACJA!!!

W sobotę wreszcie wziąłem się do roboty. W planie było wymiana wahaczy górnych, łączniki stabilizatora, końcówki drążka kierowniczego i osłony przegubów. Pełen sukcesu podniosłem auto do góry i biorę się za osłonę przegubu. Pech chciał, że nie miałem takiego wielkiego klucza nasadowego by odkręcić nakrętkę. Więc jedno odpadło. Czas przyszedł na łącznik stabilizatora. Że był łatwo dostępny to i myślałem, że łatwo pójdzie. Nic bardziej mylnego. Nakrętka w połowie się zatrzymała i kręciło się wszystko oprócz nakrętki. Drugą dolną potraktowałem WD 40 i jakoś poszło. Idąc za ciosem polałem wszystkie te które miałem odkręcać. Wracając do stabilizatora. Dolną odkręciłem a górną uciąłem kątówką. Włożenie nowego zajęło mi chwilkę. No to teraz drążek. Tu już było dużo gorzej. Jak już wykręciłem i wybiłem z chyba to jest piasta to nie ruszy z drążka. I niestety nie udało mi się go wykręcić. Lekko załamany odkręciłem obie śruby z wahacza i ku memu zdziwieniu nie było tak źle. Ha ha ha co z tego jak nie udało mi się wyjąć śruby idącej przy amortyzatorze. A że nie miałem ściągacza do sprężyn to i tego też nie wymieniłem.
    Efekt końcowy:
    Wymieniony jeden łącznik reszta nie. Czas spędzony przy palącym słońcu około 5 godzin. Wniosek - Bella jedzie do fachowca. Na szczęście owego mam.
    Pozdrawiam Wszystkich
    Ostatnio edytowane przez Pati&Grzesiek ; 05-09-2011 o 22:15

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Bella wcale nie musi iść do fachowca.
    Łącznik stabi - w środku śruby jest imbus - zapewne zabrudzony tak że nei widać.
    Trzeba kontre założyć imbusem i odkręcać płaskim/oczkowym
    Górne wahacze - odkręcasz dolny wahacz od widełek amortyzatora. Odkręcasz łape amortyzatora ciągniesz cały amor ze spręzyną do zewnątrz auta. Odkręcasz drązek kierowniczy wszystko idzie ładnie w dół - śruba wychodzi elegancko.
    Najlepiej śrube włożyć odwrotnie - wtedy do wymiany trzeba jedynie puszczać widełki amora od dolnego wahacza

Końcówki drązków - dobra żaba i puści. jak nie to jedna żaba łapie drązek, druga końcówkę. i kręcimy nie ma szans żebyb nie puściło.
    Sam bez wcześniejszego patrzenia w zawieszenie wymieniłem wszystko to samemu.
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    ŻONUSI AR 147 1,9 JTD 116 Km. 2001r.................. MOJE AR 156 SW 1,9 JTDM 187KM 2005r

Domyślnie

No to jeszcze jedno podejście w sobotę zrobię. jak nie pójdzie to do fachowca. DZIĘKI ZA PODPOWIEDZ.

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Kolego nie wyciągaj końcówki drążka kierowniczego ze zwrotnicy, zostaw ją (ewentualnie popuść tylko) i kręć drążkiem, wtedy skupiasz się tylko na odkręcaniu. I nie zapomnij odkręcić kontry... Co do osłony przegubu to miałem nasadkę 12-kantną z kompletu za ponad 1000zł i się nie zmieściła w piastę:/

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał milek_22 Zobacz post
    Kolego nie wyciągaj końcówki drążka kierowniczego ze zwrotnicy
    Że ja na to nie wpadłem,
    Męczyłem się na dwie żaby. Jedna trzymała drązęk a drugą odkręcałem końcówkę.
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto

Domyślnie

Dziś po dwóch dniach odebrałem Belle od mechanika, który wymienił mi zawieszenie. Sam nie dałem rady bo okazało się, że trzeba wymieniać wszystko. A w przydomowym garażu nie bardzo da się wszystko zrobić. Wymienione wahacze górne, dolne, drążki stabilizacyjne, końcówki drążka kierowniczego, osłony przegubów i jeszcze jakieś bumy idące pod rurą wydechową. Teraz w belli jest cicho i przyjemnie. Na ten moment została jeszcze do zrobieni klima, która ma dziurawy wąż. Reszta sprawna. Nic tylko lać i jeździć.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To tak jest, jak ktoś się zabiera do naprawy bez odpowiednich narzędzi i doświadczenia.
    No, ale wszystko przed tobą.
    Doświadczenie już małe posiadasz, a narzędzia można zkupić.
    Nasadka do odkręcenia nakrętki zabezpieczającej piastę koła musi być cienkościenna.
    Ja sobie poradziłem w ten sposób, że kupiłem nasadkę Stanleya i ją oszlifowałem do odpowiedniej grubości.
    Warto też zaopatrzyć się w dobry ściągacz do sworzni przegubów kulistych.
    Z łącznikami stabilizatora to jest zwykle tak, że najpierw bardzo dokładnie należy oczyścić podrdzewiały gwint wystający za nakrętką i go potem nasmarować czymkolwiek.
    Niestety, często nie udaje się odkręcić nakrętki, nawet mimo trzymania sworznia imbusem, bo przy dużych siłach następuje "obmielenie" otworu szećciokątnego w sworzniu. Wtedy tylko pozostaje obcięcie sworznia.
    Tak więc zachęcam do dalszych samodzielnych napraw i nie poddawaj się.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar korzen
    Mieszka w
    Bangor/North Wales
    Auto
    byla Alfa romeo 147 1,9jtd, bedzie ...?

Domyślnie

A tam do wahaczy i łączników nie trzeba mieć znowu niewiadomo jakiego sprzętu...
    Ja dolne śruby łączników odkręcałem przy pomocy podnośnika(zakładałem klucz na śrube i podnosiłem go podnośnikiem), ale faktycznie do piasty już trzeba być dobrze wyposażonym.
    Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto

Domyślnie

drobne naprawy będę wykonywał sam. Jednak jakieś grubsze z czym nie będę dawał sobie rady oddam mechanikowi. Wiadomo że "uczymy się całe życie i tak umieramy głupimi" to jednak czas na doświadczenia w wolnej chwili czemu nie. Jednak możliwość wyboru mechanik a możliwa fuch to wolę fuchę. Zarobi się na Belle i będzie się do przodu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Potwierdzam... Ja u siebie wymieniłem wahacze i łączniki. To pestka i nawet nie myślałem że to tak gładko może pójść . Dla porównania przy matizie kląłem jak szewc. Ale piasta to inna bajka . Połamałem swoją nasadkę, mojego ojca nasadkę, sąsiada klucz nasadowy i w końcu pojechałem do znajomego mechanika pożyczyć coś mocniejszego i tym dopiero poszło... Tak więc tanio mnie nie wyszło a pozostała zawiecha to sama przyjemność i jaka satysfakcja jak się jedzie i nic nie puka