Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problem z Siedzeniem kierowcy Alfa Romeo 159

Jakub
    Gość

Domyślnie Problem z Siedzeniem kierowcy Alfa Romeo 159

Witam,
    Mam od 18 miesięcy Alfa Romeo 159 2.0 (170KM) SW Distinctive i od samego prawie początku mam problem z siedzeniem kierowcy. Jak wszyscy wiedzą siedzenie w Alfie ustawia się w dwóch płaszczyznach (mam ustawianie ręczne), ale niestety w moim samochodzie muszę mieć ustawione tylko w skrajnych pozycjach, ponieważ ustawiając na pośrednich pozycjach czuje luz w siedzeniu około 5mm, który czuć podczas hamowania przyspieszania zakrętach itd.. Zaczęło się to po trzech miesiącach od zakupu i wyjechania z salonu. Od tamtej poty jestem cały czas zbywany przez serwis (Mówią mi: że to tak jest, że jak się jeździ to siedzenie ma prawo się tak zachowywać) Byłem już z tym problemem 5 razy. Nawet w ostatnich dniach zostawiłem samochód prawie na 7 dni alby jakiś delegat Fiata który się zajmuje opiniowaniem wymian gwarancyjnych stwierdził że jest wszystko ok. ( nawet co śmieszne pokazują mi Alfę 5 letnią że tak też ma ). Czekam na jakieś propozycje albo, co dalej robić. Może ktoś miał ten problem i jakoś go załatwił. Z góry Dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Jakub ; 04-10-2011 o 18:19

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Ja tylko napiszę, że ja żadnych luzów nie zauważyłem. Jestem przekonany wręcz, że ich nie ma. Proponowałbym niezależnego rzeczoznawcę i z jego opinią udać się do serwisu. Ewentualnie zagrozić im, że obciążych ich kwotą za rzeczoznawcę a sprawę skierujesz do sądu. Nalegaj na wymianę fotela.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Ja w czteroletnim aucie luzów nie mam. Wydałeś na samochód górkę pieniędzy - nie odpuszczaj. Gdyby mi wyjechali z tekstem, że to normalna sprawa, to chyba wyszedłbym z siebie. Może niech Ci zamontują ten luz również w fotelu pasażera, skoro to normalna sprawa. 159ki w salonie też mają ten luz? Nie wiem czy to coś da, ale na Twoim miejscu pisałbym do FAP załączając wszystkie dokumenty jakie masz, potwierdzające dotychczasowe działania.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ja wprawdzie mam sterowanie elektryczne ale żadnego luzu nie mam.
    Co więcej szukając 159 siedziałem w wielu i także nie zauważyłem luzu na siedzisku co byłoby wyczuwalne.

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Napewno nie jest to normalne i moim zdaniem problem jest z mechanizmem zatrzaskiwania fotela. Fotel przesuwa się na dwóch szynach, najprawdopodobniej jedna z nich nie zatrzaskuje się kiedy ustawiasz sobie fotel w wybranym położeniu. Dlatego masz wrażenie że fotel jest luźny. W razie wypadku taka usterka może być fatalna w skutkach bo polecisz z całym fotelem na spotkanie z kierownicą. Niech to naprawiają albo wymienią fotel na nowy, innego wyjścia nie ma.
    Ostatnio edytowane przez sickboy ; 05-10-2011 o 08:13 Powód: ort :)

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie ma żadnych luzów w ustawieniach foteli, jeśli nic tam nie jest zepsute. Weź im to auto oddaj i jeśli po 3 dniach nie znajdą usterki to ich obciążasz opinią niezależnego rzeczoznawcy i będą mieli czarno na białym o co chodzi - bo podejrzewam, że gdyby ktoś tam naprawdę chciał, to usterkę znajdzie po godzinie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Dzixon
    Mieszka w
    Oseredek / Affoltern a A
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

mam takze sterowanie reczne i wszystko u mnie chodzi ok nie wyczówam zadnych luzów lub jakichs podobnych usterek, no jakies felerny widocznie fotel.....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Moja alfka jest z 2005r, fotele też regulowane ręcznie. Jeśli chodzi o sam fotel to ani drgnie bez względu na ustawienie. Samo oparcie ma natomiast lekki luz, ale tego nigdy nie odczułem podczas jazdy. Ja bym ścigał serwis żeby to naprawili lub wymienili.

Jakub
    Gość

Domyślnie

Witam Wszystkich,
    Dzięki za podpowiedzi. Zwróciłem się z problemem do rzeczoznawców PzMot. Jestem po oględzinach. Pana stwierdził wadę którą serwis musi usunąć. Teraz czekam na papier i jadę do serwisu po zwrot kasy i rozwiązanie problemu . Ja to nie pomoże to sąd ale mam nadzieję że wszystko będzie ok.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

To co dokładnie stwierdzili ?