Dokładnie tak!Napisał Dj_Direct
Dzięki za sprostowanie.
Piotr_alex ja płaciłem w autosklep24.pl za tą pompę 98zł. Z tą tylko różnicą, że do 1.8 T.S. Pewnie do w JTD jest inna i stąd ta różnica w cenie.
Pozdrawiam.
- Rafał
Dokładnie tak!Napisał Dj_Direct
Dzięki za sprostowanie.
Piotr_alex ja płaciłem w autosklep24.pl za tą pompę 98zł. Z tą tylko różnicą, że do 1.8 T.S. Pewnie do w JTD jest inna i stąd ta różnica w cenie.
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam. niedawno robiłem cały rozrząd w swojej 146 i wariator wziąłem z Allegro od AVANTI_SP_Z_O_O jest to serwis Fiat/Alfa przy salonie sprzedaży w Piasecznie k. Warszawy więc i części są bardziej niż pewne.
pozrawiam
jj82,
Dzieki za info Fakt maja bardzo duzo rzeczy w niezlej cenie
dayko dostarcza dla fabryk fiata paski wiec dla alfy pewnie tez
Będe może kontrowersyjny i nie wiem czy nie powtarzam plotek za Panem z serwisu Alfy na ul. Arkuszowej 2a w Warszawie (skąd inąd polecam) ale podobno nie ma żadnych przed czy też pozmianowych wariatorów. Zmiana w numerze katalogowym podobno nie wynika z różnic w kontrukcji podzespołu.
jj82,
Tez gdzies czytalem ze ktos rozbieral i one sie niczym od siebie nie roznia ale jaka jest prawda to trudno powiedziec
Ja na wariacie mam 103 tys km i tak naprawde to wszystko z nim ok Jak jest zimny to tylko z 1-2 sekundy powarczy wymieniam tylko profilaktycznie przy okazji
Rok produkcji kolo 2002
Szef,
Pan w serwisie powiedział, że podstawowa rzecz przy eksploatacji Alfy z wariatorem jest bezwglednie dobry olej półsyntetyk oraz płukanie silnika przy wymianie oleju jakimś specyfikiem który usuwa nagary, które z kolei zatykają wariator i to podobno podstawa problemu. Ja się nie ustosunkowuję do tych informacji ale brzmią one przekonująco.
No z tym to nie dokonca sie zgodze Takie plukanie silnika moze przyniesc wiecej klopotow niz pozytkuNapisał jj82
Poza tym moja alfa u poprzedniego wlasciciela latala na LOTOSIE do 98 tys km :/
"Klamoty" do mojego motoru wychodzą tak :
- kompletny rozrząd - pasek Continental,pasek wyrównoważający Dayco,rolka i napinacze Ruville - 530 zł,
- pompa wody Hepu - 100 zł,
- uszczelniacze na wałki - komplet 30 zł,
- wariator 357 zł,
- uszczelka pod pokrywę zaworów 68 zł,
- filtr oleju Knecht 25 zł,
- olej Motul 6100 bańka 5l 165 zł.
Robocizna jeszcze nie wiem,bo termin dopiero po Świetach.
pod metalową pokrywe do ts 16v uszczelki mozna po 30zł kupic
unikajcie paskow gates do tsow, zeby sie scierają i nie wytrzymują planowanego przebiegu
tylko dayco!!!