Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Brak mocy

Krzaku
    Gość

Domyślnie Brak mocy

Witam

Moja bella 1.6 16v ts ma taki problem, że w ogóle nie przyspiesza, tzn. od obrotów jałowych do 2 - 2.2 tys jest straszna bida, jak go wkręcę powyżej 2.5 tys to dopiero coś czuć, ale to jeszcze nie to. W tej chwili nie zbiera się jak na te 120 KM wpisane w papierach, wygląda na 60 - 70 KM. Byłem u mechanika, podpiąłem pod komputer i pokazało błąd czujnika wałka rozrządu, czy walnięty/niepodłączony czujnik może mieć na to wpływ? Dodam też że spalanie nie jest normalnie, w mieście 13 - 14 na 100 w trasie już lepiej ok 7 litrów ale trzymając powyżej 2500 obr.

Proszę wraz z bellą o konkretnie odpowiedzi i mam nadzieję pomoc

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

rozrząd dobrze ustawiony?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Po coś te czujniki są.Prawda?Kolega wyżej zadał ważne pytanie.Doświadczony mechanik po podłączeniu bez problemu powie co jest przyczyną,uszkodzony czujnik czy przestawiony rozrząd.Taki który tylko czyta co się wyświetli to nie fachowiec,to potrafi każdy.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Krzaku
    Gość

Domyślnie

Generalnie to wszystko wygląda dość dziwnie. Dziś byłem u mechanika i znalazłem 2 kabelki nie podłączone do niczego, oraz jedną rozłączoną kostkę. kostkę spiąłem na tyrtyrki bo zatrzaski były strzaskane przez jakiegoś pana zdziśka z garażu obok. jeden kabelek na pewno jest od oleju, drugi wygląda dość dziwnie, a raczej jego końcówka (zaślepka ?), nie wiem czy to zaślepka czy co ale ma taki kształt lejka, znajduje się obok przepustnicy. generalnie coraz bardziej dociera do mnie że przyszło mi kupić szrota... A jest to dość przykra sprawa, bo moim marzeniem zawsze była alfa...
    Kontynuując, jeszcze tydzień tak pośmigam i idzie na serwis, wymieniam czujnik wałka rozrządu. jeżeli to nie pomoże, trzeba szukać głębiej.

PS> Chyba że jest jakiś kolega z Łodzi który mógłby na to zerknąć za przysłowiowe piwko?
    Ostatnio edytowane przez Krzaku ; 09-10-2011 o 10:45 Powód: dodanie informacji

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

zrób fotki tych przewodów może ktoś rozpozna

Krzaku
    Gość

Domyślnie

Foty porobione tylko wrzucę jutro pod wieczór bo nie mam kabelka żeby to zrzucić na dysk. Także wszystko odraczam do jutra.

arek
    Gość

Domyślnie

120 twoich koni objawi się w zupełności przy obrotach ok. 6500 ,jest to silnik wysoko obrotowy więc musi być kręcony odpowiednio,frajda z jazdy moją zaczyna się powyżej 4000 obrotów ,jak chcesz z miejsca ruszać jak strzała kup diselka,poczytaj w danych technicznych ar156 ts to wiele ci wyjaśni,moment obrotowy nie jest powalający więc ruszając z pod świateł nie licz na coś oszałamiającego.http://www.autocentrum.pl/dane-techn...ml#156-i-sedan
    Ostatnio edytowane przez arek ; 09-10-2011 o 15:31

syfon
    Gość

Domyślnie

Zły czujnik Halla na pewno będzie odpowiedzialny za beznadziejną pracę silnika. Tak samo przestawiony rozrząd. Pierw trzeba wyeliminować ten błąd. Do tego luźno wiszące kable. Raczej szukaj osoby z dużą praktyką w Alfach. Niech Ci przejrzy auto dokładnie. Tym bardziej że jak widzę ją nie dawno kupiłeś i nie znasz jej historii.

9none
    Gość

Domyślnie

czujnik Hall można w 156 TS odczepić, nie ma to wpływu na pracę silnika.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał 9none Zobacz post
    czujnik Hall można w 156 TS odczepić, nie ma to wpływu na pracę silnika.
    To na co ma wpływ ?
    Moja Bella