Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Temat: radio do 500 pln

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie

Domyślnie

Przegladajac allegro to zeby kupic alpine cda trzeba dac min 750 pln. Rozwazanie ktore radio jest lepsze w tym przedziale cenowym nie ma najmniejszego sensu.
    Jeden z przedmowcow pisze ze niejeden komplet zakonczyl kariere przy jego 4x47W z Blaupunkta. Musial chyba miec zalozone glosniki systemowe z kompa. Radio daje z siebie moc okolo 17 W Rms niezaleznie czy jest za 500 czy 2000 pln. Ta moc nie wystarczy nawet do napedzenia fabrycznych glosnikow.
    Jesli masz tylko 500 pln na radio to kup tylko to co ci sie spodoba. Marka raczej juz nie jest istotna.

Nastepny kolega pisze ze najwazniejsze sa glosniki. Glosniki wydaja dzwiek taki jaki jest im dostarczany. A jak im sie nie dostarczy dzwieku z dobrego sprzetu to skad ma sie wziac?
    Same z siebie jakosci nie wytworza.

Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał bladx
    Glosniki wydaja dzwiek taki jaki jest im dostarczany.

Pozdrawiam
    Z jednej strony to prawda że ważna jest jednostka audio, ale głośniki po jednostce sterującej są najważniejsze. Posłuchaj sobie dźwięku z fabrycznych tekturowców a głośników wykonanch nawet w technice polipropylenowej.

provokator
    Gość

Domyślnie

bladx czepiasz się 4x47 a fabryczne głośniki alfy wytrzymują tylko podgłaszanie do 40 przy zakresie do 70 więc zgodnie z Twoją teorią nie mają nawet tych 17w

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bladx
    Nastepny kolega pisze ze najwazniejsze sa glosniki. Glosniki wydaja dzwiek taki jaki jest im dostarczany. A jak im sie nie dostarczy dzwieku z dobrego sprzetu to skad ma sie wziac?
    Wszystkie markowe radia do 500zl maja zbliżone parametry więc dzwięk w głownej mierze będzie zależał jak sobie wyregulujemy w korektorze barwy dzwięku oraz właśnie od głośników. Jak nie wierzysz to podłącz sobie kilka różnych głośników pod to samo radio a zobaczyśz że każdy gra inaczej.Jeden ciszej drugi głośniej.Jeden ma więcej basów drugi sopranów. Jeden pierdzi drugi warczy jak damy na maxa..... :shock: Zresztą od czego są fora audio......tam można poczytać.

djnero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bladx
    hehe to jakiś żart miał być ? ale sie ośmiałem zgadzam się że bardzo ważna jest jakość dźwięku ale najważniejsze są głośniki

bladx nie chcę to podważać twoich kompetencji w sprawie CarAudio ale na ilu imprezach CA lub dbdrag byłeś? jakie masz porównanie różnych głośników w różnych konfiguracjach? a po za tym pochwal się co ty masz zamontowane w aucie ?

Powiem tak: ALPINE, Clarion, Kenwood
    Jeśli nie boisz się używek to szukaj Alpine 9812RB - jakość dźwięku cię zaskoczy. Ale mam też bardzo dobrą opinię jeśli chodzi o Kenwood i ich przetwornik BurrBrown (tylko że on jest odpowiedzialny za przetwarzanie sygnału audioCd !!!!!!!!!!! - za mp3 odpowiadają już inne przetworniki i dekodery) Naprawde świetny dźwięk te radyjka wydobywają z siebie jeśli chodzi o tę klasę cenową.

B.pawelek najlepiej wybierz się gdzieś do jakiegoś porządnego sklepu CA albo chociaż do Media tam są takie magiczne guziczki które pozwalają przełączać się między rożnymi radiami i głośnikami i dobierz radio pod siebie. Jeden lubi jak mu wysokie tony dają po uszach inny lubi miękki i dynamiczny basik

a tak swoją drogą jakie masz głośniki? seria? masz wygłuszone drzwi? - nawet fabryczne głośniki zagrają o niebo lepiej w wygłusznych drzwiach a koszt wygłuszenia wyniesie do 200zł - uważam w 10000000000% że warto dołożyć do niuniu te 200zł

Numis
    Gość

Domyślnie

Wielkim znawcą car-audio nie jestem ale mogę śmiało polecić tego pioneera http://www.allegro.pl/item320714613_..._pl_f_vat.html
    Mam je od pół roku i jestem bardzo zadowolony.
    Nie ma z nim żadnych problemów, jest bardzo funkcjonalne, ładnie gra i dobrze wygląda.
    Do tego ma wyjścia na wzmacniacz i pilota, a to raczej rzadkość w tej cenie.
    Co prawda podświetlenie nie jest zielone, ale jest ono na tyle delikatne, że nie gryzie się ze wskaźnikami.
    Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item324415374_...end.html#photo
    To jest link do bdb jednostki marki Alpine.

Kolego lesio zeby podlaczyc glosniki pod to radio niezbedny jest wzmacniacz i to jest bardzo wazny element ktory ksztaltuje muzyke w samochodzie.
    Zdziwilbys sie jak moga zagrac takie tekturowe glosniczki.

Provokator.

Twoje radio tak jak kazde inne nie wyrabia po prostu mocowo i dlatego sa juz znieksztalcenia.

Tomkap.
    Testowalem juz kilga grajkow i wiem ze kazdy w swoja strone. Radio praktycznie kazde jak damy na max bedzie pierdziec badz warczec. To wlasnie ma kolega provokator- brak wmacniacza.

djnero
    To o czym pisze to sa podstawy car audio i nie musze byc na zadnych zawodach zeby to wiedziec. Rozmawialem ostatnio z sedzia takowych zawodow ktory wyjasnil mi kilka kwestii w tym temacie. Zreszta tego co piszesz sie zgadzam oprocz odsluchu w Media. Radio Pioneer deh-p88rs Wzmak U-Dimension Jr.4.300 i fabryka na przodie(beda morele)

numis
    mialem kiedys pioneera 6800(ten ktory prezentujesz jest niemal identyczny) brat ma 6400.
    Roznica wieku cztery lata a lepiej gra ten starszy. Pioneery serii od 1 do 7 praktycznie w sekcji audio roznia sie tylko wyjsciami rca.

Prosze nie odbierac tego co pisze jako afront.
    Ja bardzo lubie car audio i chcialbym aby kazdemu super gralo w niuni.

Pozdrawiam.

provokator
    Gość

Domyślnie

nie twierdzę że mam jakieś super radio bo nie jest niczym nadzwyczajnym (LA mp71) ale
    na pewno nie przekonasz nikogo na tym forum że głośniki za np 30zł po podpięciu wzmacniacza zagrają jak te za 200 i więcej, więc nie opowiadaj bajek bo każdy już trochę przeżył i wie z własnego doświadczenia że to możliwe nie jest

wzmacniacz mam, kurzy się na półce gdyż to na pewno nie pomoże seryjnym głośnikom w alfie które swoją drogą i tak grają przyzwoicie

to co piszesz jest śmieszne i dowodzi tylko Twojej znikomej wiedzy w tej dziedzinie która opiera się na teoriach w stylu "kolega kolegi powiedział mi że jego kolega ma kolegę który twierdzi że..." dlatego proponuję byś zakończył temat i przestał ośmieszać się w oczach innych forumowiczów

może trochę ostre słowa ale bawi a zarazem denerwuje mnie to co piszesz

[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-03-11, 10:58 ]
    Prosił bym o bardziej umiarkowany ton wypowiedzi 8)

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

hmmm ja już w zasadzie jestem po wstepnym osłychaniu sie z radiami i w zasadzie na pewno bedzie to apline. Nie wiem tylko jeszcze jaki bo to co kosztuje 550 pln z tegorocznej linii mozna kupić ze starej serii taniej (jest troche brzydszy to fakt) za prawie 200 pln mniej

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Wzmacniacz oczywiście dla kompletnego systemu nagłośnienia jest niezbędny, ale w wielu markach montuję się nagłośnienie wysokiej klasy bez wzmacniacza (pierwsze Lexusy LS400) zestawy Marka Levinsona oparte na fabrycznej jednostce audio, i słyszałeś audio w takim Lexusie ? Zdziwiłbyś się, ten system nie zagra może głośno ale czystością, jakością dźwięku i głębia basu deklasuje wiele dzisiejszych nagłośnień.