Witam, niedawno kupiłem Alfę 1.6 2001r i oglądam ją ze wszystkich stron, aby mieć dokładny pogląd na historię i jej stan. Dzisiaj zajrzałem do silnika i zacząłem się zastanawiać czy nie jest zbyt brudny. Widziałem różne zdjęcia silników w których stosowano złej jakości oleje i ku mojemu zaskoczeniu samochód z pełną histoią ASO i lany fabryczną Selnią (jak mniemam Selenią - wymiany oleju też w ASO) wygląda na moje oko niezbyt dobrze jak na faktyczny przebieg 120000km. Olej miałem wymieniać już na dniach, ale zacząłem się teraz zastanawiać czy nie zastosować jakiejś płukanki o których mówi się na tym forum?
Przy okazji - mam już kupiony olej Total Quartz 5w40 9000 energy (z wcześniejszych dolewek do innego auta). Ktoś ma na jego temat jakieś opinie?
W zdjęciach wałek rozrządu Peugeota 207 (przebieg 50000km benzyna) dla porównania (zalewany właśnie tym Totalem).
A jako bonus zdjęcie pomysłowości któegoś z fachowców, który miał wtedy-jeszcze-nie-moją Alfę na swoim stole (prawdopodobnie ASO, bo tam były robione naprawy). Nie wiem jeszcze od czego jest ten przewód, jest dość wąski więc może jakieś odpowietrzenie (?), ale na pewno ma związek z olejem właśnie, bo dookoła syf się zrobił. Przewód ma pęknięte mocowanie i został przyklejony. Przy demontażu góry silnika od razu odpadło.