Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Wysokie spalanie Alfa 156 1,8 TS

andri25
    Gość

Domyślnie Wysokie spalanie Alfa 156 1,8 TS

Witam pare dni temu zakupilem Alfe 156 1.8 TS spalanie oscyluje w granicach 15 litrów? czy to nie jest za duzo? byłem regulować gaz na komputerze i przy nastepnych obliczeniach wyszlo mi ze spalila na 100km 14,2l wiec bez wiekszej roznicy. Dodam ze to wyniki byly przy jezdzie mieszanej. Czy dało by sie jakoś zmiejszyc jeszcze to spalanie? Jaka moze być przyczyna takiego spalania? Przy obecnych cenach LPG jest to dość droga jazda. Licze na odpowiedz i z góry dziękuje. Pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Podaj więcej danych.
    -rocznik
    -przebieg
    -ile pali na benzynie
    Może przyczyna nie jest po stronie instalacji LPG.
    Moja Bella

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,8TS LPG 2000r.

Domyślnie

Podłączam sie do tematu, mój pali troche wiecej(około 18l w cyklu mieszanym) dodam że jest to Alfa 156 1998r. 1,8 TS, Przebieg 194500km. Byłem na diagnozie gazu i stwierdzili, że wina leży nie po stronie instalacji gazowej tylko w benzynie (po podłączeniu czujnika do wydechu wyszło że moja Alfa ma 4,5 CO co jest podobno dużo za dużo). I dopiero po zrobieniu spalania benzyny mam podjechać na regulacje gazu. Może ktoś miał już podobny problem i jest w stanie mi pomóc. POZDRAWIAM

Mikas
    Gość

Domyślnie

Do momentu, aż nie sprawdzicie spalania benzyny myślę, że nikt nie będzie w stanie Wam pomóc.
    Ja natomiast miałem podobne objawy jeśli chodzi o spalanie gazu. Auto paliło ok 13L LPG w trasie, a benzyny znacznie mniej. Po zgaszeniu i wystudzeniu silnika trzeba było chwilę "kręcić" aż odpali- jak mi później wyjaśnił spec od LPG- gdyż "zalewał" się on gazem. Okazało się, że padnięty (nieszczelny) miałem reduktor od instalacji LPG. Nie jestem w stanie dokładnie określić, na czym to polegało, ale chodziło o coś z podciśnieniem, pod wpływem którego gaz miał trafiać do silnika. Spadku mocy w moim przypadku nie odczuwałem, a jedyne, co było nienormalne obok spalania to to, że czasem podczas ruszania autko "zamulało" na niskich obrotach.
    Koszt regeneracji reduktora i późniejszej regulacji: 230PLN

andri25
    Gość

Domyślnie

Auto z rocznika 1998 przebieg 170tys na liczniku a ile w rzeczywistosci to nie wiem, na benzynie nie jezdzilem wogole wieć cięzko mi powiedziec ile spali benzyny zalalem tylko za 50zł jak kupowalem i jeszcze jest, co prawda swieci sie kontrolka ale z tego co słyszalem jest spora rezerwa w tych autach. I szczerze mowiac tez pare razy mi sie zdarzylo ze niechcial odpalic dopiero tak za 2-4 razem wiec moze to jest ten problem co Ty miales

Użytkownik Rowerzysta Avatar AndrzejGP23
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1.8 TS FL SW

Domyślnie Lpg LOVATO

Witam, ja w swojej Alfie zamontowalem Lpg jakies trzy tygodnie temu, jest to sekwencja firmy LOVATO. Spisuje sie swietnie, auto jezdzi tak jak na benzynie a spalanie wychodzi mi jakies 11-12 litrow.Tyle ze instalacja jest nowa.Na starzych instalacjach spalanie musi byc wyzsze.

andri25
    Gość

Domyślnie

u mnie instalacja nie jest jakas stara, wedlug papierów jakie otrzymalem z autem zostalem wstawiona w 2008 roku. Podjade jutro do mechanika ktory zajmuje sie gazem i zobaczymy co mi powie na moje 15l/100km moze dalo by sie z tego zejsc

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Panowie, Panowie, Panowie... za mało konkretów tak jak ktoś zauważył przyczyna wysokiego spalania może leżeć po stronie ECU benzyny. I od tego należało by zacząć sprawdzić czy z układem paliwowym jest wszystko na 100% OK! Wysokie spalanie LPG też objawia się ekonomiczna instalacja lub/i małą wiedzą "fachowca" od gazu. Jeżeli wszystko z układem paliwowym jest ok...(przepływka przy testach napięcia i teście dynamicznym jest sprawna sondy mają ładne wykresy na jałowym, i inne paramenty silnika są w normie.) Wtedy warto sprawdzać LPG... wykresy map, ciśnienia gazu z pedałem w podłodze, analizę spalin na podstawie sondy (uboga, bogata) czy butla jest dobrze zamontowana itp... itd... A gdy wszystko jest już OK wtedy strojenie i to najlepiej z wykorzystaniem sondy szerokopasmowej AFR... tylko fachowców w tym kraju z takim sprzętem brak...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Postaraj się wypalić jeden zbiornik jeżdżąc ekonomicznie (w przypadku alfy bardzo trudno spełnić ten warunek) i wtedy napisz ile ci wyszło spalanie. Wiele osób jeżdżąc na gazie (ze względu na niską cenę ) dość ostro szarżuje a to powoduje że średnia rośnie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cater3
    Mieszka w
    Biłgoraj (Dąbrowica)
    Auto
    Alfa 156 1.8 T.S

Domyślnie

witam.mam instalacje gazowa BRC silnik 1.8 spalanie wynośi 10 do 13 litrow gazu instalacja sprawuje sie idealnie praktycznie nie ma różnicy między benzyną.