Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Szalejąca wskazówka poziomu paliwa

KamilloV8
    Gość

Domyślnie Szalejąca wskazówka poziomu paliwa

Witam. Otóż godzinę temu na stacji zostałem trochę w szoku. Nie pamiętam dokładnie ile weszło paliwa ani ile dokładnie miałem lecz od dłuższego czasu zauważyłem że wskazówka ma dosyć wielką rozbieżność (dużo większą niż kiedyś). Problem polega na tym, że dziś po odjechaniu od dystrybutora na stacji, myślałem iż mam pełny bak bo wybiło mi pistolet 2 razy i nawet widziałem paliwo pod samym korkiem (żeby ktoś nie napisał, że pistolet zepsuty ) jednak okazało się inaczej. Wskazówka pokazywała pozycję max 2 kreski od góry, po czym schodziła nawet do połowy i znowu się dźwigała. Moje pytanie - czy to może być wina zapowietrzenia, pływaka w baku czy czegoś innego? miał już ktoś podobnie?

AR 2.4 JTD
    Ostatnio edytowane przez fr33 ; 25-10-2011 o 06:29

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

to wina naszego rządu.... jak patrze na wskazówkę z ceną przy tankowaniu to mnie trafia
    tym bardziej ze tankuje zawsze to niby lepsze (czyli zwykly ON), bez BioKupy (ten tani ma chyba 30 prc domieszki)

a tak serio to:
    możliwe ze plywak
    a możliwe ze pistolet akurat sie zepsul jak tankowales

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

poprawcie tytuł tematu proszę.

pzd
    Ostatnio edytowane przez george11 ; 24-10-2011 o 22:35

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JohnnyDeformer Zobacz post
    a tak serio to:
    możliwe ze plywak
    a możliwe ze pistolet akurat sie zepsul jak tankowales

Raczej nie zepsuł bo jak mówię 2 razy dobijałem i było pod sam korek ps praktycznie każdy ON ma 7% domieszki biopaliw. Ja zawsze tankuję V-powera, dzięki czemu autko mniej pali, nie kopci i serio dużo lepiej chodzi a różnica w cenie jest może dość spora jak na pełny bak (20gr) ale wymiana wtrysków czy innego osprzętu silnika związanego z biopaliwami w naszych silnikach jest dużo droższa - ogółem przez mniejsze spalanie i tak wychodzi na jedno co tankujesz. No chyba, że mnie bardzo przyciśnie z paliwem a nie chce mi sie jechać 35KM na shela to leję verwę na orlenie

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Miałem w swojej podobne cuda, tylko trochę bardziej fikuśne
    Pompka1 - wskazówka wahała się o połowę odległości między kreskami, w sumie jakoś mnie to nie przerażało, chociaż też nie byłem z tego zadowolony...
    Pompka2 - była źle włożona i to pewnie powodowało jej wybryki... mianowicie od full do ~40L szła normalnie, od ~40 do ~10 cyklicznie wędrowała up&down, poniżej 10 pokazywała dobrze...
    Pompka3 - mimo że jest założona właściwie(no chyba że jest lekko przekręcona) to jak zatankuje do pełna ona wskazuje połowę odległości między ostatnią a przedostatnią kreską... jak paliwo zejdzie to zachowanie jak Pompka1...

Jeżeli masz podobną pompkę do mojej to nie wiem jakim cudem miałby się samoczynnie uszkodzić pływak bo wygląda on mniej więcej jak kawałek druta z jednej strony suwający łukiem po stykach a z drugiej zakończony jakimś plastikowym pudełeczkiem... w sumie nie wiem co tam mogło by się zepsuć... no chyba że twoja pompka wygląda inaczej...

A teraz opowiem historyjkę taką trochę dramatyczną
    Jadę sobie spokojnie do domu i 50km przed nagle na moich oczach wskazówka zaczyna spadać w dół, normalnie widzę jak leci... zatrzymuje się na parkingu, wyciągam podnośnik, podnoszę auto i patrzę coś cieknie i to dość dobrze...
    Zaglądam i zaglądam skąd to może ciekną... w końcu decyduje się wepchnąć pod samochód, chociaż z moją klaustrofobią to niewskazane... ale kij z tym, muszę zobaczyć... wchodzę, zaglądam i akurat z miejsca gdzie ciekło coś mi kapnęło na czoło to sobie myslę "|<ur\/\/a jeszcze się benzyną oblałem, cały będę śmierdział..."
    Ale coś mi tu nie gra... ta benzyna jakoś nie śmierdzi... wziąłem na palec, powąchałem, polizałem i to była... woda... z klimatyzacji
    A ja durny tam prawie godzinę chodziłem wokół tego auta i zaglądałem... a wystarczyło powąchać...

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    Jeżeli masz podobną pompkę do mojej to nie wiem jakim cudem miałby się samoczynnie uszkodzić pływak bo wygląda on mniej więcej jak kawałek druta z jednej strony suwający łukiem po stykach a z drugiej zakończony jakimś plastikowym pudełeczkiem... w sumie nie wiem co tam mogło by się zepsuć... no chyba że twoja pompka wygląda inaczej...
    Pare tygodni temu przy tankowaniu pod korek wychodziła ponad skalę a ani jej nie rozbierałem ani nic. to tak z dnia na dzień... dodam jeszcze, że zasięg na komputerze pokazuje mi na równe 850km więc nie wiem czy pokrywa się to z pełnym bakiem czy wskazaniami wskazówki...

ps. z góry przepraszam za błąd w Nagłówku tematu.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Zasięg zależy głównie od ostatniego spalanie... po długiej powolnej trasie może Ci nawet pokazać 1000km a po szaleniu w mieście 600km... różnie bywa, ale to co Ci pokazuje teraz to raczej logiczny wynik biorąc pod uwagę pojemność baku do spalania...

Na razie jeździj sobie normalnie i obserwuj wskazówkę... jak wyjeździsz do momentu kiedy stwierdzisz, że trzeba Alfę napoić to wtedy zalejesz do pełna i zobaczymy czy rzeczywiście coś z pływakiem...
    Tak czy siak ciesz się jazdą

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    Na razie jeździj sobie normalnie i obserwuj wskazówkę... jak wyjeździsz do momentu kiedy stwierdzisz, że trzeba Alfę napoić to wtedy zalejesz do pełna i zobaczymy czy rzeczywiście coś z pływakiem...
    Tak czy siak ciesz się jazdą
    tak tak tylko chciałbym uniknąć sytuacji kiedy pokaże mi np 2 kreski a ja nagle zostanę na drodze bez paliwa bo okażę się, że jest susza w baku

Użytkownik Alfa i Omega Avatar drobiazdzek
    Mieszka w
    KOL..../ SO.....
    Auto
    auto na ropa

Domyślnie

Mam podobny problem jadąc np. pod górę albo z góry, różnica wskazania potrafi się zmienić o ponad pół baku, jadąc np. ze stałą prędkością nagle wskazówka sadzi na sam dół, świeci rezerwa i tak stoi, zmienię bieg albo prędkość i wraca do normy, albo jak włączę tempomat to wskazówka od razu na sam dół i się nie podniesie..., one chyba już tak mają
    nie ma już BELLI..., czekam na lepsze czasy....

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Ja jak tankuję do pełna, to na początku wskazówka jest jakieś 2 kreski od góry, ale po jakichś 50km wchodzi na max. Jakiś czas tak pobędzie i zaczyna normalnie spadać wraz ze zużyciem paliwa, ale nie jest to wskazanie dokładne bo waha się w granicach odległości jaja jest między sąsiednimi kreskami. Po hamowaniu pokazuje zawsze mniej, po przyspieszaniu więcej. Poprzedni samochód jakim jeździłem i tak miał, było to wieki temu, była to Skoda 105L. Na zakręcie w jedną stronę pokazywała pusty bak, na zakręcie w drugą pełny. Mogliby się włosi bardziej postarać w tym temacie. To pierdoły ale jakże wkurzające kiedy widzisz jak Ci kasa przy hamowaniu ucieka