Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: P 0203 i nie wiem co dalej

Użytkownik Embrion Avatar krzysiek25011
    Mieszka w
    okolice Koszalina/Sławno
    Auto
    alfa romeo 156 1.9jtd 98r 105km

Domyślnie P 0203 i nie wiem co dalej

Witam.
    Błąd p0203 Wtryskiwacz cylinder 3 Błedny prąd.
    Po podłączeniu autka pod kompa w warsztacie u kolegi pojawiło sie to co napisałem wyżej i koleszka mnie nie pocieszyl bo stwierdził ze wtrykiwacz leje i trzeba wymienic ale znalazłem w necie jakąs niemiecka strone (forum) i tam po przetłumaczeniu tekstu wyczytałem ze to nie koniecznie musi byc awaria wtryskiwacza tylko cos tam związanego z napieciem ale to tak niejasno bylo napisane bo tekst tłumaczyłem na tłumaczu komputerowym.
    I teraz pytanie:
    1.Czy zna ktos z was taki przypadek i jak to zbadac
    2.Jezeli okaze sie to padniety wtrysk to czy mozna wymienic jeden na używany
    Wspomne o objawch:dosyc mocne trzesienie silnikiem przy odpalaniu nie wazne czy zimny czy ciepły,brak czarnej chmurki za autem przy odpalaniu co dało do myslenia o tym uszkodzonym wtrysku. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Weź miernik i porównaj natężenie i napięcie na wtyczce na "zdrowych" wtryskach i tej na wtrysku trzeciego cylindra.
    Poruszaj kablem/wtyczką - może gdzieś jest przetarcie i zwiera do masy. Można gdybać.
    Pomierz, napisz. Będzie wiadomo coś więcej.
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Mieszka w
    okolice Koszalina/Sławno
    Auto

Domyślnie

Kolego Magik podpowiedz czym to pomierzyc? Mam takie dziwne urzadzenie do sprawdzana akumularora i jeszcze jakies tam napiecia tym mozna zmierzyc tylko nie wiem jak tego uzyc i czy to ma byc pomiar w voltach czy jak bo z pradem to zawsze mialem na pienku i jak mozesz to napisz jakie tam maja byc wartosci tego natezenia i napiecia.Pozdrawiam

Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Pomierzyć można np. takim urządzeniem, jak na obrazku poniżej.
    Kosztuje ok. 20 zł i wystarczy na Twoje pomiary.
    Błąd jaki Ci wyskoczył, to BŁĘDNY PRĄD, więc trzeba skupić się na prądzie - ustawiasz na mierniku mierzenie A (ampery).
    Trzeba też zmierzyć napięcie - na mierniku ustawiasz V (volty).
    Oczywiście to na wtyczce od wtrysków.
    Pomierz to na każdej wtyczce - od wtrysku na pierwszym cylindrze.
    Potem będziemy myśleć co dalej, bo narazie to gdybanie.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	miernik-uniwersalny-m830_273.jpg
Wyświetleń:	527
Rozmiar:	25.1 KB
ID:	37465  
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 25-10-2011 o 09:02
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A możesz coś więcej napisać o technice takich pomiarów i intermpretacji otrzymanych wyników.
    Ciekaw jestem, jak chcesz zwykłym multimetrem zmierzyć prąd i napięcie podawane cyklicznie na cewkę wtryskiwacza, kiedy czas jest tu liczony w milisekundach.

Mieszka w
    Skawina
    Auto

Domyślnie

W benzyniakach faktycznie czas wtrysku to ok 4 ms. W dieslach jest ~150 razy dłuższy (pomiar na kilku samochodach - 1,9; 2,4 - ok. 600 ms) Te multimetry mają ogromne opóźnienie i jesteś w stanie nim zmierzyć napięcie pomiędzy pinami wtyczki. U mnie na wszystkich wtyczkach wynosi - na zapalonym silniku i odłączonej wtyczce - 0,22 V max.
    No i plus do masy powinien dać ~napięcie akumulatora.

Nie mówię, że musi to być 0,22 V, bo te mierniki są obarczone dużym błędem.
    Ale - tak jak wspomniałem - na wszystkich wtyczkach mam tak samo.

A mierzyłem to jak cewka od wtryskiwacza zaczęła mi piszczeć...
    Ostatnio edytowane przez Magik ; 25-10-2011 o 17:28

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Niech może doświadczeni elektronicy się wypowiedzą - według mnie takie pomiary nie bedą wiarygodne, choć zapewne multimetr poda jakieś wskazania.
    Do takich rzeczy to raczej tylko oscyloskop.
    Natomiast wg autodaty sprawdzenie wtryskiwacza dla 1,9 jtd z 98 r. można wykonać, mierząc jego rezystancję - powinno być 0,3 Ohma.
    Pomiarów należy oczywiście dokonywać między stykami wtryskiwacza, po wypięciu wtyczki.

Mieszka w
    Skawina
    Auto

Domyślnie

Nie będą wiarygodne - jeżeli uznamy wynik z jednego za wskaźnik dla drugiego.
    Dlatego nie chciałem podać żadnych wartości, co by kolega się tym nie sugerował, bo u niego może być inaczej.
    Jednak można mniemać - iż wartości podawane przez multimetr na stykach wtryskiwaczy w jednym silniku powinny być takie same.
    Nie chodzi nam o określenie wartości napięcia czy natężenia przepływającego prądu - chodzi o zależność, która pozwoli wyeliminować brak odpowiedniego napięcia na wtyczce (jeżeli na wszystkich będzie taki sam wynik, wnioskować można, iż nie jest to przyczyną usterki).
    Oczywiście jest to tylko empiria - próba dokonania pomiaru "czymś innym" niż oscyloskopem, którego nie posiadam, więc nie zaprzeczam, że może to być rozwiązanie błędne.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie - zawsze to jakiś sposób sprawdzenia.
    Czasami na bezrybiu i rak ryba. Przynajmniej będzie wiadomo, że jakieś napięcie jest na wtyczce, a to już coś.
    Jeśli dodać do tego pomiar rezystancji na cewce wtryskiwacza, to już można przynajmniej wstępnie coś wnioskować.

Mieszka w
    okolice Koszalina/Sławno
    Auto

Domyślnie

Powiem wam koledzy ze jeszcze nic nie ruszłem urodzilo mi sie dziecko wiec brak czasu na wszystko.
    Dzieki za pomoc i jak ktos ma jeszcze jakies pomysly co to moze byc to chetnie posłucham moze niebawem znajde chwilke i wyskocze pogrzebac pod maska.