Elementy załatw sobie od np Szwagrów z allegro albo od forumowiczów sprzedających części jak np szerszeń czy kasymir.
A co do podłączenia to jeszcze raz musisz przejrzeć dokładnie eLearn.
Schemat elektryczny i procedury (wymontowania)
Elementy załatw sobie od np Szwagrów z allegro albo od forumowiczów sprzedających części jak np szerszeń czy kasymir.
A co do podłączenia to jeszcze raz musisz przejrzeć dokładnie eLearn.
Schemat elektryczny i procedury (wymontowania)
ja tez wlasnie rozgladam sie za czyms co podgrzeje mi auto zimą.
Kolega Johnny pisal wczesniej pisal o czyms nie seryjnym i tez wyglada nieźle. Popatrzcie na to WEBASTO
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...en_montaz.html
Ostatnio edytowane przez rYKU ; 21-10-2011 o 09:12
ja w wakacje sprawdzałem czy w autku mam zamontowaną elektryczną nagrzewnicę ale niestety moje autko nie było w takie coś wyposażone a co do podłączenia osobnego nie wiem czy jest taka możliwość żeby to zrobić i jak dokładnie bo w elearnie nie ma dokładnych informacji o tym i jak by to działało jeśli by się chciało takie coś zamontować nieseryjnie bez sterownika - obawiam się że sterowane to jest z klimy automatycznej:/
Witam. Mam pytanie odnoscie tej dodatkowej nagrzewnicy czy ona ma duzy wplyw na spalanie i czy da sie ja jakos wylaczyc??
Ma duży wpływ na spalanie bo dogrzewa Ci płyn chłodzący dzięki czemu silnik wcześniej łapie optymalną temperaturę.
A wiadomo że niskie spalanie zaczyna się gdy temperatura pracy stanie się optymalna.
Da sie wyłączyć, ale potrzebny najnowszy FES 3.3 i w dodatku pełny
Wpływ ma zwłaszcza w zimie do osiągnięcia żądanej temperatury, w końcu ma te 600W na pełnej mocy i odpowiednio 400W i 200W
Bo mam wlasnie problem kupilem Alfe w niedzile przejechalem 150km od miejsca zakupu i w trasie wykazalo mi 7.4-7.5l a naprawde pomalu i spokojnie jechalem. i wlasie dochodze czym jest spowodowane tak duze spalanie moze ta nagrzewnica bo bardzo szybko po odpaleniu samochodu leci cieple powietrze. mozna jasniej o tym FES 3,3??
Jak co moge odkupić nagrzewnice
FES - FiatECUScan - program diagnostyczny - posiada wiele opcji, jak wyłąćzenie nagrzewnicy, uaktywnienie domykania szyb z pilota i wiele innych opcji
http://www.fiatecuscan.net/
Wersja płatna kosztuje prawie 50 EUR
Ale myslisz ze przez ta nagrzewnice jest takie spalanie??
Szczerze, nie mam pojęcia, w końcu to prawie 600W.
Powodów może być wiele - wtryski, dolot, turbo
Uzupełnij profil, może znajdzie się ktoś w okolicy do sprawdzenia auta