Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [146] Wymiana wkładek zamków

Miedziak
    Gość

Domyślnie [146] Wymiana wkładek zamków

Witam. Czy wymieniał ktoś z was wkladki w sojoj alfie? Mi kompletnie sie połamaly w środku i nie dam rady otworzyć drzwi. Jeśli tak to proszę o pomoc w kwestii jakie to maja być wkladki (do alfy szukałem ciężko jest) i czy jest z tym na tyle dużo roboty żeby jechać do mechanika?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Wymieniałem kiedyś wkłady zamków w 75 i nie było z tym żadnych problemów , myslę że 146 ma zamki podobnie montowane

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Pierw sie dowiedz o koszt takowych wkladek :] Nie sa tanie..

william1985
    Gość

Domyślnie

Kolego Miedziak, niestety muszę Cię zmartwić

W Alfie 146 nie da rady wymienić samych wkładek zamków. Jedynie możesz wymienić kompletny zamek, koszt na obie strony z tego co pamietam niecale 300 zl ;//

Kupiłem niedawno Alfe 146 i miałem ten sam kłopot. Popękały w środku metalowe końcówki wkładek. Kupiłem na allegro używane kompletne bębenki (wkładka plus ten plastik z cięgnem) i dorobiłem do nich nowe kluczyki. Wyniosło mnie to 120 zł więc bez tragedii. Niestety Włosi kiepsko wymyślili te zamki i modlę się żeby za jakiś czas znowu mi nie padły wkładki.

Powodzenia, wiem co to znaczy nie móc otworzyć Alfy (wsiadałem przez bagażnik, a co )

Miedziak
    Gość

Domyślnie

Faktyczne po rozeznaniu się i konsultacji z mechanikiem jest tak jak mowicie dużo problemu i nie male pieniądze, ale majac dość wsiadania przez bagażnik wymyśliłem sobie obejście tego problemu. Po prostu wstawilem sobie sterownik zamka i otwieram już bez udzialu kluczyka, z pilota koszt 100 zł z wstawieniem.

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Potrzeba matką wynalazku :mrgreen:

alfik
    Gość

Domyślnie

dobry pomysł z tym sterownikiem
    Ja wymieniałem bębenek w zamku od strony kierowcy (155) koszt 50zł dobrany z jakiegoś fiata
    - nie ma sprężynki "powrotu kluczyka"
    Ale ponad rok i śmiga jak ta lala podobno fiat miał mocniejsze bębenki

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Ja takze mialem ten sam problem . jedna wkladke poprzedni wlasciciel polamaml a druga niestety ja jak mi zamarzla .. 2 tyg wchodzenia przez bagaznik :/
    Ja mialem o tyle dobrze ze centralny nyl zalozony.. tylko alarm musialem dostawic i sie w niego wpiąć (50 zł). Jkaby ktos mial jakies problemy to postaram sie cos odpowiedziec.

I jescze jedno ... Jesli myslicie ze nie ma mozliwosci aby jednego dnia wyczerpaly sie baterie we wszystkich pilotach to sie mylicie .. Kolejne 2 tyg wchodzenia przez bagaznik dopuki nie doszedlem ze taka mozliwosc isnieje

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Wkładkę w jednych drzwiach załatwił poprzedni właściciel, w drugich drzwiach załatwił mechanik u którego byłem pierwszy i ostatni raz natomiast wkładkę przy zbiorniku paliwa załatwiłem już sam :mrgreen:

Jeśli chodzi o drzwi posiadam centralny zamek więc nie panikuję, poza tym drzwi moge otworzyć kluczem - nie mogę ich tylko zamknąć z klucza. Jednak w przypadku korka paliwa sprawa jest nieco irytująca - wiadomo o co chodzi - nie chciałbym, aby mi ubyło paliwa lub co gorsza "przybyło".

Zastanawiam się co zrobić - kupić komplet wkładek zamków i wymienić wszystkie czy rozejrzeć się za jakimś (nowym lub używanym) korkiem wlewu paliwa z kluczykiem i nie angażować się finansowo w przedsięwzięcie? Z tego co się pytałem w ASO komplet wkładek kosztował ok 160 zł (ostatnia cena) z tym, że do mojego samochodu niestety był nie osiagalny :|
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.