panowie polecam to webasto thermotop bo to prawdziwe webasto i też planuje u siebie takie założyć bo to z pierwszego postu to jest zwykły grzejniczek i bardzoi szybko rozładuje aku bo ma 150W a każda żarówka do świateł mijania ma 55 czy jaki sam pobór jak trzy żarówki więc aku padnie do godz i dopiero wtedy będzie ciepło ale silnik zimny a aku słabe więc nie odpalimy. polecam zainwestować we wodne bo greje odrazu silnik i bierze mniej prądu ale i troche paliwa ale jest w 200% lepsze
Do dziś byłem święcie przekonany, że koszt webasto to z 4-5tys ...
Ten zestaw co był przytoczony kilka postów wyżej (thermotop) na allegro da się urwać za około 1tys ...
Ciekawe jaka cena montażu takiego cacka (czy bardzo skomplikowane). Bo szczerze mówiąc jeśli później koszt pracy to około 0.5l/h to wychodzi jakieś 1zł/dzień (jeśli nastawiamy tylko na rano) - biorąc pod uwagę, że dzięki temu śpimy o 10min dłużej, wsiadamy do nagrzanego samochodu, który w trasie i tak dzięki temu spali o te 0.5l mniej ... super sprawa
Ciekawi mnie też zasada działania. Na moje tam jest jakiś piec/pompa, następuje ogrzanie wody i następnie wpuszczenie jej w obieg przez silnik. Nie wiem tylko jak webasto "robi", że nagrzewa się też środek. Steruje wiatrakiem klimatyzacji? Wtedy klima działa mniej więcej tak, jak gdy ją włączymy na grzanie i wyłączymy sprężarkę?
@ Mój ALF
czy ktoś jest mi wstanie powiedzieć gdzie dokładnie jest zamontowane oryginalne webasto, chodzi mi o sam piec i czy wogóle były takie wersje, bardzo ucieszyłbym się ze zdjęć. pozdro
Ostatnio edytowane przez czarek82 ; 21-01-2012 o 09:09
Nie było czegoś takiego jak Webasto w tych samochodach. W 156 jest dogrzewanie płynu przed nagrzewnicą w postaci 3 świec żarowych, a w 147 jest dodatkowa nagrzewnica elektryczna w zespole nagrzewnicy.
szkoda że nikt takiego czegoś nie ma bo w kilku ogłoszeniach znalazłem oferty sprzedaży właśnie z webasto a ja w przyszłym tygodniu kupuje i chciałem je założyć w oryginalne miejsce.
kolega Woda83 ma u siebie webasto jak dobrze pamiętam. Sam już pisałem do niego o info jego webasta, ale narazie nie dostałem odpowiedzi. Spróbuj się z nim skontaktować może coś doradzi![]()
Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!