Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Tarcze

syfon
    Gość

Domyślnie

Zwolennicy wymiany na nowe maja moim zdaniem całkowitą rację. Tolerancja w Alfie z tyłu to 1mm. Więc jak już masz rant to spodziewam się że masz grubość tarcz co najwyżej 8mm. A dopuszczalna grubość to 9mm. Więc reszta dyskusji jest zbyteczna. Zmierz obecną grubość tarcz. Zauważ że ich powierzchnia nie jest równa. Jak myslisz ile będą miały po stoczeniu?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

a skąd ty masz takie info dotyczące tej grubośści tarcz? 1 mm to w ciągu pół roku tarcza się zużyje przy normalnej jeździe i ok 20 km dziennie

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał LUKI83 Zobacz post
    a skąd ty masz takie info dotyczące tej grubośści tarcz? 1 mm to w ciągu pół roku tarcza się zużyje przy normalnej jeździe i ok 20 km dziennie
    Niestety taka tolerancję zakłada Alfa. To pewna informacja. Sprawdź w serwisie. Zresztą jak kupowałem to na pudełko też były jak byk podane wymiary i maksymalne zużycie.
    Tu masz pierwszy lepszy link do oferty:
    http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-a...849043971.html
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 28-10-2011 o 14:44

Użytkownik Maniak resoraków Avatar albin0101
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 1999

Domyślnie

Zmierzę grubość tarczy i się zobaczy jak coś to kupię nowy komplet i będe miał spokojną glowę. Dzięki wszystkim za porady.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

dobra dobra nikogo nie przekonuje do swoiich racji ale dla mnie to głupota zwłaszcza jjeśli chodzi takie specyfikacje techniczne producentów, jak by mogli to by napisali ,że trzeba zmienić jak się zużyja o 0,5mm proste przecież częsciej bedziesz kupowal ich części. Wiem napewno po sobie kupiłem tarcze rok temu TRW na przód i jest napewno 1mm , może więcej tego rantu i żadnej zmiany nie odczuwam (pogorszenia hamulców jakiegoś bicia itp) a tylko dlatego,że producent napisał ,że już nadają się do wymiany napewno tego nie zobię

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

U mnie z przodu jest 20,2mm, minimalna ma 20 mm, nowa 22 mm.. Tarcze i klocki "wyglądają" jak nowe ale jeśli chodzi o grubości to powinienem wymienić. Powiem szczerze że wolał bym wymienić na jakiś większy zestaw Brembo ze 166, ale póki co nie chce mi się kombinować, a zmieniać na takie same nie opłaca jeśli myślę o większych... :/

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał LUKI83 Zobacz post
    dobra dobra nikogo nie przekonuje do swoiich racji ale dla mnie to głupota zwłaszcza jjeśli chodzi takie specyfikacje techniczne producentów, jak by mogli to by napisali ,że trzeba zmienić jak się zużyja o 0,5mm proste przecież częsciej bedziesz kupowal ich części. Wiem napewno po sobie kupiłem tarcze rok temu TRW na przód i jest napewno 1mm , może więcej tego rantu i żadnej zmiany nie odczuwam (pogorszenia hamulców jakiegoś bicia itp) a tylko dlatego,że producent napisał ,że już nadają się do wymiany napewno tego nie zobię
    Masz rację że firmy walą nas po kieszeni jak tylko mogą. Też uważam że nie koniecznie trzeba wymieniać tarcze jak tylko ich wymiar spadnie poniżej nominalnego. Ale jak już się mi kończą klocki a tarcze mam poniżej dopuszczalnego wymiaru to przecież nie założę nowych klocków do starych , nie równych tarcz. A dodatkowe ich toczenie gdy już są i tak cieńsze niż powinny też przecież nie wchodzi w grę. Więc jak kolega napisał że duży rant no to chyba tylko wymiana wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem. Może tylko jeszcze wyjąć klocki, wyczyścić wszystko(zwłaszcza prowadzenie klocków) i może piszczenie ustanie. A jak mu dojdą klocki to wymiana kompletu.