Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 3pyt. komputer pokladowy: przeklamanie spalania / service. Dziwnie jedzie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar bsq
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie 3pyt. komputer pokladowy: przeklamanie spalania / service. Dziwnie jedzie

Helou

ostatnio udaje mi sie ciagle tankowac do pelna i widze duza rozbieznosc we wskazaniach komputera, a faktycznym spalaniem wyliczonym wg zatankowanego paliwa...
    Ostatnie dwa tankowania - przejechane ~700km i srednie spalanie wyszlo mi raz 7,3 a raz 7,4. Na komputerze dwa razy pokazane bylo zas 6,5 :/
    Kola mam 16 na fabrycznych felgach z oponami 205/55 wiec nie powinno miec to wplywu
    Jedyna kwestia jaka mi sie nasuwa... jestem z poznania - a teraz u nas totalna masakra i na 700km mam srednia predkosc ~25km/h a co idzie latwo wywnioskowac, czesciej pewnie stoje niz jade. Czy to moze byc przyczyna? W trasach miastowych moja srednia predkosc nie przekrecza 20km/h Nadrabiam jak wyjezdzam w weekendy.

I drugie pytanie
    jak z komputera wykasowac komunikat o serwisie? Gdzies tam znalazlem ze niby przytrzymac trzeba + i - jakis tam czas, ale nie dziala.

Trzecie pytanie i zaraz najtudniejsze dla mnie do opisania....
    czasami podczas jazdy gdy mam pedal gazu wcisniety dosc lekko mozna odczuc jakby "falowanie" czy tez "plywanie" auta, jakby przyspieszalo i zwalnialo deliktanie ciagle. Czasami idzie to takze odczuc podczas przyspieszenia gdzie auto jakby sie "zachłysnęło". Czy ktos wie co moze byc tego przyczyna? Spotkal sie ktos z tym?

ar156sw 1,9jtd 2003r

Użytkownik Rowerzysta Avatar karsto1982
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    Fiat Marea Weekend 2,0 20v

Domyślnie

Odpowiem CI z wlasnych doswiadczen i przezyc...
    Co do spalania i innego wskazania komutera...nie w Alfie ale jak mialem BMW to komputer przeklamywal mi czasem nawet o 2 litry wiec wedlog mnie nie masz tragedii i wszystko jest wporzadku.
    Serwis wydaje mi sie (mialem tak w Citroenie C5 i BMW) ze kasuje sie w serwisie albo jak masz kompa...tak mialem w wymienionych modelach kasowali mi to komputerem
    Co zas sie tyczy falowania...nikt CI tego nie zdiagonozuje...wszyscy beda tylko snuli przypuszczenia a dowiesz sie dopiero jak pojedziesz do mechanika wiec moje zdanie jest takie ze na odpowiedz na 3 pytanie nie czekaj...Mialem takie falowanie ale u mnie zaczynalo sie w okolicach 3 tys obrotow...samochod przyspieszal i cos go mulilo hamowalo.Roznica na hamowni wyszla nawet 100 Nm od 380 spadalo do ponizej 270...Co mechanik zrobil do konca nie chce powiedziec ... mowi ze to to tajemnica zawodowa a wymienil podobno jakis czujnik przeplywke i cos jeszcze do tego jakies regulacje...Efekt??Alfa zbiera sie o okolo 400 obrotow na minute szybciej zero jakiegokolwiek falowania...
    Sprobuj sie przejechac po prostej drodze z pedalem wcisnietym w podloge najlepiej na 5 ale musisz znalesc w miare prosta ladna droge zeby nic nie zaklucalo jazdy zebys wyczyl w razie czego czy ze wcisnietym pedalem wpodlodze tez tak masz ale musisz sie wczuc.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Przekłamywanie jest ok i nic z tym nie zrobisz.

Wezwanie do serwisu kasujesz przytrzymując + i - przez 10 sek ale jak na infocenter ustawisz zakładkę service a nie jakąkolwiek

Falowanie to pewnie przepływka. Ale czasem wróżenie z internetu przydaję się jak ketchup do herbaty...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

Hmm... problem lub nie problem w tym ze auto po wcisnieciu gazu "idzie" dobrze. To uczucie falowania nastepuje przy okolo 2k obrotach i leciutko wcisnietym gazie. Jak go dodusze to auto idzie rowno.

cichy1104
    Gość

Domyślnie

w mojej mam ten sam problem z falowaniem obrotow dokladnie jak ty lekko nacisniety gaz i alfa nie wie czy jechac czy stac,p[ytalem tutaj no to co jeden to madrzejszy szacunek dla wszystkich ale pisali przeplywka,silnik krokowy,przepustnica do czyszczenia i to chyba tyle.sam nie wiem co robic za silnik krokowy zaplace okolo 200zl,za przeplywke 400zl za czyszczenie niewiem podobno idzie to robic samemu ja nieumiem a do tego to wszystko i tak na koniec pod komputer do adaptacji.mam prosbe jak bys zalatwil ten problem to napisz mi na priva co zrobiles ja tez to zrobie jak zalatwie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał bsq Zobacz post
    gdy mam pedal gazu wcisniety dosc lekko mozna odczuc jakby "falowanie" czy tez "plywanie" auta, jakby przyspieszalo i zwalnialo deliktanie ciagle

Hmm... problem lub nie problem w tym ze auto po wcisnieciu gazu "idzie" dobrze. To uczucie falowania nastepuje przy okolo 2k obrotach i leciutko wcisnietym gazie. Jak go dodusze to auto idzie rowno.

Cytat Napisał cichy1104 Zobacz post
    w mojej mam ten sam problem z falowaniem obrotow dokladnie jak ty lekko nacisniety gaz i alfa nie wie czy jechac czy stac
    Alfy się nie kupuje po to żeby L E C I U T K O dotykać gazu .
    Nie czujecie tego ??
    Ona każdym nerwem woła D E P N I J M I .
    Moja Bella

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Co prawda to prawda,ja tez mam wrażenie jak by zawsze mało jej było mimo ze to JTD. Im wiecej tym lepiej,niestety te ograniczenia na drodze...

A tak w temacie,mi komputer w mieście nigdy prawdy nie mówi jedynie na trasie to wychodzi praktycznie identycznie to co pokazuje
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 01-11-2011 o 15:26

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

"Najlepsze" wskazania komputera jakie do tej pory widziałem to Mercedes A klasa .
    Tam prawie zawsze pokazywał ciut powyżej 7L obojętnie 70km/h czy 170km/h.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

To uczucie falowania nastepuje przy okolo 2k obrotach i leciutko wcisnietym gazie. Jak go dodusze to auto idzie rowno.
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._16v_jtdm.html

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

coureventi z zaciekawieneim przejechalem Twoj temat liczac ze mnie zbawisz i tu dupa ale widze ze moj problem jest identyczny. Ja bledow zadnych na kompie nie mam. Postaram sie moze niedlugo pojezdzic z podlaczonym kabelkiem i wywalic wykres. Moze ktos pomoze wtedy