Przy takich rozbieżnych doświadczeniach trzeba będzie wypić nie jeden browaroczywiście ja też stawiam <piwo>
Przy takich rozbieżnych doświadczeniach trzeba będzie wypić nie jeden browaroczywiście ja też stawiam <piwo>
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Pozwolę się wtrącić w tą rozmowę :wink: , jakiś czas temu (październik)miałem wyciek z chłodnicy, zastosowałem uszczelniacz do chłodnic i pomogło. w między czasie śmigałem po torze i parę porządnych tras zrobiłem Bellą i jest OK.
Tak więc tym razem staję po stronie lesio146, co do piwa to jak spotkamy się na Zlocie to również postawię kolejkę :twisted:
Włąsnie zauważyłem ze mam ten problem , wyciek niewielki bo niewielki ale płynu ubywa jaki uszczelniacz polecacie? i jak on działa?
Uzywałem płynu PRESTONE do uszczepniania kupiłem go na Orlenie. Daje rade.
Zalej 1/2 butelki na cieply silnik i zakmnieta nagrzewnice.
Siema ja też zastanawiam się nad zasypaniem proszkiem układu bo niedawno wymieniałem termostat w swoim boxerku i leci mi płyn z pod niego mam nadzieję że po kolejnym dokręceniu opasek będzie wsio ok a jak nie to sypie proszek bo 2 raz nie będę wyjmował termostatu![]()
Kolejne pytaniepo zakupie alfy mailem poziom płynu jakieś kilka milimetrów pod minimum kupiłem plyn i zalałem do równo maximum po po 2 tyg zaglądam pod maskę a tu niespodzianka płyn równo z minimum... dolałem troszke ponad maxa a dzisiaj ( po prawie tygodniu patrze pod maskę i płynu nie obyło nawet o milimetr... no i teraz nie wiem czy jest gdzieś dziurka czy jakimś cudem wyparowal...
Poprzedni właściciel nie wymieniał przypadkiem ostatnio płynu :?: Wygląda jakby Ci się dopiero układ odpowietrzył.
Czy wymieniał ktoś z Was ostatnio płyn chłodniczy w swojej BESTII z silnikiem takim jak mój? Ile wchodzi płynu chłodniczego? Mam na myśli całkowitą ilość płynu chłodniczego (duży obieg + mały obieg + odpowiedni poziom w zbiorniku wyrównawczym). Pytam ponieważ posiadam instrukcję obsługi w języku holenderskim, z której udało mi się wydedukować, że jest to ok 6,70 litra jednak nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć z autopsji - ile go tak na prawdę wchodzi :?:
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Ja zmieniałem w zimie, dokładnie Ci nie powiem ile ale wyszło powyżej 5l (wlałem całą bańkę 5l + coś jeszcze), także te ~6l z groszami może być prawdziwe.
FORZA ITALIA !
Myślę, że te 6,70 litra to może być wiarygodna ilość. Jeśli chodzi o ilość którą podałeś być może nie spuściłeś całego płynu i zostało małe co nieco w małym obiegu tj. w płaszczu silnika i nagrzewnicy ;//Napisał currahee
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.