Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Wycieki płynu chłodzącego

lukas_ps86
    Gość

Domyślnie Wycieki płynu chłodzącego

Moja bella (2.4 JTD) wyrzuca płyn chłodzący wydaje mi sie, że w momencie po rozgrzaniu się do temperatury otwarcia termostatu lecz niemoge zlokalizować którędy, ale raczej przy dolnym lewym rogu chłodnicy zagłądając do komory silnika( są ślady jakby rozprysku jakiejś cieczy). brak dostępu do kanału i przy tej pogodzie nieułatwia wykrycia wycieku. co może być tego przyczyną. poczytałem troche wczoraj na forum o różnych przypadkach, ale czegoś takiego nieznalazłem. czy może to być przytkana chłodnica i którys wężyk jest nieszczelny co powoduje wzrost ciśnienia??
    kumpel dziś mi powiedział, że niezłe chece mogą być ze źle odpowietrzonym układem chłodzenia. niedawno wymieniałem termostat więc możliwe że źle go odpowietrzyłem. potrafi wywalić nawet ok 2-3 litrów. dodam jeszcze, że na postoju podczaś całego dnia niewycieka anoi kropelka bo niema śladu na śniegu.
    prosze o jakieś wskazówki, podpowiedzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

2-3 litry i mówisz że nie ma wycieku?? - to tylko poszła ci uszczelka pod glowicą , a płyn wywala przez korek zbiorniczka wyrównawczego
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

lukas_ps86
    Gość

Domyślnie

no tak, ale gdyby płyn wylewało korkiem to wszystko z góry byłoby w płynie a jest sucho. jak uszkozona uszczelka ma się do zmiany ciśnienia w aż tak dużym stopniu, że wywala tyle płynu na zewnątrz? A co myślisz o pompie wody? może to z nią jest coś nietak? lub zapchaną chłodnicą? odpowietrzenie?

dejwa1
    Gość

Domyślnie

sprawdz na odpalonym silniku czy w zbiorniczku wyrównawczym płyn nie "gotuje sie" przy wydmuchanej uszczelce spod głowicy w w/w zbiorniczku występuje zjawisko "bulgotania" i wyglada jakby płyn wrzał. Sprawdz tez wymiennik ciepła w kabinie (chłodniczkę) u mnie tamtędy ciekło...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

A rozrząd w tym samochodzie robiłeś i zmieniałes pompę wody?
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

lukas_ps86
    Gość

Domyślnie

tak, jakieś 15k km temu byo wszystko wymieniane. ale chyba zlokalizowałem wyciek bo, cieknie raczej z chłodnicy, a więc wymiana ;// ale tylko przy zapalonym silniku, na wyłączonym nie. dzieki za podpowiedzi, rady może sie przydadzą na przyszłość ale oby nie napisze jeszcze dokładniej jak się z tym uporam.

PS. zauwarzyłem też, że spalanie znacznie wzrosło. Normalnie palił w granicach7,5-8,5 a teraz niezawacham sie powiedzieć, że spali ok 15. jeździłem krótko z walniętam termostatem i nawet wtedy nieodstawał od normy a teraz? zatankowałem do pełna zrobiłem ok 200km i wskazówka pokazuje w okolicach pół baku :?

No i chłodnica wymieniona, jutro skończe skręcać zaleje sie płynem i sie zobaczy.
    ale stara chłodnica wyglądała jak sito od drugiej strony, ale żeby to dostrzec trzeba było ją wyjąć, zanim kupiłem ta alfe musiąła być juz klejona jakimiś specyfikami i jeździła na wodzie, po wymianie na płyn chyba wszystko wypłukało i zaczęły sie wycieki.
    No teraz jeszcze trzeba ustalić przyczyne tego spalania :?

A jednak wyciek paliwa a nie duże spalanie, obluzował sie przewód powracający paliwo do baku i drugie tyle co spalał gubiłem :? na szczęście już wszystko gra i alfa znów śmiga aż miło :mrgreen:

sawikjunior
    Gość

Domyślnie

Witam...podłączam się pod temat ponieważ mam podobny problem. W mojej Alfie ubywa płyn, ale jego poziom spada lekko poniżej minimum na zbiorniczku wyrównawczym. Poza tym nie ma innych niepokojących objawów. Wydaje mi się, że wyciek musi być gdzieś na poziomie na jakim utrzymuje się teraz poziom płynu. Może ktoś miał podobny problem? Czekam na jakiś pomysły. Pozdrawiam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Podjedź na stecję Statoil (albo jakąś inną) i kup proszek do uszczelniania chłodnic - 5zl! Wsyp sobie troche do zbiorniczka i zobacz czy dalej będzie Ci ubywało płynu. Ps wsyp go sobie z umiarem, 1 łyżeczka załatwi sprawę. Też tak miałem jak Ty w 2.0TS, tyle że ja odrazu wymieniłem płyn chłodniczy..

ps. Jak masz więcej siana to możesz kupić nie proszek a płyn prestone do uszczelniania (tylko nie pomyl z tym do czyszczcenia)
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

groszek
    Gość

Domyślnie

spoko, odkopaliscie post starszy od wegla z przed pół roku

---------- Post dodany o godzinie 21:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:53 ----------

osobiscie nie polecłbym proszku za "5 zł", wiecej szkód niż pożytku ...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Taki proszek może narobić więcej kłopotów niż pożytku, może spowodować zaklejenie się któregoś z kanałów i wtedy dopiero zacznie się problem. Lepiej spróbuj zlokalizować wyciek i wymienić dany element, moja propozycja na "dzień dobry" sprawdzić wszystkie połączenia z opaskami, czasem właśnie w tych miejscach lekko się sączy.
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...