Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Temat: Pytanie o olej

kos
    Gość

Domyślnie Pytanie o olej

Witam.
    Wszyscy w temacie oleju piszecie o syntetykach i półsyntetykach, a mój poprzednik zalał Alfą mineralnym Castrolem...lać to samo czy zmienić...??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Re: Pytanie o olej

Cytat Napisał kos
    Witam.
    Wszyscy w temacie oleju piszecie o syntetykach i półsyntetykach, a mój poprzednik zalał Alfą mineralnym Castrolem...lać to samo czy zmienić...??
    Jaki masz przebieg?
    Z resztą, ja niezależnie od przebiegu prawdopodobnie zaryzykowałbym i zalał półsyntetyk. Chociaż w przypadku półsyntetyku o ryzyku raczej mówić nie można, co innego gdybyś wlał pełen syntetyk. Ja osobiście polecam Castrol Magnatec 10W40 przy okazji wymiany oleju, możesz zastosować tzw. ceramizer. W moim przypadku po jego zastosowaniu znacznie spadło spalanie oleju (o ile, to jeszcze nie wiem, bo jestem w trakcie badań). Info masz tutaj: www.ceramizer.pl
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

kos
    Gość

Domyślnie

Przebieg 147 tys.km więc nie wiem czy zaryzykować z tym półsyntetykiem.A z drugiej strony nie ciekawie na bagnecie wygląda ten castrol :?

Dj_Direct
    Gość

Domyślnie

bo castrol to raczej syf nie olej. Zostawia grube poklady szlamu i ogolnie to castrol dostepny u nas to zupelnie inna bajka niz ten na zachodzie....

smuz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dj_Direct
    bo castrol to raczej syf nie olej. Zostawia grube poklady szlamu i ogolnie to castrol dostepny u nas to zupelnie inna bajka niz ten na zachodzie....
    Człowieku co ty za bzdury piszesz!!!!!!!!!!!!!

Lepiej zastanow sie ,pomysl ,poczytaj wyniki badan ,na jakiej podstawie przyznawane sa klasy i certyfikaty dla oleju a pozniej pisz.....

Az zal d....sciska jak to coraz czesciej na forum czytam porady i teorie wyssane z palca albo generalizowane na podstawie przypuszczen!!!!!!!

Zycze wszsytkim zeby forum bylo oparciem dla nas ale merytorycznym a nie dywagacyjnym
    wiec oleju wiecej oleju zycze w glowach wam i sobie

adamodg
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dj_Direct
    jak podrobiony to i syf no i Alfy to też złomy, psuja się, części drogie i w ogóle :wink:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Dj_Direct
    Masz rację, najlepiej zalej Selectol Special. Skoda mojego taty na tym oleju przejechała 975.000km, to może i Twoja Alfa przejedzie...
    Po prostu szkoda słów...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

tomkap
    Gość

Domyślnie

Wlej półsyntetyk. Tak naprawdę to taki olej nie jest miesznką pół na pół oleju syntetycznego z mineralnym, jak wskazuje nazwa. W większości składa się z oleju mineralneg.Jeśli się boisz że ci wypłucze uszczelki to polecam Valvoline Max Life, którego skład jest skomponowany do samochodów z przebiegim ponad 100000 i ma właściwości uszczelniające.Poniżej link z opisem oleju:
    http://valvoline.pl/index_maxlife_gama.html

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

potwierdzam !!!!
    lałem max life 10w40 do mojej ex lancii kappy 3.0 V6 i moge z czystym sumieniem polecic !!!!

kos
    Gość

Domyślnie

tez się właśnie zastanawiam nad Valvoline.I chyba sie zdecyduje na półsyntetyk(zaryzykuje).Bądź co bądź nie podoba mi się ten castro...