Witam.
Wszyscy w temacie oleju piszecie o syntetykach i półsyntetykach, a mój poprzednik zalał Alfą mineralnym Castrolem...lać to samo czy zmienić...??
Witam.
Wszyscy w temacie oleju piszecie o syntetykach i półsyntetykach, a mój poprzednik zalał Alfą mineralnym Castrolem...lać to samo czy zmienić...??
Jaki masz przebieg?Napisał kos
Z resztą, ja niezależnie od przebiegu prawdopodobnie zaryzykowałbym i zalał półsyntetyk. Chociaż w przypadku półsyntetyku o ryzyku raczej mówić nie można, co innego gdybyś wlał pełen syntetyk. Ja osobiście polecam Castrol Magnatec 10W40 przy okazji wymiany oleju, możesz zastosować tzw. ceramizer. W moim przypadku po jego zastosowaniu znacznie spadło spalanie oleju (o ile, to jeszcze nie wiem, bo jestem w trakcie badań). Info masz tutaj: www.ceramizer.pl
Pozdrawiam.
- Rafał
Przebieg 147 tys.km więc nie wiem czy zaryzykować z tym półsyntetykiem.A z drugiej strony nie ciekawie na bagnecie wygląda ten castrol :?
bo castrol to raczej syf nie olej. Zostawia grube poklady szlamu i ogolnie to castrol dostepny u nas to zupelnie inna bajka niz ten na zachodzie....
Człowieku co ty za bzdury piszesz!!!!!!!!!!!!!Napisał Dj_Direct
Lepiej zastanow sie ,pomysl ,poczytaj wyniki badan ,na jakiej podstawie przyznawane sa klasy i certyfikaty dla oleju a pozniej pisz.....
Az zal d....sciska jak to coraz czesciej na forum czytam porady i teorie wyssane z palca albo generalizowane na podstawie przypuszczen!!!!!!!
Zycze wszsytkim zeby forum bylo oparciem dla nas ale merytorycznym a nie dywagacyjnym
wiec oleju wiecej oleju zycze w glowach wam i sobie
jak podrobiony to i syf no i Alfy to też złomy, psuja się, części drogie i w ogóle :wink:Napisał Dj_Direct
Masz rację, najlepiej zalej Selectol Special. Skoda mojego taty na tym oleju przejechała 975.000km, to może i Twoja Alfa przejedzie...Napisał Dj_Direct
Po prostu szkoda słów...
Pozdrawiam.
- Rafał
Wlej półsyntetyk. Tak naprawdę to taki olej nie jest miesznką pół na pół oleju syntetycznego z mineralnym, jak wskazuje nazwa. W większości składa się z oleju mineralneg.Jeśli się boisz że ci wypłucze uszczelki to polecam Valvoline Max Life, którego skład jest skomponowany do samochodów z przebiegim ponad 100000 i ma właściwości uszczelniające.Poniżej link z opisem oleju:
http://valvoline.pl/index_maxlife_gama.html
potwierdzam !!!!
lałem max life 10w40 do mojej ex lancii kappy 3.0 V6 i moge z czystym sumieniem polecic !!!!
tez się właśnie zastanawiam nad Valvoline.I chyba sie zdecyduje na półsyntetyk(zaryzykuje).Bądź co bądź nie podoba mi się ten castro...