Ile użytkowników tyle opinii.
Zajrzyj do instrukcji .
Już bardziej łopatologicznie niż tam chyba nie można.
Ile użytkowników tyle opinii.
Zajrzyj do instrukcji .
Już bardziej łopatologicznie niż tam chyba nie można.
Moja Bella
Kolego pojedź do warsztatu tam ci wszystko wymienią, bo ewidentnie Twoja wiedza z zakresu mechaniki użytkowej jest mizerna. Wszystko zostało już powiedziane.
Podałeś seryjne zalecenia z książki obsługi - oleje selenia i tutela kupisz w ASO, świece w ASO.
A po polsku; tutela gi/2 to zwykły, czerwony olej do układów hydraulicznych spełniający normę DEXRON II. Odpowiednik tej tuteli to np Mobil ATF 220.
Świece kup BOSCH, daruj sobie NGK. Znajdź najbliższego dystrybutora i sobie zamów świece FR5KI332S numer bosch 0 242 245 571 i zapomnisz o temacie.
Olej do silnika - syntetyk, czy 10w40, 10w50 od ciebie zależy. Koniecznie filtr oleju jeszcze.
---------- Post added at 10:16 ---------- Previous post was at 10:15 ----------
raczej nie bardzo, bo każdy katalog podaje platyny. na zwykłych powyżej 4tys rpm znika zapłon.
Troszeczkę się mylisz lub żle odebrałeś moje wypowiedzi. Każdy remont swojego samochodu wykonuję sam, tylko moją słabsza stroną jest silnik w tym temacie ograniczam się do wymian oleju i prostszych czynności o olej pytam tak dokładnie gdyż przy dwóch poprzednich wymianach byłem za granicą i mój brat to robił u takiego mechanika który po dwóch miesiącach nie wie jaki mi olej wlał a brata nawet nie pytam bo on jest z tych ludzi którzy nie wiedzą gdzie jest wlew oleju. Więc postanowiłem sam się za to wziąc w poprzednich samochodach nie miałem takiego problemu gdyż odkąd je kupowałem to wiedziałem co było lane a w Alfie gościówa nie wiedziała. Pozostałe naprawy (wahacze, przegub wewnętrzny, przepływomierz i takie tam) wykonóje sam w garażu. To myślę że jakieś podstawy napraw mam. Pytam o to wszystko bo olej jest bardzo ważnym płynem eksploatacyjnym. Mówiąc szczerze to jak się pytałem to nie wiedziałem nawet czy lepszy jest syntetyk czy minerał, kolejne moje zakłopotanie to że po minerale nie bardzo pasuje lać syntetyk do starszych aut bo może się silnik rozszczelinić. Więc tak jak napisałem miałem bardzo dużo wątpliwości.
Jeśli uraziłem kogoś pytaniami to przepraszam.
Co do oleju to wybrałem półsyntetyk VALVOLINE MaxLife 10W40. I czy ktoś mógłby mi polecić jakiegoś zaufanego sprzedawce na allegro bo czytałem dużo o podróbkach. I jaką opcję kupić gdyż potrzebuje wg ksiązki 5.9 L myślę że muszę kupić 7 L aby mieć na ewentualną dolewkę czyli 5L+1L+1L.
Zastanawiałem się jeszcze nad Castrolem Edge Sport ale naczytałem się że Castrol jest troche kichowaty do mojej Alfy.
MaxLife też jest kichowaty