Witam
Mam mały problem. Posiadam Alfę Romeo 146 z silnikiem 1,4 TS i zauważyłem że ostatnio zaczyna mi ubywać płyn chłodzący. Sprawdziłem czy nie dostaje się on do oleju, lecz zmian w stanie oleju nie zauważyłem, będąc zmieniać olej, mechanik powiedział mi że na skrzyni są ślady jakiegoś płynu, oleju lub czegoś innego i że trzeba byłoby sprawdzić stan oleju w skrzyni, lecz na razie tego nie robiłem (bo jeszcze nie wiem jak). Ale podejrzewam że ten płyn to właśnie płyn chłodzący. Stojąc w garażu nie zauważyłem żadnej nawet kropelki śladu jakiegoś płynu pod samochodem, ale dzisiaj zaglądając pod maskę w okolicy termostatu, a nawet niżej "namacalnie" wyczułem że blok silnika (albo coś przykręconego do silnika pod termostatem po prawej stronie po otwarciu maski
) jest mokry. Tu moje pytanie czy podchodzą tam, jakieś uszczelki, czy gdzieś indziej szukać przyczyny, niestety na chwile obecną nie mam możliwości podniesienia samochodu. Dlatego proszę o jakieś pomysły gdzie zaglądnąć i co jeszcze sprawdzić.