Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Wibracje!!!!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

Cytat Napisał Robert1982 Zobacz post
    W piątek odebrałem z salonu moją Guliettę. Muszę powiedzieć, że spodziewałem się większych odgłosów podczas jazdy. Mimo pozytywnego zaskoczenia jest jedno ale...podczas jazdy po kostce, bruku hałasuje coś w kolumnie kierownicy...Ktoś też to zauważył w swojej Julce? Nie jest to patologiczne, ale dokucza i psuje frajdę z jazdy. Jeździłem tą drogą różnymi autami astra IV, nowym focusem, mondeo i powiem, że gulietta zachowuje się bardzo podobnie i jest super pod względem wytłumienia poza tymi nieszczęsnymi odgłosami, stukami w kolumnie kierownicy. nie ukrywam, że droga to taki mój odcinek testowy dla zawieszeń aut, którymi mam okazję jeździć i jest nierówna, ale Gulietta zmartwiła mnie tymi odgłosami, gdyż wcześniej w żadnym aucie ich nie zauważyłem... Czy coś mogli nie dokręcić czy też tak macie i mam się przyzwyczaić.
    Coś metalicznego, czyli rzeczywiście z samej kolumny, czy trzaski/skrzypienie plastików z obudowy lub okolic?

U mnie trzeszczała pokrywa skrzynki bezpieczników z lewej strony obudowy kolumny kierownicy. Łatwo było namierzyć, bo wypięcie tylko z samego prawego górnego zaczepu likwidowało hałas, tyle że nieestetycznie wówczas odstawała. Od wewnętrznej strony znajduje się pasek pianki, który powinien robić odpowiedni dystans między pokrywą a kokpitem, tyle że był on za cienki, w skutek czego oba elementy się stykały i pracując na nierównościach hałasowały. "Pogrubiłem" więc nieznacznie ten pasek podkładając kawałekm materiału. Teraz ani nie hałasuje ani nie odstaje. Może masz to samo?

Robert1982
    Gość

Domyślnie

dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. sprawdzę dokładnie podczas przejażdżki jutro. jest to specyficzne łupanie czegoś o coś i faktycznie bardziej przypomina uderzenie plastik o plastik, ale jak wytworzy się rezonans to wyłapuję też cos metalicznego... sprawdzę dokładnie i dam znać.

Robert1982
    Gość

Domyślnie

Znalazłem co wydaje dźwięki..... pokrywa klaksonu/airbagu.... tak to ona. na bruku drży i dźwięczy łup łup... podczas jazdy włożyłem palec pomiędzy tę obudowę a wieniec kierownicy i przestało...Coś tam włożę by uniemożliwić drgania i hałasowanie... poza tym cisza.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kristo25
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Kolego odgłosy pochodzą z łączenia 2 plastikowych osłon pod kierownicą na wysokości kolan. Miałem to samo wystarczy kawałek pianki wkleić na łączeniu i po problemie. I jest jeszcze jedna rzecz, po stronie lewej na dole jest jedna z tych osłon o której ci pisałem wyżej, zdejmij ją pod tą osłoną jest kostka do diagnostyki komputerowej, na tej kostce jest taka zatyczka która może być nie umocowana i też może hałasować. Ja w swojej miałem obydwa te objawy, po podklejeniu mam ciszę, przynajmniej w środku, czego nie mogę powiedzieć o zawieszeniu przednim.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Miałem to samo - generalnie do takich wyciszeń polecam taką taśmę (zresztą producent sam jej używa w niektórych miejscach)

http://allegro.pl/tasma-izolacyjna-t...921507582.html
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał kristo25 Zobacz post
    ....
    Możesz zmienic avatar?
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)