Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: [156] Mycie silnika 2,4jtd

Mario211
    Gość

Domyślnie [156] Mycie silnika 2,4jtd

Mam zamiar zabrac sie za umycie silniczka w mojej Alfie myjka cisnieniowa ,moje pytanie brzmi: czy sa jakies strategiczne miejsca na ktore nalezy zwrocic szczegolna uwage zeby nie narobic sobie dodatkowych problemow?

Paweł156
    Gość

Domyślnie

ja bym nie mył.
    raz miałem myty silnik w aso bo zle załozyli uszczelke pod pokrywą zaworów i wszystko było zapaćkane olejem, potem przez dwa dni swieciła mi sie kontrolka recznego i jeszcze jakies cuda sie działy, ale nie pamietam dokładnie co, generalnie wiekszosc mechaników odradza mycie silnika.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Mojemu koledze jak umyli silnik w eskorcie, to jakieś 2 tygodnie miał kłopoty z uruchamianiem silnika.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

lepiej samemu szmatka i jakims srodkiem lub chcoby ropa/benzyna umyc co sie da na spokojnie :wink: Ja jesli jest cieplo, mam czas i checi to wyjezdzam na podworko, otwieram mache, biore pedzelek,szmatke i np rope, pozniej sucha szmatka przecieram i jest w miare czysty silniczek :wink: Chyba, ze bardzo zapackany to juz raczej ropa nie pomoze...(hehe tradycyjne metody stosuje)
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

smuz
    Gość

Domyślnie

Ja generalnie jestem uprzedzony do mycia silnika-obawa ze cos sie dziwnego stanie ALE NAWET W KSIAZCE SERWISOWEJ JEST NAPISANE MYCIE SILNIKA RAZ W ROKUW 166 .myl ktos 3,0 ????działo sie cos?

provokator
    Gość

Domyślnie

myjką to raczej niezbyt dobry pomysł
    idź do pierwszego lepszego sklepu moto i kup jakiś preparat w sprayu do mycia silnika, sprawa groszowa a ładnie rozpuszcza cały syf, wystarczy potem tylko wytrzeć do sucha szmatą i jest cacy

tomkap
    Gość

Domyślnie

Ja zaryzykowałem chociaż obawiałem się o elektrykę. Spryskalem wszystko płynem do mycia silnika, odczekałem kilka minut i spłukałem wodą z wiadra.Odpaliłem normalnie silnik, woda odparowała i po zabiegu.

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Hmmm sam bym nie ryzykował,ale również miałem okazje sie przekonać ze nie taki diabeł straszny jak go malują a dokładnie u lakiernika wymyli mi auto i odziwo odpaliło heh, ale szczerze na początku nie byłem zadowolniony "obawy:”ale wszystko OK,choć preferuje metodę AlfaFAN, na spokojnie :mrgreen:

Pozdrawiam
    [*]

adasco
    Gość

Domyślnie

hmmm. W Alfie troche bym sie bal...
    W ladzie to mylem srodkiem firmy nomen omen ALFA, i woda z weza. Tyle, ze tamto bydle odpalilo z woda wokol fajek, a potem chodzilo podczas polewania zeby byl letni.

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

po kupnie mojej alfy myłem silnik, wpierw płytem do silników spryskałem, później Karcherem zmyłem. może niezbyt rozsądnie, ale nie miałem żadnych problemów.

jednak jak ktośchce na spokojnie to polecam SZMATE + WD40 !!! silniczek błyszczy się jak nowy!!!
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70