Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: Alfa 159 JTD ----> 2,0L czy 2,4L?

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Auto
    BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    To znajdź mi Alfę Romeo z salonu z silnikiem V6 albo nawet z 5 garnkami. Diesla nie chciałem, bo brzmi jak ciągnik.
    P.S. A może chciałbyś sprawdzić, czy Twoje 105KM jest szybsze niż moje 170KM?
    Nie ukrywam że jeśli chodzi o moc to mam najgorszą alfę z możliwych (Emerycka wersja), kupiona przez przypadek. Ale spodziewam się że to twoje 1.4 większość by oblatała wysokolitrażówek bez problemu, więc nie wiem skąd ten wniosek, że większy silnik lepiej brzmiący w nazwie jest lepszy ;P Kiedyś 1.4 to był śmiech na sali, a teraz mega zdziwienie Dlatego 2.0 jako nowsza konstrukcja, na pewno jest lepsza od 2.4. Takie jest moje zdanie i tyle i nie wpędzaj mnie w depresję z powodu tej mojej słabiutkiej alfinki :/
    Inteligentna kamera samochodowa, z użyciem sztucznej inteligencji - watchoutai.com

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Rewil Zobacz post
    więc nie wiem skąd ten wniosek, że większy silnik lepiej brzmiący w nazwie jest lepszy
    Dlatego, że ten fajnie jeździ, ale nawet przy poprzednim TS-ie 105KM brzmi jak kosiarka... I pewnie wolałbym mieć w Juli 2 litrowego TS-a ze 150KM na pokładzie, niż te gwiżdżące 170KM kompletnie bez charakteru.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    jest: 159 sw 1.9 jtdm 8v by TTC ( 170ps@ 358NM ) HIGH, były: 156 SW V6, 156 SW 2.0 TS

Domyślnie

Jechałem taką 159 2.0 jtdm i powiem szczerze, że spodziewałem się nieco gorszej maszynowni. Chodzi to doprawdy przyzwoicie, w porównaniu z 2.4 idzie podobnie ( różnice małe acz widoczne na wyższych przełożeniach ). Elastyczność to na bank domena tego silnika - życzyłbym sobie czegoś takiego nawet u siebie ( choć nie mam powodów do marudzenia ).

Teraz inne kwestie - dźwięk traktora. W aucie było najzwyczajniej głośno i nieprzyjemnie - mnie to ostudziło, bo jeżdżąc 2 litrowym ts-em na codzień po prostu lubię słuchać swojego silnika. Moje auto nie jest zadbane i nie wygląda pięknie... ale silnikowo nie mogę mu NIC zarzucić toteż miód dla uszu jest ( choć to nie v6 ). TS wkręcony na obroty przyspiesza jakby ciutkę agresywniej mimo mniejszej mocy ( ale to wynika z charakterystyki ) i z pewnością mogę to stwierdzić - w aucie jest znacznie ciszej. Przy 130 na 5 biegu w 159 nie czułem się dobrze.

Silnik ma tez turbodziurę na dole. Na początku nie dzieje się absolutnie nic. Gdy zaczyna dmuchać turbina - auto ożywa by znów opaść z mocy pod koniec obrotomierza ( o dziwo przed czerwonym polem, gdy turbo jeszcze ładuje ciut ) .

Porównawczo mogę zestawić z 1.9 jtdm 150 - auto jeździ minimalnie gorzej ale turbodziura wydaje się być mniejsza.

Ja ostygłem ... szkoda, że busso w 159 mieć się nie da - pozostaje mi poczekać jakiś czas i rozglądać się za używanymi 1.75, bo pierwsze powinny się pokazać za jakiś czas na rynku - Choć dużo mu brakuje w brzmieniu nawet do TS-a, to przynajmniej jedzie przyzwoicie i jest jedynym rozsądnym dla mnie silnikiem w 159, bo cóż.... alfa z dieslem jak się przekonałem...to zwykłe auto.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Sudi a kto przy 130km/h ma jeszcze wbitą 5tkę ?
    To auto ma 6 biegów
    Turbodziurę można zmniejszyć poprzez częściowe zaślepienie EGR

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Hecioł
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była: 156 SW 2.4 JTDm 2004r., JEST: 159 2.4 JTDm SW Ti 2008r. :]

Domyślnie

Hej,
    Szukałem konkretnych danych tych silników jakie wychodzą od producenta jednak co serwis to inne dane podaje i dodatkowo nie określa czy jest to sedan czy sportwagon i tak co źródło to trochę inne parametry, masy, Nm, etc.
    Zaglądnąłem więc do instrukcji jako wiarygodnego źródła (?) i poniżej zestawienie tych dwóch silników.
    Aby dane jakoś odnieść do siebie wybrałem sedana, w tabeli jest też informacja jakie różnice są w sportwagonach. Ostatecznie waga poszczególnych modeli może różnić się trochę ze względu na wyposażenie (m.in. alusy i sprzęt).

To dane jakie wychodzą od producenta, tak więc jakikolwiek (chip)tuning zmienia wszystko ;)

Jak coś tu link do instrukcji.

A tu zestawienie:

Ostatecznie wyszło:
    2.4 jest cięższy o 90 kg (jedna osoba), w mieście pali 2 litry więcej ale daje więcej frajdy, stosunek mocy do masy jest u niego lepszy o 16,13%

Jednak w 2.0 te 90 kg, które nie siedzi pod maską ponoć poprawia warunki jezdne i na zakrętach pewniej jedzie się tym autem.
    ;)
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa159-silniki20-24-porownanie.gif
Wyświetleń:	333
Rozmiar:	16.2 KB
ID:	39084  
    Ostatnio edytowane przez Hecioł ; 12-11-2011 o 16:38

tomek evo
    Gość

Domyślnie

Uważam, że jednak więcej argumentów przemawia za 2.0 niż za 2.4. Przede wszystkim zdecydowanie niższe spalanie. 2.4 jtd nie jest najekonomiczniejszym silnikiem i w praktyce przy w miarę dynamiczniej jeżdzie trudno uzyskać poniżej 8,0 l w cyklu mieszanym a są tacy co im pali ok. 10. W 2.0 spalanie powinno być ok. 2,0 l niższe a to sporo. Kolejna sprawa to możliwości modyfikacji. 2.0 modyfikuje się ponoć bardzo dobrze i można osiągnąć grubo ponad 200 km na samym programie. Wtedy takie auto powinno śmigać zdecydowanie lepiej niż 2.4 w serii i porównywalnie (aczkolwiek pewnie nieco gorzej) do 2.4 po programie. Wszystko zależy od konkretnych modyfikacji. Różnica w spalaniu po modyfikacji powinna być podobna jak przed a większą poprawę osiągów uzyskamy w 2.0. Różnica prawie 100 kg masy włąsnej (dodatkowo głównie na przedniej osi) powoduje, że 2.0 powinno lepiej śmigać po zakrętach. Chyba lepiej będzie również odsprzedać 2.0 bo z reguły egzemplarze z mniejszymi silnikami łatwiej znajdują nabywców. 2.0 to nowsza konstrukcja czy to dobrze trudno jednoznacznie ocenić ale póki co ten silnik zbiera dobre opinie, chyba lepsze niż 2.4. Za 2.4 przemawia w zasadzie tylko kultura pracy i dżwięk silnika. Chyba , że ktoś potrzebuje rzeczywiście dużej mocy w trasie przy wyższych prędkościach i nie ma zamiaru bawić się w modyfikacje (i nie przejmuje się zbytnio spalaniem) to 2.4 może być lepszym wyborem. Oczywiście pisze o wersji 2.0 170 KM i 2.4 210 KM (ewentualnie 200 KM).

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 JTDM

Domyślnie

Witajcie,
    dziękuję Wam za tak obszerne komentarze. Co do jednostki napędowej to już wybrałem i zdecydowałem się na wersje 2.0 JTD 170 KM. Autko ma się u mnie zjawić najprawdopodobniej już w przyszłym tygodniu. Będzie to wersja polska salonowa, z czego się bardzo ciesze; ciężko obecnie znaleźć na runku dobrą wersję, która jest sprowadzona gdzieś z UE.
    Za wersją 2.0 przemawiała ekonomia - przy stale rosnącej cenie ropy to 2,0L/100km ropy mniej niż wersja 2.4 robi różnice. Szczególnie gdy auto będzie jeździło głównie po mieście. Raz/dwa razy na miesiąc będzie dłuższa trasa.
    Jak trochę pojeżdżę to na pewno się podzielę wrażeniami.

Pozdrawiam
    Pandolino

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Jak na miasto to słuszny wybór z 2.0 JTDM. Gratulacje!

Na jaki motor się zdecydowałeś?

136KM? (czekam z niecierpliwieniem jak cinek takiego zmodyfikuje)
    170KM?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Tak, diesel do miasta to świetny pomysł. Szczególnie ten z DPF.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Wlasnie. Skoro glownie do miasta to nie lepiej TBi? Ile taka benzynka w miescie bieze?
    Pozdro,
    Bartas

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia