Powoli nadchodzi zima, a wraz z nią woda, śnieg, sól i inne dziadostwa w postaci brył lodu i kolein, które nie są zbyt miłosierne dla miski olejowej. Tak się składa, że nie posiadam osłony i czas pomyśleć o zakupie takowej. Na Allegro można znaleźć kilka ofert osłon z tworzywa, w których jakość i dokładność wymiarową śmiem wątpić, co znalazło potwierdzenie wśród użytkowników. Na forum znalazłem dwie osoby robiące porządne osłony z grubej blachy lub aluminium, ale tylko do 156 i 147. Widziałem, że zainteresowanie do naszych 166 jest, więc tu pojawia się moje pytanie, czy posiada ktoś park maszynowy lub ma dojście do takiego i jest w stanie zorganizować osłony dla zainteresowanych? Dobrze by było, gdybyśmy mieli możliwość wyboru między porządną osłoną, która ochroni komorę silnika nie tylko przed wodą i pyłem, ale także ochroni miskę przed bezpośrednim spotkaniem z twardą przeszkodą, a osłona z tworzywa. Pozostaje jeszcze zakupienie osłony z Allegro i "obicie" jej cienką blachą, albo dopasowanie takiej blachy w miejsce oryginalnej osłony i zabawa szlifierką. Jednak te opcją są mało eleganckie.