Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Pomoc w ocenieniu ofert Alfa Romeo 159 z allegro

gkurek3
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o ekonomię to planuję założyć instalację gazową. Na pewno będzie taniej od diesla.

Co do mocy.. rzeczywiście, obawiam się, że mi jej zabraknie. Tym bardziej, że troszkę mocy mogę stracić przez LPG. Natomiast wyczytałem, że jest to dobry, bezawaryjny silnik Opla. Poza tym przesiadam się z silnika 1.4 77KM na 140-konną Alfę.. Nie twierdzę, że będzie dla mnie demonem, ale przypuszczam, że powinienem odczuć różnicę.

Nie zrozumcie mnie źle, cenię Wasze rady i jestem wdzięczny, że próbujecie pomóc

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

No to stary - weź się naprawdę dobrze zastanów - czy lepiej mieć słaby silnik 1.8 + instalacja gazowa, która dodatkowo minimalnie może go zmulić, oraz z miejsca daje możliwość tłumaczenia niewiedzy mechaników w sposób "Panie, wymieniliśmy Panu pół osprzętu, silnik dalej chodzi nie równo, to wina gaziarzy", czy też kupić sobie solidnego, SPRAWDZONEGO w praktyce przez wiele osób, turbodiesla, z jakimś sensownym potencjałem na ewentualne podnoszenie mocy (uwierz mi - po roku będziesz takim samochodem narzekał na brak mocy, przy każdym aucie tak jest). To nie chodzi o odczuwanie różnicy po przesiadce z 1.4 75KM. To chodzi o ogólną łatwość obsługi danej jednostki napędowej. Pakowanie się w 1.8 MPI, z zamiarem dokładania do niego gazu, jest wg mnie jakimś koszmarnym pomysłem, który w prostej drodze spowoduje w pewnym momencie gigantyczne wydatki na serwisowanie tego.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No to stary - weź się naprawdę dobrze zastanów - czy lepiej mieć słaby silnik 1.8 + instalacja gazowa, która dodatkowo minimalnie może go zmulić, oraz z miejsca daje możliwość tłumaczenia niewiedzy mechaników w sposób "Panie, wymieniliśmy Panu pół osprzętu, silnik dalej chodzi nie równo, to wina gaziarzy", czy też kupić sobie solidnego, SPRAWDZONEGO w praktyce przez wiele osób, turbodiesla, z jakimś sensownym potencjałem na ewentualne podnoszenie mocy (uwierz mi - po roku będziesz takim samochodem narzekał na brak mocy, przy każdym aucie tak jest). To nie chodzi o odczuwanie różnicy po przesiadce z 1.4 75KM. To chodzi o ogólną łatwość obsługi danej jednostki napędowej. Pakowanie się w 1.8 MPI, z zamiarem dokładania do niego gazu, jest wg mnie jakimś koszmarnym pomysłem, który w prostej drodze spowoduje w pewnym momencie .8ntyczne wydatki na serwisowanie tego.
    Zgadzam się z kolegą w 100% Więc kolego gkurek3 przemyśl temat dokładnie bo naprawde szkoda pakować sie w 1.8MPI
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

To tylko i wyłącznie sprawa kolego z jakim motorem sobie 159 kupi. Wazne, żeby był zadowolony i nie kupił strucla. Do końca nie skreślałbym 1.8mpi, ma swoje wady jak i zalety. Musiałby sie kolega zwiezc i tym i tym, dopiero w tedy zacząc szukac. Niestety ceny ON lecą mocno w góre i już przebiły PB, a co bedzie po nowym roku jak UE sie do tego mocniej dobierze?

gkurek3
    Gość

Domyślnie

Dzięki Panowie!
    Przekalkuluję obie opcje przede wszystkim pod względem finansowym, bo ten przekonuje mnie najbardziej. Wiem, że to nie powinien być główny czynnik przy wyborze takiego samochodu, ale niestety, tak jak mówi majster, ceny idą w górę i są cholernie niepewne.
    W każdym razie mam nadzieję, że wkrótce stanę się właścicielem Alfy, czy to z silnikiem benzynowym czy dieslem

gkurek3
    Gość

Domyślnie

Alfa już na placu Wkrótce zrobię zdjęcia i się pochwalę nabytkiem Jeśli chodzi o silnik, na moje potrzeby jest zupełnie wystarczający, więc jak na razie nie żałuję

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...926353403.html - co myślicie o tym aucie. Stało dzisiaj w Zielonej Górze na giełdzie. Sprzedawca zaklinał się, że rysa na błotniku pochodzi od kamienia ( zero uszkodzenia maski i zderzaka ) i autko nie miało żadnej kolizji. Szyby w aucie mają rok 2010 za wyjątkiem przedniej rok - 2009. Dla mnie to trochę niska cena. Ogólnie auto zadbane.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał gkurek3 Zobacz post
    Witam fanów Alfy! Jestem tutaj nowy, a zarejestrowałem się głównie dlatego, iż chcę zakupić Alfę Romeo 159. Potrzebuję Waszej pomocy w ocenieniu ofert, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Interesuje mnie jedynie silnik 1.8 MPI.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-progresion-140km-igla-70tys-km-C20326604.html
    (zastanawiam się nad brakiem znaczka "1.8" na klapie bagażnika)

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...912901942.html (ten wygląda najatrakcyjniej, sprzedawca od razu przyznał, że malowane były prawe drzwi pasażera)

http://moto.allegro.pl/alfa-159-1-8-...915535921.html (coś jest nie tak z tym silnikiem. Facet zarzeka się, że jest to 1.8, 160 KM ale to jest raczej niemożliwe)

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam!
    Weź numery nadwozia od tych aut i coś będziemy kombinować, żeby to sprawdzić...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów