Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, są rzeczowe i fachowe. Mój problem jednak pozostaje. Nie mogę wyłączyć ani świateł mijania, ani dziennych... przekręcając odpowiednią dźwignie świateł mijania, światła nie gasną... również opcja w komputerze (daylight - off/on) nie powoduje żądanego efektu, przyjdzie mi jeździć tak, aż do momentu wizyty w serwisie... dobrze, że koła się kręcą![]()
Trochę nie kumam -skoro masz włączone mijania to dzienne świcić nie mogą chyba chodzi o pozycyjne?
a nie masz pakietu z automatem oświetlenia przypadkiem?
A może przełącznik się "skleił" ?
Ostatnio edytowane przez metan ; 21-11-2011 o 08:21
w jednym masz racje, jak włączam silnik zapalają się automatycznie światła, ale nie mam możliwości wyłączenia świateł mijania, przekręcanie przełącznika w pozycje O nie powoduje wyłączenia ich (przełącznik nie jest sklejony) - samochód sprowadzony od niemieckiego dealera rocznik 2008 (kupiony lipiec 2009). na szczescie jest to jedyny "mankament", wiec nie martwi mnie to az tak bardzosprowadzilem zza granicy, bo ta wersja silnikowa, z tym wyposazeniem u nas prawie 100 000zl kosztowala wowczas...
155 KM 100 tys?? Najwyższa cena jaką pamiętam w 2008 to było 68 tys -distinctive ale pewnie tu coś więcej doposażone. Zresztą nie o tym...
Możesz się pobawić i wypiąć wtyczkę między przełącznikami a body compem. Jeśli nadal swieci to walnięty body comp-albo układ wejściowy (imho przy braku dokumentacji bardzo ciężko będzie naprawić) albo sklejony przekaźnik lub przebity tranzystor mocy(nie wiem co tam jest) -lepiej jakby było to drugie możnaby coś podziałać. No chyba że jakieś inne pospolite zwarcie.
Ostatnio edytowane przez metan ; 21-11-2011 o 10:43
dane z cennika Alfa Romeo 2009.11.12
1.4 TB 16v Distinctive 155KM 73900 goleja doposazylem w Bose, czujnik parkowania, chromowana koncowke, tempomat, halogeny, drugi komplet oryginalnych alu na zime, itd - jak robilem konfiguracje u nas, wyszlo 96000, a nie musze chyba mowic, ze zaplacilem wieeeele mniej
nie jestem specjalista w temacie - samodzielnego bawienia sie z elektryka w samochodzie, wiec pozostanie mi podjechac do serwisu![]()
Może być serwischoć ja z kolei nie znoszę jak mi grzebią w aucie zwłaszcza tam gdzie trzeba ściągac plastiki osłony itp. Zrób jeszcze jeden eksperyment-w komputerze daylight włącz na "on" i przełączając pokrętło z "0" na "wł" zobacz czy żarówki dzienno/pozycyjne zmieniaja swoją jasność(czyli przełączają się pomiędzy 21W a 5W). Jeśli tak jest to przełącznik i logika komputera działają a zwarcie powodujące stałe świecenie lamp mijania jest na wyjściu. Odwrotna zależność nie wiem czy zachodzi.
Witam ponownie. Sprawdziłem - żarówki dzienno/pozycyjne nie zmieniają swojej jasności przy przełączaniu pokrętła od świateł mijania, ale tak jak już wcześniej pisałem - koła się kręcą, więc pojeżdże jeszcze do wiosny tak, a później planuje zakup większego auta (już czuje ból), rodzina się powiększyła, więc samochód się też musi![]()
Kolego masz popsuty przełącznik pod kierownicą albo body computer
Chyba że wcześniej ktoś coś grzebał z instalacją elektryczną.
Witam,
Mam pytanie w jaki sposob mam wlaczyc w swojej mito swiatla dzienne.
Ostatnio montowalem u siebie ksenony, a facet uzmyslowil mi, ze moje pozycyjne ( w moim mniemaniu ) nie sa wcale pozycyjne tylko sa tak mocne jak dzienne.
Wiem, ze na ulicach jezdzi sporo alf mito z dziennymi wlaczonymi. Wiem, ze zarowki mam na bank pod swiatla dzienne, ale nie wiem jak je wlaczyc. Zawsze gdy zaczynam jazde autem i zapalam silnik wlaczaja sie swiatla mijania.
prosze o Wasza pomoc