Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [156] Eibach+Bilstein vs Koni

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

no wlasnie dlatego napisalem ze musisz kupic dokladnie sprezyny do swojego silnika.. bujanie i piłeczka pingpongowa jest wtedy jakbys zalozyl sprezyny od tsa do jtd - samochod bedzie nie do jazdy...

ja mam sprezyny eibach od nieco ciezszej 155Q4 + seryjne amory Boge i samochod sie obnizyl tylko o jakies 15mm i jest piekne prowadzenie ktore mi akurat odpowiada, czyt. nie za twardo z jakims tam komfortem ale sztywno w zakretach.. co prawda nie tak sztywno jak wczesniej gdzie mialem amory na grubej rurze (chyba bilsteina).. wtedy to samochod sie az kleił w zakretach no i ta gruba rura gdzie jest inne przenoszenie sił ale niestety moim zdaniem byly za twarde (albo poprostu źle doregulowane)..

djnero
    Gość

Domyślnie

a jak sądzisz bo tu ludzie mówią jedno a w sklepie co innego, te sprężyny eibach -30mm to z B6 czy B8 powinny być ?

Piotr
    Gość

Domyślnie

Do obniżanych sprężyn Bilstein zaleca model B8, amortyzator B6 przeznaczony jest do seryjnych sprężyn. Zresztą B6 i B8 to jeden amortyzator z tą różnicą że ten drugi ma skrócony skok tłoczyska :wink:

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał djnero
    a jak sądzisz bo tu ludzie mówią jedno a w sklepie co innego, te sprężyny eibach -30mm to z B6 czy B8 powinny być
    Paweł156 nie tak dawno wymieniał amory na B6 i jest bardzo zadowolony, wcześniej miał KYB i sprężyny eibacha, efekt był taki że przy hamowaniu lub ciasnych zakrętach autko nurkowało przodem.Obecnie bardzo dobrze się prowadzi, a na komforcie nie straciło.Myślę że do codziennej jazdy w zupełności wystarczą B6 Bilsteina, co innego jeśli chcesz mieć samochód przygotowany do jazdy sportowej. Dodam, że Paweł również ma JTD (2.4).

djnero
    Gość

Domyślnie

nie no do jazdy sportowej nie potrzebuję (nie twierdze że nie lubie depnąć ale nie na torze tylko czasem jak mnie jakiś burak podkusi )

chyba pozostanę przy eibach-30 i do tego bilstein B6

A co myślicie czy założyć te sprężyny i dojechać standardowe amorki czy lepiej od razu zakładać B6?

I tu pytanie do Pawła156 - napisałeś że wybrałbyś zawieszenie Koni. Mógłbyś coś więcej napisać? Chodzi mi dlaczego akurat Koni

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał djnero
    A co myślicie czy założyć te sprężyny i dojechać standardowe amorki czy lepiej od razu zakładać B6?
    nie rówb tego, fatalnie sie jezdzi

Cytat Napisał djnero
    I tu pytanie do Pawła156 - napisałeś że wybrałbyś zawieszenie Koni. Mógłbyś coś więcej napisać? Chodzi mi dlaczego akurat Koni
    jesli miałbym wybór tak jak napisałes miedzy B8+eibach a koni to tak wybrałbym koni, mając nadzieje ze przy odpowiednich ustawieniach bedzie sie dało jezdzić wzglednie komfortowo.
    jesli porównywac b6+eibach a koni to nie wiem co bym wybrał, ja wybrałem b6 bo juz mialem sprezyny.

djnero
    Gość

Domyślnie

heh właśnie chodzi mi między B6+Eibach a Koni - B8 sobie odpuszczam

djnero
    Gość

Domyślnie

wkleję jeszcze wypowiedź Admina z forum na stronie strefatuningu.pl:
    To w końcu można czy nie można stosować obniżających sprężyn do seryjnych amortyzatorów?
    Można, pod pewnym warunkami:
    -Wartość obniżenia powinna mieścić się w 40mm. Najlepiej gdy jest to 30-35mm max. Spęzyny -50, 60mm wymagają już krótszych amortyzatorów.
    -Powinno być zachowane 10% tak zwanego napięcia wstępnego, gwarantuje to prawidłową pracę sprężyny z amortyzatorem i zapobiega wypadaniu sprężyny. Dobrzy producenci sprężyn zapewniają Ci spokój w tym temacie.
    -amortyzatory powinny być dobrej jakości, nie zużyte i najlepiej o ciut twardszej charakterystyce-jak gazowe. Niektórzy producenci produkują amorki o standardowym skoku ale lekko usportowionej charakterystyce. Na przykład Koni w modelu Sport. Co ciekawe słynne zestawy Koni Sport Kit 1130 składają się ze sprężyn -30mm i standardowych amortyzatorów Koni Sport o seryjnym, nie skróconym skoku. Czyli można, i jeszcze dobrze to działa. Jeszcze jedna ważna kwestia: ze prowadzenie samochodu odpowiada w największej części amortyzator! Dlatego, jeśli zależy Ci na dobrym prowadzeniu samochodu, to zacząć należy od amortyzatorów, a nie od sprężyn.
    Troszkę mnie to uspokoiło jeśli chodzi o stosowanie B6 z Eibachem-30mm.