Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Temat: Hałasujące rolki paska napędowego

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 1998r.

Domyślnie Hałasujące rolki paska napędowego

Witam od 2 lat mam problem z hałasem który dobiega z okolic paska otoż wszystko było ok dopóki nie zablokowała sie rolka od napinacza i przez to spalił sie pasek i na dodatek inne rolki plastikowe też zniszczył wymieniłem 2 napinacze naprawiłem alternator i wymieniłem łożysko w sprężarce od klimy hałas nie ustał gdzie teraz szukać przyczyny myslałem że koło to które napedza ten pasek ale sprawdziłem jak pracuje silnik po zdjęciu paska i jest cicho wiec chyba to nie to, ale reszta rolek tez chodzi cicho gdy nimi krece bez paska czy ktos miał taki problem? myslałem ze to wina koła napędowego ale nie chce juz topic pieniędzy bez rezultatu za wszystkie podpowiedzi dziekuje

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Może łożysko na kole od sprężarki klimy o ile ją masz?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Marcell69 witam. to jest juz nas dwóch. też borykam się z takim terkotaniem na pasku pomocniczym i juz została mi tylko stara pompa wspomagania,wymieniłem olej w układzie wspom. i tak jakby było lepiej ale jednak dalej coś terkocze.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RafcioL27 Zobacz post
    Może łożysko na kole od sprężarki klimy o ile ją masz?
    jest wymienione zrobiłem to w tym tygodniu

---------- Post added at 18:07 ---------- Previous post was at 18:02 ----------

Cytat Napisał TIO_2007 Zobacz post
    Marcell69 witam. to jest juz nas dwóch. też borykam się z takim terkotaniem na pasku pomocniczym i juz została mi tylko stara pompa wspomagania,wymieniłem olej w układzie wspom. i tak jakby było lepiej ale jednak dalej coś terkocze.
    znam te hałsliwe i denerwujące dzwięki a napinacz sprężynowy wymieniłeś ? też lubi hałasowac ale u mnie nie to jest przyczyną bo wymieniłem a hałas został zastanawiam się czy czasem nie to koło co napędza pasek tylko ze po sciągięciu paska jest cisza ale może pod obciązeniem tak się dzieje

Reason
    Gość

Domyślnie

no to jest nas trzech też to mam ... z tym że już sie przyzwyczaiłem do tego hałasu. co ciekawsze jak jest silnik zimny to cisza dopiero po kilkunastu minutach coś terkocze... zobacz jak wygląda u ciebie ta guma na kole napędowym jak popękana to znaczy że masz rozwulkanizowane koło pasowe i to może powodować problem. ja po kilku wizytach u mechaników odpuściłem sobie...

Mieszka w
    tuliszków-turek
    Auto
    156 1,8 TS 144KM

Domyślnie

Witam, u mnie też coś hałasowało byłem pewny że pompa wspomagania, wymieniłem i nic nie ustało, po ściągnięciu paska kręciłem rolkami i też nic, uszkodzoną rolkę prowadzącą poznałem po tym że źle prowadziła pasek(uciekał na jedna stronę) kupiłem nową i cisza. Problemy się jeszcze nie skończyły nowa rolka firmy Dexwal to badziew parę dni wytrzymała(pasek źle prowadzony przedarł się przez pokrywę paska rozrządu, prawie niemożliwe), polecam dobrej firmy np. INA

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Reason Zobacz post
    no to jest nas trzech też to mam ... z tym że już sie przyzwyczaiłem do tego hałasu. co ciekawsze jak jest silnik zimny to cisza dopiero po kilkunastu minutach coś terkocze... zobacz jak wygląda u ciebie ta guma na kole napędowym jak popękana to znaczy że masz rozwulkanizowane koło pasowe i to może powodować problem. ja po kilku wizytach u mechaników odpuściłem sobie...
    ja jak jade do swojego mechaniora to wszyscy uciekaja na kawe hehe niedawno wymieniłem napinacz sprężynowy i zeby to zrobic musiałem zdjąc to koło wyglądało na dobre zadnych pęknięć

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

no to koledzy jest nas czterech hehe u mnie tez na rozgrzanym silniku slychac takie jakies terkotanie z okolic paska wieloklinowego i sam nie wiem co to jest ale nie przejmuje sie tym bo nigdzie nie ma jako tako luzow a juz nie che mi sie ladowac pieniedzy w cos co i tak nie chce ustac mam wazniejsze zeczy do zrobienia przy mojej Belli np lozysko oporowe heh

Auto

Domyślnie

koledzy w przyszłym tygodniu biorę się za koło pasowe, mam zamówione i dogadałem się ze sprzedawcą że je założe i jesli nie bedzie zmian sciągam i oddaje za zwrotem pieniędzy kosztuje 350 zł jesli bedzie dobre to zostawie jesli nie to oddam. o efekcie was poinformuje

Domelek
    Gość

Domyślnie

Ten problem to chyba powszechna sprawa..
    Jeszcze do wczoraj chciałem na to oddać do znajomego mechanika i już się cieszyłem, że do zrobienia zostały tylko pierdoły (nieruchoma tylna wycieraczka, siłowniki od maski, grill chromowany - bo zgubiłem po kontakcie z palikiem - przy okazji pozdrawiam drogowców za oznakowanie robót, a raczej brak) a ku..a dzisiaj wyskoczyło na komputerze SYSTEM FAILURE i znów prawdopodobnie zasrany EGR.. czyściłem ale na nowo się zabrudza - czas go wymienić ale nie mam pojęcia ile to kosztuje.. ASO odpada.

---------- Post added at 23:19 ---------- Previous post was at 23:16 ----------

HEHE, dobre!!!!!!
    Mój mechanik jakiś czas temu stwierdził, że chyba wywiesi szyld: NIE NAPRAWIAMY ALF 156