Ten jeden kuń to w granicach błędu pomiarowego![]()
Ten jeden kuń to w granicach błędu pomiarowego![]()
Panowie, trochę jesteśmy poza tematem
A wygląda na to, że to rzeczywiście wariator robi tą różnicę mocy (ustawienie wałka dolotu optymalne albo dla momentu w niskich obrotach albo dla mocy przy wysokich obrotach).
Teraz zagadka dla twardzieli - czy ktoś spotkał się z konwersją silnika 2.0 TS 8v na zawory dolotowe 46 mm lub większe?
Jeśli ktoś jest mistrzem świata to dostaje kolejne pytanie - a czy takie zawory spasują się z 1.7 TS?
Wg Epera głowice (sam blok) są takie same dla wszystkich 8V więc zawory 46mm wpakujesz tam bez problemu, większe nie wejdą ze względu na bliskość zaworu od brzegu komory spalania. Automatycznie dostajesz odpowiedź na drugie pytanieSkoro do mojego 2.0 podszedł zawór z 1.8 Łukasza to na bank podejdzie i do 1.7.
Grzybek, pierwsza część odpowiedzi bardzo ciekawa - na 100% blok głowicy jest taki sam we wszystkich TS-ach 8v w 155? Szok, ale powiem, że porobione przeze mnie wymiary (dolot, wydech, zawory) to potwierdzają.
Czy ktoś może zmierzyć średnicę komory spalania silnika 2.0?
Co do drugiej części - zamienność zaworów to da się łatwo wytłumaczyć - zawory są takie same w 2.0, 1.8 i 1.7 (44 mm dolot, 38 mm wydech, długość 116mm).
Alfaholics - ci z UK - oferują zawory dolotowe wyczynowe do TS-ów o średnicy 46,5 mm i mam wrażenie, że to już jest maksimum tego co można tam upchnąć![]()
A to przepraszam ŁukaszkuTo pewnie przez to że masz 1.8 tak mi się ubzdurało
maicher, możliwe że te 46,5 to max bo to po prostu widać że już koniec, zaraz zrobię i wrzucę makro tego fragmentu to zobaczysz. Średnicę też mógłbym zmierzyć jednak na razie nie mam czym, wcięło mi gdzieś sprzęt pomiarowy, ale jak znajdę to sprawdzę
Kolejne potwierdzenie że czapki wszystkich 8V są takie same. To dobry znak, można kombinować i się nie cykać bo dopasujesz od wszystkiego
http://www.alfisti.net/alfa-forum/al...155-1-7-a.html
Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 28-11-2011 o 21:18
Dobra, dobra, w takim razie na następne zloty nie jeżdżę i koniec
Fotki za pół h.
Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 28-11-2011 o 21:39
A mniejsza średnica cylindra tu nie rzutuje w żaden sposób? Nie zawadzę o krawędź cylindra takim wielkim zaworem?